De laatste tijd wordt er veel gesproken over overlast door houtkachels. Deze vervuiling is makkelijk tegen te gaan en wij geven u graag tips. Eén van die manieren is de Zwitserse methode, ook wel de top-downmethode genoemd.

De Zwitserse stookmethode is een methode waarbij de kachel van boven naar onder wordt aangestoken. In dit artikel leggen we uit hoe deze methode werkt. De Zwitserse stookmethode is eigenlijk omgekeerd stoken. De meeste mensen steken hun kachel van onderen aan, terwijl het bij deze methode juist de bedoeling is dat u het vuur van boven aansteekt. Op deze manier zorgt u ervoor dat u al vanaf het begin een bijna volledige verbranding krijgt.

Stappenplan:

1. Meet het vochtpercentage in het hout: dit doet u door middel van een vochtpercentage meter. U pakt een blok hout en klooft deze. U steekt de vochtpercentagemeter in de net gekloofde kant van het hout. Het percentage moet tussen de 15 en 20% liggen. 

vochtpercentagemeter

2. U zet de luchttoevoer helemaal open en plaatst het hout telkens kruislings op elkaar. Van dikke blokken naar dunne blokken.

Zwitserse methode

3. Boven op het hout legt u kruislings wat kleine aanmaakhoutjes met daar bovenop één of twee aanmaakblokjes, welke u vervolgens aansteekt. 

aanmaakblokje aansteken

4. Als de aanmaakblokjes zijn aangestoken, zet u de deur van de kachel ongeveer 5 minuten op een klein kiertje.

zwitserse stookmethode

5. Als het aanmaakthout goed vlam heeft gevat, sluit u de deur. Langzaam zal het vuur naar beneden trekken en de grote blokken die onder aan de stapel liggen aansteken tot u een prachtig vlammenspel ziet. 

Traditionele houtstookmethode vs. de Zwiterse houtstookmethode

De traditionele stookmethode wijkt op enkele punten af van de Zwiterse stookmethode. Zo legt u op bij de traditionele methode de aanmaakhoutjes kruislings onderop de stookbodem. Daarna legt u voldoende aanmaakblokjes tussen de aanmaakhoutjes. Vervolgens worden twee tot drie houtblokken met een kleine afstand van elkaar op de aanmaakhoutjes gelegd. De kloofkanten dienen daarbij naar onderen te wijzen.

In de praktijk komt bij traditionele wijze meer rookoverlast voor. En met de Zwitserse stookmethode beperkt u juist de overlast doordat u het vuur rustig opstart. Op deze manier geniet u op een verantwoorde manier van uw houtkachel.

De Zwitserse stookmethode in beeld

In dit filmpje leggen we uit hoe de Zwiterse stookmethode werkt. Stap- voor stap steken we op een verantwoorde manier de kachel aan.

Wilt u de Zwitserse methode in het echt zien en nóg meer stooktips krijgen over verantwoord stoken? HAVÉ Verwarming organiseert regelmatig stookavonden in het Experience Center te Lunteren.