Heeft u thuis geen schoorsteen maar wilt u wel graag een kachel? Dat is geen probleem! Hier zijn genoeg oplossingen voor, waar wij u graag over adviseren.

De mogelijkheden op een rij:

(Gas)haarden- en kachels zonder afvoer zijn geschikt voor situaties waarbij u geen mogelijkheid heeft voor een afvoer naar buiten. Op veel haarden tegenwoordig wordt er een gesloten verbrandingssysteem toegepast. Om een haard of kachel zonder afvoer goed te laten functioneren is het bij bepaalde soorten haarden van belang dat er voldoende ventilatiemogelijkheden (bij gas) in de woning zijn. HAVÉ Verwarming kan deze haarden helaas niet meer leveren, aangezien Element4 met de productie van de afvoerloze gashaarden is gestopt. HAVÉ Verwarming adviseert in dit geval een elektrische haard. Deze haarden zijn ook aan te sluiten zonder afvoer.’

Er zijn dus twee opties wanneer u niet wegkomt met een afvoer:

  • Een elektrische haard
  • Een bio-ethanol haard

Elektrische haarden- en kachels

Een elektrische haard is een zeer geschikt oplossing voor woonruimten zonder schoorsteen, aangezien er geen verbranding is, is er ook geen afvoer nodig. Dit omdat een elektrische haard alleen een stopcontact nodig heeft om te branden. Haarden kunnen ook zonder warmte te geven blijven ‘branden’, waardoor u nog langer kunt genieten van de haard.

De bio-ethanolhaarden- en kachels

Een bio-ethanol haard is een mogelijke oplossing in een situatie waar geen afvoer mogelijk is. Deze haarden branden op de brandstof bio-ethanol. En ze hebben de eigenschap dat ze erg schoon verbranden en daardoor bijna geen uitstoot realiseren. Daardoor is een afvoer overbodig. Deze haarden zetten bijna 100% van de brandstof om in warmte.

Kachels en haarden waarbij afvoer noodzakelijk is

Niet voor elke soort haard of kachel geldt dat er geen afvoer nodig is. Dit omdat bij bepaalde soorten haarden en kachels de verbrandingsgassen afgevoerd moeten worden.

De haarden en kachels waarbij de verbrandingsgassen moeten worden afgevoerd zijn:

Houtkachels- en haarden

Bij houtkachels en- haarden is het geen optie om dit zonder enig afvoer te doen. Dit omdat er bij de verbranding van hout bepaalde verbrandingsgassen vrijkomen die moeten worden afgevoerd. Wanneer dit niet gebeurd kan dit rookvorming in de kamer veroorzaken.

Pelletkachels- en haarden

Voor de pelletkachels en haarden geldt hetzelfde als bij de houtkachels- en haarden, ook hier is het niet mogelijk om dit zonder afvoer te doen. Bij de pelletkachels en haarden komen er ook verbrandingsgassen vrij die afgevoerd moeten worden.

Gaskachels- en haarden

Bij gaskachels- en haarden zullen er minder verbrandingsgassen vrijkomen, maar ze zijn er wel. Daarom heeft u bij deze haarden ook een afvoer nodig. Wel bent u met een (gesloten systeem) gashaard of gaskachel meer flexibel qua afvoer. Doordat de afvoer van deze kachels door de gevel of bijvoorbeeld door het dak van uw uitbouw gevoerd kunnen worden bent u niet afhankelijk van een bestaande of nieuw aan te leggen schoorsteen.

Meer weten over de afvoer van uw haard?

Kom dan gerust eens langs bij ons Experience Center in Lunteren, onze verkopers zullen u een advies op maat geven.