Hieronder lichten wij toe wat de verschillen zijn tussen de pelletkachel en de houtkachel:  

   • De pelletkachel werkt op pellets. Pellets zijn tot staafjes geperst houtafval.
    Deze zijn momenteel goedkoper dan hout en omdat deze in zakken geleverd worden, ook gemakkelijk op te slaan. De pellets giet u eenvoudig in de pelletbunker van de kachel waarna deze (afhankelijk per kachel en gebruik) tot wel 30 uur autonoom (zonder bijvullen) kan draaien. Een houtkachel werkt daarentegen op blokken hout. Blokken hout geven wat meer werk, omdat het hout gekloofd moet worden en daarnaast ook gestapeld en klaargelegd moet worden.

   • Door de computergestuurde verbranding worden de pellets bijna volledig verbrand, waardoor bijna alles in warmte omgezet wordt. Met een pelletkachel wordt een rendement behaald tot wel 93%! Bij het verbranden van pellets komt dus veel minder fijnstof vrij dan bij een houtkachel. Pellets zijn daarom milieuvriendelijker.

   • De computergestuurde werking van de kachel en de ingebouwde veiligheidsmaatregelen kunnen er voor zorgen dat een pelletkachel een storing weergeeft. Houtkachels hebben deze functie niet en zullen dus altijd kunnen blijven branden.

   • Een pelletkachel kunt u voor een gehele week voorprogrammeren. Hij ontsteekt automatisch en werkt op een thermostaatfunctie. Hierdoor is uw woonruimte altijd op het juiste moment de juiste temperatuur. Bij een houtkachel zullen de temperaturen meer schommelen en deze moet u natuurlijk handmatig aansteken.

   • Bij veel pelletkachels is het mogelijk om een WiFi Module aan te schaffen. Hiermee kunt u van afstand de temperatuur controleren en desgewenst de pelletkachel regelen. Op een enkele houtkachel is dit ook mogelijk maar dan leest u alleen de temperatuur uit en kunt u in sommige gevallen de zuurstoftoevoer bedienen.

   • Zowel de pelletkachel als de houtkachel hebben onderhoud nodig. De aslade dient geleegd te worden en ruit moet worden schoongemaakt. Ook is het verstandig om ieder jaar de schoorsteen te laten vegen. Wanneer de installateur dan toch langskomt kan hij direct de warmteoverdrachtruimte in de pelletkachel schoonmaken. Dat hoeft maar eens in het jaar.
   • De diameter van een rookgasafvoer van een pelletkachel is 80 millimeter in plaats van een rookgasafvoerdiameter van een houtkachel die vaak minimaal 150 millimeter is. Wanneer deze afvoer binnenshuis zit, neemt die van een pelletkachel dus minder ruimte in beslag. Bovendien is deze goedkoper.

   • Een pelletkachel kan de warmte beter in de ruimte verspreiden, doordat hij voorzien is van een ventilator. Als de pelletkachel op een hoge stand staat, wanneer er bijvoorbeeld snel een hogere temperatuur bereikt moet worden, zal deze ventilator wel geluid maken. Ook zijn er pelletkachels waar deze ventilator uit kan. Deze kachels maken dan weinig tot geen geluid, maar dan is het voordeel van de warmteverspreiding natuurlijk weg. Een houtkachel maakt geen geluid.

   • De vlammen van een pelletkachel branden wat wilder dan de vlammen van een houtkachel, omdat er veel zuurstof bijkomt. Als de pelletkachel in de hoogste stand wordt gezet, is er toch sprake van een groot vuurspel. De vlammen van een houtkachel branden natuurlijker en minder wild.

Heeft u nog vragen? Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij ons Experience Center in Lunteren!