Waar een houtkachel gebruik maakt van hout als brandstof en een gashaard van gas, maakt een bio-ethanolhaard gebruik van bio-ethanol. Een brandbare vloeistof die gemakkelijk ontsteekt en prachtige vlammen geeft. 

Er zijn ontzettend veel verschillende bio-ethanolhaarden verkrijgbaar. Van goedkope simpele branders tot de meer degelijkere en veilige haarden. In dit artikel bespreken wij alleen de werking van betrouwbare en veilige haarden. Deze haarden bestaan altijd uit een brandstoftank met daarin steen of keramisch wol. Deze materialen zuigen het bio-ethanol op en voorkomen zo dat het brandstof rechtstreeks in contact is met het vuur. De tank is afgewerkt met een bovenplaat waarin ook de verbrandingskamer is verwerkt. Van hieruit ontsteken de bio-ethanol dampen en zorgen ze voor prachtige vlammen. Via een ventilatieopening met schuifdeksel kan de vlamintensiteit worden aangepast of de vlammen worden gedoofd. Om een bio-ethanolhaard veilig bij te kunnen vullen, zijn vaak speciale gereedschappen inbegrepen. Met deze tools kunt u de haard eenvoudig en zonder morsen bijvullen.

Bio-ethanolhaard in uw slaapkamer of keuken? De mogelijkheden zijn eindeloos! 

Een bio-ethanolhaard voegt veel sfeer toe aan uw interieur. Ook de gebruiksmogelijkheden zijn onbeperkt aangezien dit type haard geen afvoerkanaal nodig heeft. Zo kunt u bijvoorbeeld ook uw slaapkamer, keuken of badkamer sfeervol inrichten met een bio-ethanolhaard. De mogelijkheden zijn eindeloos! 

Bijvullen bio-ethanolhaard

Omdat bio-ethanol licht ontvlambaar is, vraagt het bijvullen van de brandstoftank om extra zorgvuldigheid. Betrouwbare haarden zijn ontworpen om brandstof op een veilige manier bij te kunnen vullen via bijvoorbeeld een speciale slang of een trechter. Ook gelden er een aantal basis voorzorgsmaatregelen die gelden voor alle bio-ethanolhaarden. Vul een bio-ethanolhaard bijvoorbeeld nooit bij wanneer deze nog brandt of nog warm is en wacht na het bijvullen een tijdje voordat u de haard ontsteekt.

Keramisch steen of wol in bio-ethanolhaarden

Zoals we eerder al aangaven hebben betrouwbare bio-ethanolhaarden keramisch steen of wol. Dit materiaal zuigt bio-ethanol op en zorgt daarmee dat er geen direct contact is tussen de vloeibare bio-ethanol en het vuur en dat er geen lekkage mogelijk is. Ook zorgt dit materiaal voor zuinig gebruik van bio-ethanol. Bio-ethanolhaarden van het merk Xaralyn maken bijvoorbeeld gebruik van dit keramisch steen en haarden van Cocoon Fires en Icon Fires hebben keramisch wol.

Voordelen keramisch wol

Keramisch steen en wol zuigen beide het bio-ethanol vloeistof op. Het voordeel van keramisch wol ten opzichte van steen, is dat wol ervoor zorgt dat het bio-ethanol eerst verdampt. Deze brandbare gassen vatten vervolgens vlam en voorkomt op deze manier geuroverlast. Hierbij is er geen direct contact tussen het vloeistof en het vuur. Bij keramische steen is dit anders. Hierbij is er wel direct contact tussen het vloeistof en het vuur met een onvolledige verbranding en daarmee geuroverlast als gevolg. Ook brandt bio-ethanol sneller met een keramische steen dan met wol. Met keramisch wol brandt uw bio-ethanolhaard dus ook nog eens zuiniger! Kortom, als u een bio-ethanolhaard zoek die reukloos is en zuiniger brandt, dan kiest u voor een bio-ethanolhaard met keramisch wol.

Bezoek ons Experience Center voor een advies op maat

Bent u enthousiast geworden over bio-ethanolhaarden? En wilt u een advies op maat? Bezoek dan het grootste haarden Experience Center van Nederland. Onze adviseurs staan klaar om u verder te helpen!