Bio-ethanolhaarden worden steeds populairder. Deze sfeermakers geven een prachtig vlammenspel van echt vuur en zijn vrijwel overal te plaatsen doordat ze geen afvoerkanaal nodig hebben. Maar wat is bio-ethanol nu precies? 

Eigenschappen bio-ethanol?

Bio-ethanol is een brandbare vloeistof dat gemakkelijk ontsteekt en eenmaal brandend, prachtige vlammen geeft. Bio-ethanol, beter bekend als alcohol, is een hernieuwbare energiebron die wordt gemaakt door de suiker- en zetmeelcomponenten van plantaardige bijproducten. Voornamelijk: Suikerriet en gewassen zoals graan. Het ethanol wat hieruit ontstaat, wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder als brandstof voor bio-ethanol haarden. Bio-ethanol van zuivere oorsprong heeft een langere brandtijd, geeft een hogere vlam en geeft geen vervelende geur.

Bio-ethanol met 96,6% en 100%, wat is het verschil?

Bio-ethanol met een percentage van 96,6% is geschikt voor alle bio-ethanolhaarden. Bio-ethanol met een percentage van 100% is vaak niet geschikt om te verbranden in een bio-ethanolhaard omdat deze brandstof namelijk zeer heet wordt en daardoor schade aan de kachel kan aanrichten en raden we dus af.

Daarnaast kan het simpelweg ook voorkomen dat een haard niet functioneert met 100% bio-ethanol omdat de brandstof dan te zuiver. Neem de bio-ethanolhaarden van Element4, deze toestellen werken niet op 100% bio-ethanol omdat de sensoren in de haard de vervuiling in bio-ethanol meten en er bij 100% bio-ethanol er te weinig vervuiling aanwezig is om die sensoren en dus de haard te laten werken.

Is bio-ethanol milieuvriendelijk?

Bij de verbranding van bio-ethanol met een hoog zuiverheidsgehalte komt alleen waterdamp en een kleine hoeveelheid niet schadelijke kooldioxide vrij. Bio-ethanol is daarmee een milieuvriendelijke brandstof voor bio-ethanolhaarden. Omdat de brandstof geen schadelijke stoffen uitscheidt, is het veilig voor gebruik in leefruimtes. Wel moet men rekening houden met de grootte van de haard en de ruimte waarin de haard staat. Net als alle kachels en haarden, onttrekken ook bio-ethanolhaarden zuurstof uit de ruimte. Zorg daarom voor een goed geventileerde omgeving met voldoende toevoer van verse lucht. 

Is een bio-ethanolhaard te ruiken? 

Een veelgestelde vraag is of bio-ethanolhaard te ruiken is wanneer deze brandt. In principe is het verbranden van kwalitatief goede bio-ethanol zo goed als geurloos. Sommigen ervaren totaal geen geur, anderen nemen wel iets waar. Het advies is om uw ruimte altijd goed te ventileren. 

Bio-ethanol kopen

Kwalitatieve bio-ethanol koopt u het beste via uw haardenspeciaalzaak