Sfeer en warmte met slechts één druk op de knop. Een gashaard kent vele voordelen en biedt veel gemak. Dat gemak heeft ook zijn keerzijde, want ook een gashaard heeft onderhoud nodig. HAVÉ Verwarming helpt u hier graag bij.

Moet mijn gashaard ieder jaar onderhouden worden?

Ja, iedere gashaard heeft zo eens in het jaar/anderhalf jaar een onderhoudsbeurt nodig. Bij eenvoudige gaskachels en haarden is het zelf te doen (denk aan het ruitje aan de binnenkant schoonmaken) maar houdt er wel rekening mee dat wanneer er wat kapot gaat, zoals een ruit of een houtje van de houtset, dit voor eigen rekening is. U kunt deze onderhoudsbeurt natuurlijk ook laten uitvoeren door een ervaren installateur.  Deze installateur kan na de beurt veilig gebruik van de gashaard garanderen. Als dit niet wordt gedaan dan kunnen er bij het ontsteken van de haard problemen optreden. De problemen kunnen zich voordoen bij een vuile of gecorrodeerde 'voeler' die bijvoorbeeld meet of de waakvlam brandt zodat uiteindelijk de hele gaskraan opengezet kan worden. In sommige gevallen ligt er een houtblokje of chip in de weg van deze voeler. Aan de buitenkant van de haard is dit niet altijd te zien. Onderhoud is ook nodig als de kachel slechts sporadisch wordt gebruikt. Sterker nog, juist als de kachel weinig wordt gebruikt is er meer kans op stof en vervuiling.

Wat doet de installateur tijdens een onderhoudsbeurt?

De installateur zorgt ervoor dat de gashaard vrij is van stof en andere verontreiniging. Zo zal hij de kachelruit schoonmaken met een speciaal onderhoudsproduct. Ook zal hij belangrijke onderdelen zoals de thermokoppel, de waakvlamleiding en het ontstekingsmechanisme controleren. Wanneer nodig, zullen de houtstammen en stenen stofvrij gemaakt worden. Deze zal hij weer in de “originele” positie plaatsen voor het optimale vlambeeld. Ook zal hij wellicht de batterijen van de afstandsbediening vervangen.

Moet ik de waakvlam aan laten staan?

Het is verstandig om de waakvlam (óók in de zomer) altijd te laten branden. Dit zorgt ervoor dat stof geen kans krijgt omdat het gas altijd blijft stromen. Het laten branden van de waakvlam is vele malen goedkoper dan een reparatiebeurt. Behalve dat het laten branden van de waakvlam uw kachel behoedt tegen stof, zorgt het ervoor dat u, in de stookperiode,  minder witte waas op uw kachelruit krijgt. Deze wordt veroorzaakt door de kalkvorming door condens. Deze condens komt vrij door het verschil in temperatuur. Als de waakvlam aan blijft staan is de kachel minder koud waardoor het temperatuurverschil minder zal zijn. Ook zal er hierdoor minder corrosievorming plaatsvinden in de kachel. Laat u de waakvlam in de zomermaanden wel uit, dan is het nog steeds geen probleem, maar is het raadzaam om voor het stookseizoen de kachel of haard nogmaals schoon te maken.

Hoe maak ik zelf mijn kachelruit schoon?

Een klusje dat u zelf met niet al te veel moeite kunt doen is het schoonmaken van de ruit. In het geval van een gashaard kunt u dit met bijvoorbeeld HAVÉ ruitenreiniger doen. Nadat u het gas heeft uitgezet begint u door de ruit van de kachel eruit te halen. Hoe u dit doet staat vermeld in de handleiding van uw kachel. Hierna legt u de ruit neer op een zachte ondergrond zodat er geen krassen of andere beschadigingen op het glas komen. Spuit daarna de ruitenreiniger op de ruit, laat het even inweken en veeg met een schone doek de ruit schoon. Als u de ruit weer in de kachel hebt gezet kunt u weer genieten van het prachtige vlammenspel.

Let op!: Wanneer u ontspiegeld glas in uw haard heeft moet u de speciale gebruiksaanwijzing hiervan volgen en in sommige gevallen daarin aangewezen materiaal voor het reinigen van de ruit gebruiken. Anders zou u de ruit aan kunnen tasten.

Wat zijn de kosten van een onderhoudsbeurt? 

Het onderhoud aan uw gashaard kunt u zelf doen. In dat geval kost het natuurlijk niets. Sommige haardenspeciaalzaken en installateurs bieden bij de aanschaf van uw haard een onderhoudscontract aan. Dit houdt in dat u jaarlijks een herinnering binnen krijgt voor het afspreken van een onderhoudsbeurt. Vaak wordt een herinnering in de lente of zomer gestuurd zodat uw haard of kachel in de gezellige maanden weer klaar is voor veilig en onbezorgd gebruik.  

Ieder bedrijf heeft eigen voorwaarden, prijzen met betrekking tot de onderhoudsbeurt. Zo zit er in bepaalde pakketten ook de prijs van vervangend materiaal inbegrepen.  

U kunt dus het beste bij de installateur van uw haard of kachel de prijs opvragen. Weet u niet wie dat is of bent u sowieso op zoek stuur dan een e-mail naar verkoopadvies@haveverwarming.nl met daarin vermeld om welke haard het gaat en uw woonplaats. Dan kunnen wij u in contact brengen met een bedrijf dat uw gashaard voortaan kan gaan onderhouden. 

Het reinigen van de ruit van een gashaard.

Advies over het onderhouden van uw gashaard

Wilt u meer weten over het onderhoud van haarden en kachels? Kom langs in ons Experience Center en leer alles over onderhoud van onze adviseurs.