De aankoop van een kachel is een investering voor een lange tijd. Daarom is een goede voorbereiding erg handig. Hieronder staan de meest relevante aandachtspunten voor u uitgelegd.

Persoonlijke voorkeuren spelen een grote rol

Het is belangrijk om te weten dat gashaarden en gaskachels verkrijgbaar zijn in allerlei uitvoeringen. Zo kunt u kiezen uit een inzethaard, inbouwhaard of vrijstaande kachel. Wilt u zo min mogelijk kosten omtrent de installatie van de haard of kachel hebben? Dan is het verstandig om een vrijstaande kachel te kopen. Deze kan in de hoek of tegen de wand geplaatst worden, zodat het rookkanaal naar boven kan. Het is verstandig om goed te kijken of er dicht bij de kachel een gasleiding aanwezig is.

 

De keuze voor een inbouwhaard neemt een verbouwing met zich mee. Deze haard moet namelijk technisch en strak in de wand geïnstalleerd worden. Na het installeren van de haard, wordt er brandwerend materiaal van plaatstaal om de haard gebouwd. De verbouwing is intensief, maar is een erg geliefde keuze bij veel woningen. De randen van metaal zijn bij een inbouwhaard op een mooie manier weggewerkt. Op die manier kunt u ongestoord genieten van het vuurzicht.

De kosten van een inzethaard zijn vaak lager, omdat er in de meeste gevallen geen nieuw afvoersysteem of nieuw kanaal nodig is. Wanneer u al een bestaande stookopening hebt, is de inzethaard de ideale keuze. Deze haard zorgt voor weinig tot geen verbouwing, doordat ze vaak formaten hebben die passen in de meest gebruikelijke openingen van hout openhaarden.

Welk vuurzicht is het mooiste in uw woonkamer?

De prijs van een haard of kachel is ook afhankelijk van het vuurzicht; vanaf hoeveel kanten het vuur te zien is. Daarnaast heeft elk merk andere opties. Dit kan gaan om verschillende achterwanden, ombouwkaders, branders en brander decoraties. Bovendien is er bij veel merken ook de mogelijkheid om de gashaard of kachel te bedienen met een mobiel apparaat. Hoe meer vuurzicht, opties en moderne snufjes, hoe duurder de haard of kachel zal zijn.

Kosten gaskachel of gashaard is per woonsituatie verschillend

Ook de installatie van een gashaard brengt kosten met zich mee. Gaskachels en gashaarden worden standaard geleverd met een gesloten verbrandingssysteem. Dankzij het gesloten systeem wordt er van buiten verse zuurstof uit de lucht gehaald, zodat het gas verbrand kan worden. De pijp die naar buiten getrokken wordt is dubbelwandig, waardoor de buitenste en binnenste pijp verschillende functies hebben.

De buitenste pijp zorgt ervoor dat er zuurstof aangevoerd wordt naar de gashaard. De binnenste pijp van de concentrische pijp zorgt ervoor dat de afvoergassen afgevoerd worden naar buiten. Het grootste voordeel aan verbrandingssysteem dat gesloten is, is dat u niet in het bezit hoeft te zijn van een bestaande schoorsteen. Er is dus meer flexibiliteit wat betreft de plaatsing van het rookkanaal door de gevel of door het dak. Hierop gebaseerd wordt het aantal uren installatie en de hoeveelheid afvoermateriaal bepaald.

Andere relevante vragen

Verder zijn er nog andere belangrijke vragen; wilt u een haardombouw getimmerd hebben? Hoe groot moet deze haardombouw dan zijn en hoe ziet deze eruit? Moet er een gasleiding door de kruipruimte getrokken worden? En is het nodig om gaten in de betonnen muren en/of vloeren te boren? Het advies is daarom ook om contact op te nemen met een specialist, zodat er geen onverwachtse kosten of problemen om de hoek komen kijken. Dit is met name van toepassing wanneer er een rookkanaal en gasaansluiting aangelegd moet worden. Uw veiligheid is daarbij het belangrijkste!

Voor de duidelijkheid staan de belangrijkste punten waar u op moet letten hier op een rijtje:

  • Wat is in uw woonsituatie het beste vuurzicht?
  • Wilt u een inzet-, inbouwhaard of vrijstaande kachel?
  • Is er sprake van een nieuwe situatie of juist van een bestaande situatie (een al bestaande schouw inclusief rookkanaal)?
  • Wat voor interieur in de haard heeft voor u de meeste sfeer? (achterwand/brander/brander decoratie)
  • Hoe wilt u dat de haardombouw eruit ziet? Of heeft u liever een plateau dat op maat gemaakt is?
  • Is er op de juiste plek al een gasleiding aanwezig?
  • Wilt u het rookkanaal door de gevel of juist door het dak?
  • Heeft u veel of weinig afvoermateriaal nodig? (ook afhankelijk van de hoeveelheid bochten)

Heeft u nog vragen? Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij ons Experience Center in Lunteren.