Een pelletkachel brandt op houtpellets: dat zijn geperste houtkorrels. Een pelletkachel kent vele voordelen.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een kachel die brandt op pellets. De pelletkachel is computergestuurd en uitgerust met een reservoir voor pellets. Wanneer men de kachel opstart worden deze pellets getransporteerd naar de verbrandingskamer middels een pelletvoedingsschroef. De pelletkachel ontsteekt automatisch via een ontstekingspatroon. Zo is elke pelletkachel uitgerust met minimaal een gloeistaaf. Tijdens het opwarmen realiseert deze gloeistaaf zoveel hete lucht dat de inmiddels fijn gemalen pellet vlamvat. De gewenste temperatuur en de warmteregeling kan de gebruiker uiteindelijk zelf regelen. Men kan dit alles regelen middels een ingebouwde LED-display, een afstandsbediening of via zijn of haar mobiele telefoon. Alle pelletkachel die te verkrijgen zijn bij HAVÉ zijn te verkrijgen met een internetmodule en dus makkelijk te bedienen met een mobiele applicatie.

Hoe gebruiksvriendelijk is een pelletkachel?

Een pelletkachel werkt eenvoudig en is zeer gebruiksvriendelijk. Het aan- en uitzetten van een pelletkachel doe je door een druk op de (aan/uit) knop op het bedieningsdisplay. Pelletkachels zijn makkelijk te bedienen via een ingebouwd scherm, een afstandsbediening of middels een app. Vrijwel alle pelletkachels zijn voorzien van een thermostaat die aangeeft hoe warm de ruimte om de kachel heen is. Deze temperatuur kan je eenvoudig zelf instellen. Wanneer de kachel op de gewenste temperatuur is, schakelt hij zichzelf terug naar een lager vermogen of zelfs uit. Wordt de kamer weer kouder, dan schakelt de pelletkachel weer bij om de juiste temperatuur te behalen. Daarnaast beschikken pelletkachels over een ingebouwde timer, zodat je kan instellen wanneer de pelletkachel aan/uit moet slaan. Zo brandt een pelletkachel op de door u ingestelde tijden. 

Gaan pellets, net als gas, stijgen in prijs?

Als we kijken naar het buitenland, dan zien we behoorlijke stabiliteit in de prijs van pellets. De prijs stijgt nauwelijks. Doordat er steeds meer producenten zijn, zal de pelletprijs onder druk blijven staan en op die manier wellicht dalen. Het verschil in prijs ten opzichte van stookolie of aardgas is de afgelopen jaren steeds meer vergroot. U kunt uw stookkosten zelfs met meer dan 40% verminderen door met pellets te stoken.     

De voor- en nadelen van een pelletkachel

Bij elke kachel zijn er voordelen en nadelen, zo ook bij pelletkachels. HAVÉ Verwarming zet alle voor- en nadelen van een pelletkachel een rij:

Voordelen:

  • Rendement: pelletkachels hebben een zeer hoog rendement. Bijna alle energie wordt omgezet naar warmte.
  • Gemak en eenvoud: pelletkachels werken volautomatisch en zijn simpel te bedienen. 
  • Voordelig stoken: de aanschafprijs van de brandstof, pellets, is relatief laag. 
  • Milieuvriendelijk: pelletkachels realiseren een schone verbranding. 

Nadelen:

  • Bijvullen: pelletkachels moet men handmatig bijvullen met brandstof.
  • Onderhoud en schoonmaak: pelletkachels vragen vaker om onderhoud en schoonmaak.
  • Hoge investeringskosten: de prijzen variëren, maar een pelletkachel is in het algemeen een grote investering.
  • Het design: de meningen over het uiterlijk van pelletkachels verschillen

Ervaar de pelletkachel zelf

Kom naar het Experience Center van HAVÉ Verwarming en ervaar alle voordelen van de pelletkachel zelf!