Wanneer ik gezellig mijn houtkachel stook kunnen onze buren dat niet zien en ook niet ruiken. Hoe verhoudt dit zich nu tot de huidige discussie over houtrook en overlast?

Stoken kan iedereen, verantwoord stoken kan je leren

Mijn ervaring na het trainen van meer dan 1000 houtstokers: hout stoken geeft plezier, rust en ontspanning. Stoken lijkt eenvoudig, men is welwillend, maar het ontbreekt vaak aan kennis. Terwijl juist kennis leidt tot beter stookgedrag. Ruim 90% van de bezoekers zegt het na een stooktraining anders te gaan doen.

Als ik bij de kern kom zie ik het volgende: hout brandt niet. Hout ontgast vanaf ca. 150 graden celsius. Nagenoeg vindt de volledige verbranding plaats vanaf ca. 700 graden celsius. Wordt deze temperatuur niet bereikt? Dan gaan de houtgassen onverbrand door de schoorsteen naar buiten, dát moet je dus voorkomen.

Tegenstanders van houtstook komen vaak met de gekste cijfers en vergelijkingen. Oneigenlijke claims die leiden tot polarisatie, terwijl de nuance dan ver te zoeken is, dat leidt niet tot een oplossing. En altijd weer het frame door te beginnen met een astmapatiënt of ‘deskundige’ (ik heb trouwens ook astma). Men gaat echter altijd weer uit van onvolledige verbranding: tot wel een factor 1000 viezer dan zoals ik stook. Laten we gezamenlijk onze energie steken in het weer leren stoken van de stoker. Dat is in mijn optiek de meest eenvoudige route naar een schone en gewenste situatie.

 

Harm-Jan van Veldhuizen - directeur HAVÉ Verwarming

Kom naar ons Experience Center 

Meer weten over verantwoord hout stoken? Kom dan langs in het Experience Center van HAVÉ Verwarming.