Een pelletkachel heeft over het algemeen een rendement van tot de 90% en realiseren daardoor een bijna volledige verbranding. Betekent dit dat een pelletkachel bijna geen/geen onderhoud nodig heeft?

Onderhoud door een monteur

Het hoge rendement en de volledige verbranding zorgen er dus voor dat pelletkachels maar weinig onderhoud vragen. Jaarlijks onderhoud wordt echter wél door HAVÉ ten zeerste aangeraden. Laat dit onderhoud door een ervaren installateur of servicemonteur uitvoeren zodat u zeker weet dat u uw pelletkachel veilig kunt gebruiken. Pelletkachels zijn namelijk erg complex. De monteur zal tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt zowel de elektrische delen zoals de warmtewisselaar als de vaste onderdelen controleren en reinigen. Ook de schoorsteen vegen moet jaarlijks gebeuren. Doe dit bij een erkend bedrijf.

Pelletkachel onderhoud

Wat kan ik zelf doen aan onderhoud?

Gemiddeld produceert een pelletkachel 10 gram as per kilo pellets die u verbrandt. Het is aan te raden om iedere 2-3 dagen de branderbak te legen. Controleer of de “gaatjes” in de branderbak gangbaar zijn, zodat de brandende pellets genoeg zuurstof krijgen en dus volledig kunnen verbranden. Dit zal namelijk weer resulteren in een overlopende branderbak en dat zorgt ervoor dat de branderbak niet verstopt kan raken. 

Na het reinigen van de branderbak kunt u vervolgens de aslade legen en de binnenkant reinigen met een asstofzuiger. Doe dit alleen met een stofzuiger die is voorzien van een “HEPA-filter”. Een normale stofzuiger zal kapotgaan door de fijne stofdeeltjes. Vervolgens kunt u de glasruit reinigen. Dit doet u het beste met glasruitreiniger van HAVÉ Verwarming.

Pelletkachels bieden u, als stoker, veel gemak doordat ze eenvoudig te bedienen zijn. U hoeft slechts het reservoir te vullen met pellets, de kachel met één druk op de knop aan te zetten en u geniet binnen no-time van heerlijke warmte en een sfeervol vlammenspel. De pelletkachels die HAVÉ Verwarming aanbiedt zijn daarnaast allemaal te verkrijgen in combinatie met een WiFi-module, waardoor de kachels ook simpel via de smartphone of tablet te bedienen zijn.

Zorg ervoor dat uw pelletkachel het juiste vermogen heeft voor uw situatie. Zo werkt de kachel het beste en heeft hij het minste onderhoud nodig.

HAVÉ Verwarming geeft u graag advies

Voor meer informatie kunt u zich laten adviseren in ons Experience Center en vindt de juiste kachel voor uw situatie!