Elektrische haarden bieden veel praktische voordelen, maar zijn er ook economische voordelen? Hoeveel stroom verbruiken deze haarden en kachels en hoeveel kost dat? Wij delen het graag met u!

In de zoektocht naar de haard of kachel van uw dromen, bent u uitgekomen bij een elektrische haard. De aanschafprijs is bekend, maar u vraagt zich af welke kosten daar nog meer bij komen kijken? Net als bij andere haarden en kachels houden de kosten hier niet op. Want ook de brandstof van een elektrische haard brengt kosten met zich mee. In dit geval zijn dat de energiekosten. Wij delen graag onze kennis met u en brengen het gemiddelde verbruik en de energiekosten van de elektrische haard in kaart. 

De stekker in het stopcontact en genieten maar

Niets is zo eenvoudig als het installeren van een elektrische haard of kachel. Wanneer de elektrische sfeerhaard is aangesloten op een stopcontact, is het toestel klaar voor gebruik. Zo simpel is het! Maar wat kost dat aan elektriciteit? Vreten elektrische haarden stroom? Of zijn ze juist energiezuinig? Om dit in kaart te brengen maken we onderscheid tussen haarden mét en zonder een verwarmingsfunctie. Heeft u een elektrische haard die voorzien is van een verwarmingsfunctie? Dan is het mogelijk om de verwarmingsfunctie uit te zetten. Je behoudt toch het realistische vuurbeeld, terwijl de energiekosten dalen! 

Kosten en verbruik elektrische kachel zonder verwarming

Met de keuze voor een elektrische kachel zonder verwarmingsfunctie haalt u dan wel geen warmte in huis, maar wel heel veel sfeer en gezelligheid. Met een elektrische sfeerhaard creëert u namelijk een knusse sfeer en geniet u van een levend vlammenspel. Aangezien de haard geen verwarmingsfunctie heeft, verbruikt het toestel minder stroom en dalen de kosten van het energieverbruik.

Een gemiddelde elektrische kachel zonder verwarmingsfunctie verbruikt tussen de 10 en 60 Watt per uur. In de praktijk betekent dit dat de kosten van het verbruik van zo'n haard zo'n € 0,02 á € 0,03 per uur zullen zijn. Dat is een stuk minder dan een elektrische haard met verwarmingsfunctie. Of in vergelijking met de kosten van andere brandstoffen zoals gas of hout. Meer weten of de kosten van elektrische haard of kachel in vergelijking met een gashaard of houtkachel? Lees er hier meer over.

Kosten en verbruik elektrische haard met verwarming

Een elektrische haard of kachel die beschikt over een verwarmingsfunctie is de ideale oplossing om een ruimte bij te verwarmen. Denk hierbij aan ruimtes zoals de woonkamer, keuken of serre. Deze haarden geven aangename warmte af, maar zijn niet geschikt voor het gebruik als hoofdverwarming. Een elektrische haard of kachel verwarmt namelijk tot maximaal 2000 watt (2kW), wat genoeg is voor het verwarmen van en kleine ruimte. Wanneer u de warmtestand inschakelt bij een elektrische haard of kachel, dan ligt het verbruik op 1000 of 2000 Watt. Omgerekend is dit ongeveer € 0,22 of € 0,39 per uur.

Om het voor u wat duidelijker te maken, maken we een voorbeeld rekensom en brengen we het verbruik van een elektrische haard in beeld. We gaan in dit geval uit van een toestel met een vermogen van 2000 Watt en dat een elektrische haard gemiddeld 3 uur per dag brandt. In dit geval zal de haard dan 84 uur per maand branden, in dit geval ziet de berekening er dan als volgt uit: € 0,39 x 84 = € 32,75 per maand. Deze eindprijs is slechts een maandelijkse indicatie op basis van 3-urig gebruik per dag. Het werkelijke gebruik hangt natuurlijk af van uw eigen (stook)gedrag en kunt u (redelijk nauwkeurig) berekenen met de door ons gebruikte rekenformule.

Bekijk ons collectie elektrische haarden in ons Experience Center

Wilt u meer weten over de kosten en het verbruik van een elektrische haard? Kom langs bij ons Experience Center in Lunteren, laat u adviseren door de specialisten en bekijk de hele collectie.