Een betrouwbare bio-ethanolhaard is gemaakt om op een veilige manier te kunnen bedienen en branden. Zo kunt u deze haarden bijvoorbeeld eenvoudig en veilig bijvullen en maken ze gebruik van keramisch steen of wol.

Kwaliteit bio-ethanolhaard belangrijk 

Bio-ethanol is een licht ontvlambare vloeistof en kan bij verkeerd gebruik ongewenste situatie veroorzaken. Het gebruik van een kwalitatief en degelijk toestel is daarom belangrijk. Met een ondeugdelijke bio-ethanolhaard loopt u nou eenmaal meer risico op onveilige situaties. Vaak ontbreekt de kwaliteit van het gebruikte materiaal en wordt er geen rekening gehouden met een veilige bediening. Bij een betrouwbaar apparaat is dit anders. Veilige haarden worden gemaakt van dikker plaatstaal en hebben een dubbelwandige roestvrij stalen verbrandingskamer die niet roest en minder heet wordt. Ook houdt een goede bio-ethanolhaard er rekening mee dat de haard op een veilige manier bijgevuld kan worden. Sommige haarden maken als extra veiligheidsmaatregel gebruik van keramisch steen of wol. Dit materiaal zuigt het bio-ethanol op en zorgt daarmee dat er geen direct contact is tussen de vloeibare bio-ethanol en het vuur en dat er geen lekkage mogelijk is. Veilige bio-ethanolhaarden zijn verkrijgbaar bij een haardenspeciaalzaak

Omgeving bio-ethanolhaard

Omdat een bio-ethanol haard een open verbrandingssysteem heeft, is het belangrijk om rekening te houden met de omgeving van de haard. Plaats de haard bijvoorbeeld op een veilige locatie waar geen doorgaand verkeer is. Bij een huishouden met jonge kinderen of huisdieren is het belangrijk om de haard buiten hun bereik te installeren. Een beschermglas kan ook extra bescherming geven. Daarbij is het ook belangrijk om voorzichtig te zijn met brandbare voorwerpen. Plaats deze nooit in de buurt van de haard. Ook met voorwerpen die kunnen omvallen of (ongewenst) kunnen verplaatsten, moet rekening worden gehouden. Een gordijn kan bijvoorbeeld makkelijk vlamvatten wanneer deze door de wind in de vlam terecht komt.  

Veilige installatie bio-ethanolhaard

Ook tijdens de installatie van de haard is het belangrijk om rekening te houden met een aantal voorzorgsmaatregelen. Installeer de haard bijvoorbeeld niet in de buurt van behang, laminaat, fineer of een ander oppervlak dat als brandbaar kan worden beschouwd. Zorg ook dat alle gasaansluitingen of pijpleidingen in de buurt van de sfeerhaard worden losgekoppeld en veiliggesteld door een voldoende deskundig persoon voordat de haard wordt geïnstalleerd. Uiteraard moet het bevestigingsmateriaal van goede kwaliteit zijn zodat de kachel stevig op zijn plek blijft en niet losraakt.

Elke bio-ethanolhaard is anders en heeft zijn eigen installatiehandleiding. Bekijk deze dus goed voordat u de haard installeert. U kunt zich ook laten adviseren door een haardenspeciaalzaak. Zij weten hoe de haard op een veilige manier geïnstalleerd moet worden en kunnen de installatie eventueel uit handen nemen. U bent dan verzekerd van een goede en veilige plaatsing van uw bio-ethanolhaard. Het merk Xaralyn maakt bijvoorbeeld gebruik van dit keramisch steen en haarden van Cocoon Fires en Icon Fires hebben keramisch wol.

Voordelen keramisch wol

Keramisch steen en wol zuigen beide het bio-ethanol vloeistof op. Het voordeel van keramisch wol ten opzichte van steen, is dat wol ervoor zorgt dat het bio-ethanol eerst verdampt. Deze brandbare gassen vatten vervolgens vlam en voorkomt op deze manier geuroverlast. Hierbij is er geen direct contact tussen het vloeistof en het vuur. Bij keramische steen is dit anders. Hierbij is er wel direct contact tussen het vloeistof en het vuur met een onvolledige verbranding en daarmee geuroverlast als gevolg. Ook brandt bio-ethanol sneller met een keramische steen dan met wol. Met keramisch wol brandt uw bio-ethanolhaard dus ook nog eens zuiniger! Kortom, als u een bio-ethanolhaard zoek die reukloos is en zuiniger brandt, dan kiest u voor een bio-ethanolhaard met keramisch wol.

Houd een ABE-brandblusser in huis 

Wanneer u een bio-ethanolhaard heeft dan is het verstandig om een klasse ABE-brandblusser in huis te hebben. Vooral wanneer u een minder betrouwbaar toestel in huis heeft. Brandblussers van klasse ABE worden gebruikt om branden te blussen die worden veroorzaakt door brandbare vloeistoffen zoals bio-ethanol. Deze type brandblussers doven de vlammen door een droog chemisch poeder of schuim met een stikstof drijfgas vrij te geven. Het blussen met water zal het vuur dat is veroorzaakt door bio-ethanol groter maken en is dus af te raden. Mocht er om wat voor reden dan ook een ongeluk gebeuren, dan kunt u een ongecontroleerd vuur blussen met een ABE-brandblusser. Bij gecontroleerde vlammen die uit de haard komen kunt u uiteraard ook gewoon de schuif dichtzetten waardoor de vlammen doven.

Laat u adviseren

Een veilig apparaat koopt u bij een haardenspeciaalzaak. Zij kunnen ook de installatie uit handen nemen zodat u verzekerd bent dat uw haard op een veilige manier wordt bevestigd. Lees daarnaast voor veilig gebruik van een bio-ethanolhaard de gebruikershandleiding altijd goed door.