Zijn pelletkachels milieuvriendelijk? Houtpellets zijn een CO2-neutrale brandstof zijn. Dit komt omdat ze gemaakt worden van afvalhout, hierdoor wordt voorkomen dat het hout zou gaan rotten en CO2 zou gaan uitstoten.

Wat zijn pellets?

Pellets zijn cilindervormige houtkorrels die bestaan uit samengeperste stukjes schoon, afvalhout. De naam van deze (hout)pellets komt van het Nederlandse werkwoord 'Pelleteren', wat 'een manier van persen' betekent. Om deze houtpellets te produceren zijn geen kunstmatige toevoegingen nodig. 

Pellets zijn C02-neutraler

De hoeveelheid CO2 in houtpellets is opgenomen gedurende de levenscyclus van de boom. Bij de verbranding van de pellet wordt vervolgens weer evenveel CO2 uitgestoten. Hierdoor wordt er, anders dan bij fossiele brandstoffen zoals gas en stookolie, geen extra CO2 toegevoegd aan de atmosfeer. Kortom, het stoken van pellets is CO2-neutraler en dus beter voor het milieu.

Hoeveel as produceren houtpellets?

Houtpellets zijn gemaakt van schone gedroogde houtresten. Een pelletkachel verbrandt de pellet bijna optimaal. Hierdoor is de as die overblijft miniem en is de verbranding niet te vergelijken met de hoeveelheid overgebleven asresten van brandhout.
Over het algemeen hebben pellets een maximaal asgehalte tussen de 0,3 en 1%. Het overgebleven as zit overigens wel vol met mineralen en voedingsstoffen voor planten en is absoluut niet chemisch. Het as kunt u dan ook uitstekend als compost in de tuin gebruiken.

De grondstof en kwaliteit pellets

Om deze houtpellets te produceren zijn geen kunstmatige toevoegingen nodig en ze bestaan maar uit één soort vaste grondstof; hout. In de kwaliteit van pellets zitten daarentegen wel grote verschillen. Het grootste verschil zit hem in de gebruikte grondstoffen en de hardheid van het persen van deze brandstof. De pellets van mindere kwaliteit zijn zachter geperst. Hierdoor ontvlammen ze sneller en stoten ze meer stof uit. Het verbruik is hierdoor groter. Het stoken van deze goedkope brandstof vergroot de kans op technische problemen. De gebruiker kan zelf ontdekken of de pellets van goede kwaliteit zijn. Goede pellets glimmen en zijn stevig van vorm, ofwel hard geperst.

Het bijzondere aan de pelletkachel is dat hij volledig aansluit bij de huidige tijd. Doordat de kachel vol automatisch wordt gestuurd, kan men het zien als een elektronische (hout)kachel. De gebruiker kan zelf de temperatuur en de warmteverdeling regelen middels een ingebouwd display, een afstandsbediening of hij is te bedienen middels een mobiele applicatie. Naast het gebruiksgemak kent de pelletkachel nog meer voordelen. Lees er hier alles over!

Keuring pellets 

Voor de meeste toestellen is het verplicht om een gekeurde pellet te verbranden, omdat het systeem gevoelig is voor verstoppingen. Daarnaast zijn goedgekeurde pellets beter voor de veiligheid van de consument en voor het milieu.

Een slechte verbranding van de pellet kan leiden tot het vullen van de schoorsteen met brandstof wat uiteindelijk de kans op schoorsteenbrand vergroot. Betrouwbare en goede pellets kan men dus makkelijk herkennen aan een keurmerk. Dit keurmerk waarborgt een schone en milieuvriendelijke verbranding. Tot voor kort was een DIN + keurmerk voldoende, maar ondertussen zijn er nog twee nieuwe keurmerken bijgekomen; NTA8080 en EN + keurmerken. Deze keurmerken tonen aan dat er daadwerkelijk houtafval uit een gecontroleerde houtkap wordt verwerkt in de pellets en ze geven aan welke grondstoffen er exact in zijn verwerkt.

Brandstof die bij u past

Advies nodig welke brandstof het beste bij u past? Breng dan een bezoek aan het Experience Center van HAVÉ Verwarming en laat u adviseren door een van onze collega's.