Van generatie tot generatie overgedragen

Kenniscentrum

Welkom bij ons kenniscentrum! Of het nu gaat om elektrische haarden, gashaarden, hout- of pelletkachels. Hier is dé plek waarop u alle informatie over haarden en kachels kunt vinden.

Uitgelichte artikelen

Ontdek de voordelen van een speksteenkachel
Speksteen beschikt over unieke eigenschappen en realiseert een fijne aangename warmte. Ontdek zelf waarom u moet kiezen voor een houtkachel of pelletkachel van...
Hoe werkt mijn houtkachel?
Hartstikke gezellig zo’n houtkachel, maar hoe bedien je die nu eigenlijk? Veel houtstokers hebben geen idee hoe hun eigen kachel werkt....
Openhaard vervangen door een inzethaard
Een houtkachel, een prachtig vuur en authentieke gezelligheid en warmte. Houtkachels kennen veel voordelen, maar bij de aankoop van...

Filter berichten op categorie
 1. Stoken kan iedereen, verantwoord stoken kun je leren

  Het is winter, tijd om de houtkachel aan te steken. Heerlijk, die warmte en gezellige sfeer! Helaas zorgen houtkachels ook nog weleens voor overlast. Jammer, want dit is doorgaans vrij eenvoudig te voorkomen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van goed hout en kennis van de juiste stooktechnieken.

 2. Waarom een speksteenkachel?

  Wilt u niet recht voor de kachel hoeven zitten voor heerlijke warmte? Overweeg dan een speksteen houtkachel. Deze verspreidt de warmte geleidelijk en is zelfs meer verantwoord dan de gemiddelde houtkachel. HAVÉ Verwarming legt hieronder uit wat u moet weten over dit duurzame materiaal.

 3. Stookavond voor consumenten

  Het stoken van hout kan iedereen, verantwoord stoken kan je leren. Leer alles over hout, vuur, rook en het op een verantwoorde manier stoken van je kachel tijdens een stookavond bij HAVÉ Verwarming. 

 4. De Zwitserse stookmethode - Stappenplan

  De laatste tijd wordt er veel over gesproken in de media: overlast door houtkachels. Er zijn veel manieren om deze vervuiling tegen te gaan en wij geven u graag tips. Eén van die manieren is de Zwitserse methode, ook wel de top-downmethode genoemd. 

 5. Onder welke weersomstandigheden kunt u het beste hout stoken?

  Helaas zorgen houtkachels ook nog weleens voor overlast. Jammer, want dit is doorgaans vrij eenvoudig te voorkomen door verantwoord te stoken. Eén van de belangrijkste onderdelen van verantwoord stoken zijn de weeromstandigheden. Wij geven u hierbij graag advies.

 6. HowTo: Hoe steek ik op een verantwoorde manier de kachel aan?

  Verantwoord stoken begint al bij het aansteken van de houtkachel. Met de Zwiterse-aansteekmethode steekt u de kachel gemakkelijk aan zonder dat u (hout)rookoverlast veroorzaakt. We leggen u graag uit hoe dit werkt.

 7. HowTo: Hoe bepaal ik het vochtgehalte van een stuk hout?

  De aanbeveling ‘gebruik droog hout’ wordt veel gemaakt, maar wat is nu eigenlijk droog hout en hoe is de droogte van het hout vast te stellen of te meten?

 8. Waarom droog hout stoken?

  Verantwoord stoken begint met het stoken van droog haardhout. Voor een volledige verbranding is het van belang dat het haardhout zo droog mogelijk is. Een te hoog vochtgehalte in het hout zorgt voor onvolledige verbranding en zorgt voor vervuiling van het milieu, de haard of kachel en rookkanaal.

 9. ABCAT houtrookfilter voor houtkachels: stook zonder overlast

  Om de overlast en uitstoot van houtrook te verminderen heeft Ecolink Solutions een houtrookfilter ontworpen namelijk de ABCAT.

 10. Hoe milieuvriendelijk is een pelletkachel?

  Zijn pelletkachels milieuvriendelijk? Houtpellets zijn een CO2-neutrale brandstof. Dit komt omdat pellets worden gemaakt van afvalproducten (houtresten). Wanneer er met de houtresten niets wordt gedaan, zou dit gaan rotten met als gevolg dat het CO2 gaat uitstoten.

 11. Hoe droog ik haardhout om goed te kunnen stoken?

  Het stoken van droog hout is één van de onderdelen om op een verantwoorde manier te kunnen stoken. Wij leggen u graag uit hoe u hout op een juiste wijze droogt.

 12. Houtkachel stoken zonder overlast

  Om de uitstoot tegen te gaan of in ieder geval te verminderen moeten er maatregelen genomen worden. De uitstoot zorgt namelijk voor overlast, gezondheidsklachten en men verliest het plezier van de houtkachel, omdat deze niet optimaal wordt benut.

Pagina

Laat u informeren en inspireren in ons Experience Center

Een haard of kachel is een prachtige toevoeging aan uw huis. Om ervoor te zorgen dat u de haard of kachel van uw dromen vindt, kunt u in ons 1.200 m² grote Experience Center terecht. Hier vindt u meer dan 300 haarden opgesteld. Ervaar zelf hoe mooi het vuur brandt, hoe levensecht de vlammen zijn of wat ontspiegeld glas met het vuurzicht doet. Laat u inspireren en informeren. Bij HAVÉ Verwarming treft u ervaren adviseurs die onafhankelijk advies geven. Gericht op uw situatie, budget en mogelijkheden. Zodat u de juiste haard vindt. Benieuwd?

Bezoek Experience center

Afbeelding
 • 1200 m² experience center midden in Nederland
  1200 m² experience center midden in Nederland
 • Onafhankelijk en persoonlijk advies van specialisten
  Onafhankelijk en persoonlijk advies van specialisten
 • Meer dan 300 haarden en kachels opgesteld
  Meer dan 300 haarden en kachels opgesteld
 • 9,2
  Klanten beoordelen ons met een 9,2