Inbouw houtkachel

Inbouw houtkachel

Sfeer en comfort komen samen

Steeds vaker wordt er in plaats van een inbouw open haard, gekozen voor een inbouw houtkachel. De inbouw houtkachel is in de meeste gevallen een houthaard met een liftdeur. Met de liftdeur geopend krijgt u alsnog het idee van een open haard. Met de liftdeur gesloten heeft u veel minder rommel en een veel hoger Lees meer

Steeds vaker wordt er in plaats van een inbouw open haard, gekozen voor een inbouw houtkachel. De inbouw houtkachel is in de meeste gevallen een houthaard met een liftdeur. Met de liftdeur geopend krijgt u alsnog het idee van een open haard. Met de liftdeur gesloten heeft u veel minder rommel en een veel hoger rendement (+/-80% ipv. 20%).

Lees minder
adjustments Filters
Hout
Inbouw
Bezoek ons Experience center en laat u inspireren en informerenBezoekhave-arrow
Pagina

Eigenschappen en voordelen van inbouw houtkachels

Inbouw houtkachels en -haarden zijn een perfecte bron van warmte en een sfeervolle toevoeging aan uw interieur. De belangrijkste voordelen zijn:

 • checklist De sfeer en beleving van een open haard
 • checklist Hoog rendement van 70 à 85 procent.
 • checklist Veel inbouwmogelijkheden: schouw, wand, ombouw of speciaal ontworpen haardmeubel
 • checklist Door de vele beschikbare ontwerpen en materialen altijd passend bij uw interieurstijl.
 • checklist Hout is een hernieuwbare energiebron en daarmee een duurzame brandstof.
 • checklist Vuur van hout geeft een niet te evenaren gevoel van sfeer en behagelijkheid.

 

Type en soorten houtkachels en -haarden

Zoals de naam al doet vermoeden is de inbouw houtkachel ontworpen om ingebouwd te worden. Zo wordt de kachel prachtig geïntegreerd in uw kamer. U kunt uw inbouw haard aankleden met alle opties die u wenst. Voor iedere situatie is er wel een inbouw haard te vinden. Houtkachels zijn te verkrijgen in vele soorten en maten. Zo zijn er naast inbouw houthaarden ook vrijstaande houtkachelsinzet houthaarden en hangende houthaarden.

Type vuurzicht

Daarnaast zijn er meerdere opties om het vuur van de haard te bewonderen, het zogeheten "vuurzicht". We maken hierbij onderscheid in de volgende types:

Fronthaard Bij een fronthaard kijkt u via de voorzijde naar het vuur.
2-zijdige haard of hoekhaard Dit type haard is in een hoek van een muur ingebouwd. Via zowel de voorzijde als een zijkant geniet u van het vlammenspel.
3-zijdige haard Bij dit type haard kijkt u zowel via de voorzijde als via beide zijkanten naar het vlammenspel.
Doorkijkhaard / Tunnelhaard Bij een tunnelhaard kijkt u door de haard heen. Een doorkijk- of tunnelhaard wordt vaak in een wand geplaatst en verbindt twee ruimtes met elkaar
Roomdivider haard Een roomdivider plaatst u op een hoek van een muur. Bij dit type haard kijkt u, net als bij een tunnelhaard, door de haard heen.

Hoeveel vermogen heb ik nodig?

De behoefte aan warmte is voor veel mensen de aanleiding om een kachel of haard te kopen. Alleen welk vermogen past het beste bij uw situatie? En wat houdt het vermogen van een kachel in? 

Het nationale vermogen wordt ook wel de warmteopbrengst genoemd. Dit wordt uitgedrukt in kW. Hoe meer kilowatt, hoe meer warmte de kachel of haard kan afgeven.

De keuze van de warmteopbrengst of het vermogen is belangrijk en afhankelijk van de volgende factoren:

 • Of de haard of kachel als hoofd- of sfeerverwarming dient
 • De grootte van de ruimte die de kachel of haard mag verwarmen
 • De isolatie van het pand
 • Aanwezigheid van centrale verwarming
 • Wanneer de haard of kachel wordt gestookt

Waar moet u op letten? Een aantal tips:

Inbouw houtkachels zijn er net als losstaande houtkachels in verschillende maten. Let dus goed op welke maat het beste bij uw situatie past.

