Van generatie tot generatie overgedragen

Kenniscentrum

Welkom bij ons kenniscentrum! Of het nu gaat om elektrische haarden, gashaarden, houtkachels, pelletkachels of bio-ethanol haarden. Hier is dé plek waarop u alle informatie over haarden en kachels kunt vinden.

Uitgelichte artikelen

Is een houtkachel een geschikt alternatief voor een hoge gasrekening?
Door de hoge gasprijzen besluiten steeds meer mensen om te investeren in een houtkachel. Maar wat is de impact op het milieu wanneer steeds meer mensen kiezen voor een houtkachel? 
Ontdek de voordelen van een speksteenkachel
Speksteen beschikt over unieke eigenschappen en realiseert een fijne aangename warmte. Ontdek zelf waarom u moet kiezen voor een houtkachel of pelletkachel van speksteen.
Hoe werkt mijn houtkachel?
Hartstikke gezellig zo’n houtkachel, maar hoe bedien je die nu eigenlijk? Veel houtstokers hebben geen idee hoe hun eigen kachel werkt. Wij helpen je graag verder!

Filter berichten op categorie
 1. Alle voordelen van een houtkachel
  Overweegt u om een haard of kachel te kopen? En twijfelt u over de aanschaf van een houtkachel- of haard? Wij zetten alle voor- en nadelen voor u op een rij.
 2. Het beste hout voor uw houtkachel
  Heeft u thuis een houtkachel? En wilt u weten welk hout het beste is voor uw houtkachel? Wij hebben alle houtsoorten voor u op een rij gezet.
 3. Minder stof in de lucht, ook al stijgt de verkoop van houtkachels
  Uit een onderzoek van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 2023 komt een opvallende conclusie: ondanks de groeiende verkoopcijfers van hout- en pelletkachels, lijkt de uitstoot van fijnstof te verminderen. 
 4. Stoken kan iedereen, verantwoord stoken kun je leren
  Het is winter, tijd om de houtkachel aan te steken. Heerlijk, die warmte en gezellige sfeer Helaas zorgen houtkachels ook nog weleens voor overlast. Jammer, want dit is doorgaans vrij eenvoudig te voorkomen. Lees snel verder
 5. Waarom een speksteenkachel?
  Wilt u niet recht voor de kachel hoeven te zitten voor heerlijke warmte? Overweeg dan een speksteen houtkachel. Deze verspreidt de warmte geleidelijk en is zelfs meer verantwoord dan de gemiddelde houtkachel.
 6. Stookavond voor consumenten
  Het stoken van een houtkachel kan iedereen, verantwoord stoken kan je leren. Leer alles over hout, vuur, rook en het op een verantwoorde manier stoken van je kachel tijdens een stookavond bij HAVÉ Verwarming. 
 7. De Zwitserse stookmethode -Stappenplan
  De laatste tijd wordt er veel over gesproken in de media: overlast door houtkachels. Er zijn veel manieren om deze vervuiling tegen te gaan en wij geven u graag tips. Eén van die manieren is de Zwitserse methode, ook wel de top-downmethode genoemd. 
 8. Onder welke weersomstandigheden kunt u het beste hout stoken?
  Helaas zorgen houtkachels nog weleens voor overlast. Jammer, want dit is doorgaans vrij eenvoudig te voorkomen door verantwoord te stoken. Eén van de belangrijkste onderdelen van verantwoord stoken zijn de weersomstandigheden.
 9. HowTo: Hoe bepaal ik het vochtgehalte van een stuk hout?
  De aanbeveling ‘gebruik droog hout’ wordt veel gemaakt, maar wat is nu eigenlijk droog hout en hoe is de droogte van het hout vast te stellen of te meten?
 10. HowTo: Hoe steek ik op een verantwoorde manier de kachel aan?
  Verantwoord stoken begint al bij het aansteken van de houtkachel. Met de Zwiterse-aansteekmethode steekt u de kachel gemakkelijk aan zonder dat u (hout)rookoverlast veroorzaakt. We leggen u graag uit hoe dit werkt.
 11. Wat is hout?
  Om verantwoord te kunnen stoken moeten we eerst weten wat er precies gestookt word. Er zijn veel soorten hout die men kan gebruiken voor de hout- kachel of haard. De houtsoorten kunnen erg van elkaar verschillen met elk zijn voor- en nadelen. Welke houtsoorten zijn geschikt voor uw kachel of haard?
 12. Wat is houtrook?
  Bij de verbranding van hout ontstaat er rook, dit is niets nieuws. Maar wat is rook nu eigenlijk en waar bestaat het uit? Veel partijen zijn tegen de uitstoot van rookgassen, omdat dit schadelijk zou zijn voor de gezondheid van mensen en dieren en schadelijk voor het milieu, maar wat is er precies schadelijk aan?
Pagina

Laat u informeren en inspireren in ons Experience Center

Een houthaard of kachel is een prachtige toevoeging aan uw huis. Om ervoor te zorgen dat u de haard of kachel van uw dromen vindt, kunt u in ons 1.200 m² grote Experience Center terecht. Hier vindt u meer dan 300 haarden en kachels (brandend) opgesteld. Ervaar zelf hoe mooi het vuur brandt, ervaar de heerlijke warmte van een houtkachel en ontdek onze verschillende modellen. Bij HAVÉ Verwarming treft u ervaren adviseurs die onafhankelijk advies geven. Gericht op uw situatie, budget en mogelijkheden. Zodat u de juiste haard vindt. Benieuwd?

Bezoek Experience center have-arrow

Afbeelding
 • 1200 m² experience center midden in Nederland
  1200 m² experience center midden in Nederland
 • Onafhankelijk en persoonlijk advies van specialisten
  Onafhankelijk en persoonlijk advies van specialisten
 • Meer dan 300 haarden en kachels opgesteld
  Meer dan 300 haarden en kachels opgesteld
 • 4,6
  Klanten beoordelen ons met
  4,6 sterren op Google