Wilt u niet recht voor de kachel hoeven te zitten voor heerlijke warmte? Overweeg dan een speksteen houtkachel. Deze verspreidt de warmte geleidelijk en is zelfs meer verantwoord dan de gemiddelde houtkachel.

Wat is speksteen?

Speksteen is een natuursteen dat bestaat uit verschillende mineralen, waarvan talk en magnesiet al 90% vormen. Talk zorgt voor de zachte finish en bewerkbaarheid en magnesiet zorgt ervoor dat een speksteenkachel warmte snel opneemt en geleidt. Het meeste speksteen dat gebruikt wordt voor houtkachels komt uit Finland. De massa van het harde steen is geschikt om langdurig te verwarmen en het neemt energie snel op, waardoor de stralingswarmte de ruimte goed opwarmt.

Waarom speksteen?

Reden 1: Gelijke warmte verspreiding

Het voornaamste voordeel is dat niet alleen de lucht verwarmd wordt, maar het speksteen juist de warmte verspreidt door de stralingswarmte. Dit zorgt ervoor dat alles in de kamer gelijkmatig verwarmt. Zo blijft u niet achter met koude meubels en droge lucht.

Reden 2: Verantwoord

Volgens Altech hoeft het milieu geen schade op te lopen door het stoken met een speksteenkachel. Dit komt doordat deze kachels niet te snel heet worden, zoals bij veel houtkachels het geval is. Het gevolg van te snelle verhitting is dat hout niet volledig verbrandt, waardoor schadelijke stoffen ontstaan. Innovatiebureau Synthens heeft kachels met stralingswarmte onderzocht op milieuvriendelijkheid en deze bleken amper vervuiling op te leveren. Doordat de warmte beter verspreidt, is er minder warmte nodig om een hele ruimte te verwarmen. Toch blijft verantwoord stoken ook een kwestie van op te juiste manier stoken en het juiste hout gebruiken. Lees daar meer over op verantwoord stoken.

Speksteen pelletkachel 

Mocht houtstook helemaal niks voor u zijn, dan heeft Altech ook een serie spekstenen pelletkachels uitgebracht!

Houd hier rekening mee

Door het materiaal is een speksteenkachel gemiddeld duurder dan een ander materiaal houtkachel. Daarvoor krijgt u wel kachel die door het duurzame materiaal tientallen jaren meegaat en uw kamer gelijkmatig verwarmt, waardoor u niet hoeft om te draaien wanneer u na een tijdje voor de kachel zitten een koude rug hebt gekregen.

Ons assortiment

Op onze website vindt u verschillende soorten speksteenkachels van onder andere Altech en Jydepejsen. Sommige kachels zijn met speksteen omringd, andere zijn volledig van speksteen. Daarnaast bent u van harte welkom in ons Experience Center, waar we u kunnen adviseren over de speksteenkachel die bij u past.