 • Een inbouw houtkachel kunt u niet plaatsen in een oude open haard, een inzet houthaard daarentegen wel.
 • Elke haard heeft andere voorwaarden bij het plaatsen. Wilt u advies op maat? Neem gerust contact met ons op!
 • Stem het vermogen van de haard goed af op de grootte van de ruimte. Als u een te grote kachel plaatst in een te kleine ruimte werkt het namelijk minder efficiënt.
 • Per haard verschillen de bouwtechnische aanpassingen die getroffen moeten worden. Raadpleeg de specificaties voor inbouw-afmetingen.

Ontdek onze merken

Naast houtkachels verkopen wij ook andere sfeerhaarden zoals gashaarden, pelletkachels, elektrische haarden en bio-ethanolhaarden van merken zoals:

Aanpassingen bij inbouwen houthaard

Inbouw houthaarden vergen in een bestaande situatie redelijk wat aanpassingen. Heeft u nog niets in uw woning en wordt het allemaal nieuw gebouwd, dan bent u helemaal flexibel. Een inbouw houthaard is pas echt af met een prachtige natuurstenen schouw er omheen, of in combinatie met een modern plateau. Zo min mogelijk breken en slopen bij het vernieuwen van uw haard? Omdat u weinig rommel wilt hebben of omdat de ombouw misschien dragend is? In deze gevallen biedt de inzet houthaard uitkomst. Niet inbouwen maar inzetten. Met een minimum aan breekwerk kan deze haard ingezet worden

Bezoek Experience center have-arrow

Leer alles over houtkachels en -haarden in ons kenniscentrum

Een houtkachel is een investering. Maar hoe kiest u de kachel of haard die het beste bij uw situatie en wensen past? Hoe zit het met het onderhoud? Hoe steek ik verantwoord mijn houtkachel aan? Dergelijke vragen niet alleen van onze adviseurs stellen in ons Experience Center, maar vindt u ook in ons kenniscentrum. Lees bijvoorbeeld:

Veelgestelde vragen over inbouw houtkachels
Kun je een houtkachel inbouwen?

Een houtkachel inbouwen kan zeker, dit wordt een inbouw houthaard genoemd. Bij een inbouw houthaard wordt de kachel prachtig geïntegreerd in uw kamer. Deze kan ingebouwd worden in een schouw, wand, ombouw of speciaal ontworpen haardmeubel. Ook zijn er inzet houthaarden, deze kunnen geplaatst worden in een bestaande situatie ter vervanging van een open haard.

Wat kost een inbouw houtkachel?

De kosten van een inbouw houtkachel verschillen heel erg. U kunt bij HAVÉ Verwarming terecht voor een inbouwhaard van €2.500,- maar ook van €10.000,- Zo is er voor ieder budget een inbouw houtkachel te vinden.

Bij een inbouw houtkachel komen er, naast de aanschaf, ook andere kosten bij kijken. Er komt namelijk veel breekwerk aan te pas voordat de inbouwhaard geplaatst wordt, wat vervolgens ook weer netjes afgewerkt moet worden. 

Kan een houtkachel op een bestaande schoorsteen?

Meestal is het niet mogelijk om een bestaande schoorsteen te gebruiken zonder enige aanpassingen. Bij een gemetseld kanaal duurt het langer voordat de stenen worden opgewarmd. Daardoor is er te weinig trek in de schoorsteen, blijft de rook hangen in het kanaal en gaat er veel warmte verloren.

Een goede oplossing hiervoor is een flexibele pijp door de schoorsteen trekken. Deze pijp warmt snel op, wat zorgt voor een goede trek en daardoor komt de meeste warmte bij u in de kamer terecht, precies zoals het hoort! 

Houtkachel kopen? Bezoek ons Experience Center

Een houtkachel is een prachtige toevoeging aan uw huis. Om ervoor te zorgen dat u de kachel van uw dromen vindt kunt u in ons 1.200 m² grote Experience Center terecht. Hier vindt u meer dan 300 kachels en haarden opgesteld. Ervaar zelf hoe mooi het vuur brandt, hoe levensecht de vlammen zijn of wat ontspiegeld glas met het vuurzicht doet. Laat u inspireren. En informeren. Bij HAVÉ Verwarming treft u ervaren adviseurs die onafhankelijk advies geven. Gericht op uw situatie, budget en mogelijkheden. Zodat u de juiste haard vindt. Benieuwd?

Bezoek Experience center have-arrow

Afbeelding

 • 1200 m² experience center midden in Nederland
  1200 m² experience center midden in Nederland
 • Onafhankelijk en persoonlijk advies van specialisten
  Onafhankelijk en persoonlijk advies van specialisten
 • Meer dan 300 haarden en kachels opgesteld
  Meer dan 300 haarden en kachels opgesteld
 • 4,7
  Klanten beoordelen ons met
  4,7 sterren op Google