U bent op zoek naar een haard of een kachel? Maar wat voor haard of kachel past het beste bij u en uw woning?

Bij de keuze voor een haard of een kachel spelen allerlei aspecten een rol. Op de eerste plaats is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen welke verwachtingen je eigenlijk hebt van de aanschaf van een haard of een kachel. Wil je vooral sfeer en gezelligheid, of is het verwarmen van een ruimte het belangrijkst?

Het verschil tussen een haard en een kachel

Bij de zoektocht naar een geschikte sfeerverwarmer is het goed om te weten wat het verschil is tussen een haard en een kachel. Want naast de keuze in brandstof moet u ook een keuze maken voor een haard of een kachel. Een kachel is vaak vrijstaand en een haard is vaak inbouw, inzet of hangend. Al wordt het verschil in de functies steeds kleiner, vaak zegt men dat bij een kachel de warmte voorop staat en de sfeer een secundair aspect is. Bij een haard is dit juist andersom, in eerste plaats sfeerverwarming en in de tweede plaats warmte biedt. Al wordt het verschil in de functies tussen deze haarden steeds kleiner. De laatste jaren is het verschil in rendement tussen gashaarden en gaskachels, en houtkachels en houthaarden namelijk steeds kleiner geworden. Zo zijn er vandaag de dag namelijk ook veel vrijstaande kachels met een prachtig vuurzicht, die naast warmte ook sfeer brengen in uw interieur. En andersom ook, sfeerhaarden die over veel vermogen beschikken!

Kiest u voor een vrijstaande kachel, een inbouwhaard of gaat u voor een hangend toestel?

Nu u het verschil weet tussen een haard en een kachel, kunnen we kijken naar de verschillende type kachels. We zetten de mogelijkheden voor u op een rij:

Vrijstaande kachels

Een vrijstaande kachel staat altijd vrij opgesteld in de ruimte. 

Inbouwhaard

Een inbouwhaard is een haard die wordt toegepast in een nieuwe situatie (of ingebouwd in een bestaande schoorsteenmantel) en afgewerkt wordt met brandwerend plaatmateriaal.

Inzethaard

Een inzethaard is geschikt voor het plaatsen in een bestaande situatie, bijvoorbeeld ter vervanging van een open haard.

Hangende haard

De naam zegt het al, een hangende haard hangt en wordt bevestigd aan de wand.

Gevelkachels

Een gevelkachel dankt zijn naam aan de werking via een geveldoorvoer. Via deze geveldoorvoer gaan de rookgassen naar buiten. De benodigde zuurstof haalt deze via het andere kanaal in de muurdoorvoer. Gevelkachels worden vaak bevestigd aan de wand en toegepast in bijvoorbeeld chalets, stacaravans of vakantiewoningen.

Zicht op het vuur

Extra sfeer in huis is voor vele mensen dé reden om te kiezen voor een haard of kachel in huis. Deze sfeer wordt grotendeels bepaald door het vlammenspel en het zicht daarop. Kies zelf welke vuurzicht het beste bij u past. Om de mogelijkheden inzichtelijk te maken, zetten wij ze op een rij voor u:

  • Fronthaard - bij een fronthaard is het vlammenspel alleen vanaf de voorzijde te bewonderen
  • Hoekhaard - bij een hoekhaard is het vlammenspel vanaf 2 zijden te bewonderen
  • Drijzijdige haard - bij een driezijdige haard is het vlammenspel vanaf 3 zijden te bewonderen.
  • Doorkijkhaard - bij een doorkijkhaard is het vlammenspel vanaf 2 zijden te bewonderen, kijkt u door de haard heen en heeft u zowel aan de voor- als de achterzijde zicht op het vuur.
  • Roomdivider haard - Een roomdivider, letterlijk ruimteverdeler, kan ingebouwd worden of als vrijstaande kachel geplaatst worden. Het vuur geeft aan beide kanten warmte en het vergroot ook nog eens het gezichtsveld. Met andere woorden, een roomdivider is een hippe en functionele manier om twee ruimtes te splitsen.

Welke brandstof past het beste bij mij?

De keuze voor brandstof is persoonlijk en dus voor iedereen anders. Kiest u voor gemak, dan komt u al snel uit bij een sfeervolle gashaard of bij de warmte van een pelletkachel. Maar bent u op zoek naar veel warmte en een echt vlammenspel, kies dan voor een houtkachel. Stel uzelf de vraag voor welk doel u de kachel of haard gaat gebruiken en weeg de voor- en nadelen van de verschillende type brandstoffen tegen elkaar af. Meer weten over welke brandstof het beste bij u past? Lees er hier meer over!

Het juiste vermogen en rendement

In de zoektocht naar de perfect haard of kachel speelt de keuze voor het juiste vermogen ook een grote rol. Het vermogen van een haard of kachel moet namelijk zijn afgestemd op de ruimte die u wilt verwarmen. Hier wordt vaak de fout gemaakt dat mensen kiezen voor uitstraling en niet letten op het passende vermogen. Die leidt dan van tot een situatie dat er voor een haard of kachel wordt gekozen die over meer vermogen beschikt dan de ruimte nodig heeft. Het gevolg hiervan is dat u het toestel maar kort of alleen op een lage stand kunt laten branden. Door het hoge vermogen wordt het namelijk snel te warm in de betreffende ruimte.

Bij houthaarden en houtkachels gaan mensen dan al snel de kachel knijpen en dit leidt tot een slechte verbranding, zwarte aanslag op de ruiten en een hogere uitstoot. Bij gashaarden en gaskachels betekent dit vooral dat u niet optimaal kunt genieten van het mooie vlammenspel. Het bepalen van het juiste vermogen voor uw situatie hangt van meerdere factoren af. Denk hierbij aan de grote en het soort huis, de mate van isolatie en de functie van de haard of kachel. Lees er hier meer over!

Ontdek uw ideale haard en kom naar ons Experience Center

Twijfelt u nog welke haard of kachel bij u past? En wilt u een advies op maat? Kom langs bij ons Experience Center in Lunteren, laat u adviseren door de specialisten en bekijk onze hele collectie.