Bio-ethanolhaarden worden steeds populairder. De sfeermakers geven een prachtig vlammenspel van echt vuur en zijn vrijwel overal te plaatsen doordat ze geen afvoerkanaal nodig hebben. Maar wat is bio-ethanol nou precies? 

Bio-ethanol is een brandbare vloeistof dat gemakkelijk ontsteekt en eenmaal brandend, prachtige vlammen geeft. Bio-ethanol, beter bekend als alcohol, is een volledig biologisch brandstof die wordt gemaakt door fermentatie van plantaardige grondstoffen zoals mais, koolzaad, tarwe, suikerbieten en rogge. Het ethanol wat hieruit ontstaat, wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder als brandstof voor bio-ethanol haarden. Bio-ethanol van zuivere oorsprong heeft een langere brandtijd, geeft een hogere vlam en geeft geen vervelende geur.

Bio-ethanol met 96,6% en 100%, wat is het verschil?

Bio-ethanol met een percentage van 96,6% is geschikt voor alle bio-ethanolhaarden en dus ook voor de goedkopere haarden. Bio-ethanol met een percentage van 100% is alleen geschikt voor professionele en kwalitatieve haarden. Dit brandstof wordt namelijk zeer heet. Kwalitatieve toestellen zijn hier bestand tegen omdat deze zijn uitgerust met een dubbelwandige RVS verbrandingskamer.

Ook verschilt de samenstelling van beide type bio-ethanol brandstoffen. Zo wordt de 100% bio-ethanol vaker gemaakt uit mais en heeft een minimaal wateraandeel van minder dan 1%. Dit type brandstof geeft blauw-gele vlammen, is nagenoeg reukloos en geeft meer warmte. Het bio-ethanol van 96,6% wordt meestal gemaakt van suikerbieten en heeft een wateraandeel van 3,4%. Dit brandstof geeft gele vlammen en is vaker te ruiken. 

Is bio-ethanol milieuvriendelijk?

Bij de verbranding van bio-ethanol met een hoog zuiverheidsgehalte komt alleen waterdamp en een kleine hoeveelheid niet schadelijke kooldioxide vrij. Bio-ethanol is daarmee een milieuvriendelijke brandstof voor bio-ethanolhaarden. Omdat de brandstof geen schadelijke stoffen uitscheidt, is het veilig voor gebruik in leefruimtes. Wel moet men rekening houden met de grootte van de haard en de ruimte waarin de haard staat. Net als alle kachels en haarden, onttrekken ook bio-ethanolhaarden zuurstof uit de ruimte. Zorg daarom voor een goed geventileerde omgeving met voldoende toevoer van verse lucht. 

Is een bio-ethanolhaard te ruiken? 

Een veelgestelde vraag is of bio-ethanolhaard te ruiken is wanneer deze brandt. In principe is het verbranden van kwalitatief goede bio-ethanol zo goed als geurloos. Sommigen ervaren totaal geen geur, anderen nemen wel iets waar. Het advies is om uw ruimte altijd goed te ventileren. 

Bio-ethanol kopen

Kwalitatieve bio-ethanol koopt u het beste via uw haardenspeciaalzaak. Het belangrijkste waar u op moet letten bij de aanschaf van bio-ethanol, is het zuiverheidspercentage. Hoe hoger dit percentage, hoe schoner het vloeistof brandt. Bij de verbranding van bio-ethanol met een hoog zuiverheidsgehalte komt alleen waterdamp en een kleine hoeveelheid niet schadelijke kooldioxide vrij. Bio-ethanol is daarmee een veilige, schone en biologische brandstof voor bio-ethanolhaarden.

Bent u op zoek naar een bio-ethanolhaard? En wilt u een advies op maat? Bezoek dan het grootste haarden Experience Center van Nederland. Onze adviseurs staan klaar om u verder te helpen!