Houtkachels

Houtkachels

Sfeer en comfort komen samen

Houtkachels zorgen niet alleen voor heerlijke warmte, maar ook voor gezelligheid. Het knisperen van het houtvuur, het flikkeren van de vlammen. Een houtkachel zorgt voor sfeervolle momenten. Want zeg nu zelf: wat is nu lekkerder dan tijdens de koude winterdag genieten van een eigen vuur met heerlijke warmte? Lees meer

Houtkachels zorgen niet alleen voor heerlijke warmte, maar ook voor gezelligheid. Het knisperen van het houtvuur, het flikkeren van de vlammen. Een houtkachel zorgt voor sfeervolle momenten. Want zeg nu zelf: wat is nu lekkerder dan tijdens de koude winterdag genieten van een eigen vuur met heerlijke warmte? Ga terug naar dat gevoel van vroeger, toen er nog geen haarden en kachels waren die brandden op gas, pellets, elektriciteit of bio-ethanol. Gashaarden, pelletkachelselektrische haarden en bio-ethanolhaarden brengen dan veel gemak met zich mee, maar zullen echter nooit helemaal de sfeer en warmte kunnen evenaren van een echte houthaard. Houdt u van warmte, gezelligheid en vindt u het leuk om de kachel zelf te stoken met hout? Kies dan voor een houtkachel of -haard.

Lees minder

Type houtkachels

adjustments Filters
Bezoek ons Experience center en laat u inspireren en informerenBezoekhave-arrow
Pagina

De houtkachel

De houtkachel geeft een heerlijke en behaaglijke vuurbeleving die geen ander verbrandingstoestel kan evenaren. De warmte, het prachtige vlammenspel en het geluid van knisperend hout maakt het gevoel compleet. Geniet samen met familie of vrienden van het ultieme gevoel van sfeer, verbinding en gezelligheid.

Er zijn ontzettend veel houtkachels en -haarden verkrijgbaar. Van modern tot landelijk of robuust. Vrijstaand of juist ingebouwd. Variërend van grote kachels met een hoog vermogen die ruime kamers moeiteloos verwarmen tot kleinere toestellen. Afhankelijk van het type warmte die u wenst kunt u kiezen uit een kachel met speksteen, gietijzer of plaatstaal. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen.

De voordelen van een houtkachel

Houtkachels- en haarden zijn een perfecte bron van warmte en een sfeervolle toevoeging aan uw interieur. De belangrijkste voordelen zijn:

 • checklist Jaag de kou uit huis, creëer eenvoudig veel warmte.
 • checklist Hout is een hernieuwbare energiebron en daarmee een duurzame brandstof.
 • checklist Verwarm uw woning op een voordelige manier.
 • checklist Stoken van hout geeft een hoog rendement. Met een houtblok creëert u al snel veel warmte.
 • checklist Vuur van hout geeft een niet te evenaren gevoel van sfeer en behagelijkheid.
 • checklist Eindeloos veel keuze en mogelijkheden in kachels en haarden.

Het verschil tussen plaatstaal, gietijzer en speksteen

Een houtkachel heeft een ombouw van plaatstaal, gietijzer of speksteen of een combinatie van deze materialen. Het gebruikte materiaal bepaalt wat voor soort warmte de kachel afgeeft en welke uitstraling de kachel krijgt. Lees hieronder de voordelen van elk materiaal.

Plaatstaal

Met een houtkachel van plaatstaal creëert u snel veel warmte. Zodra de kachel brandt, begint de kachel conventie- en stralingswarmte af te geven. Wanneer u de kachel tempert, zal ook de warmteafgifte snel minderen. Op deze manier kunt u flexibel de warmteafgifte regelen. Plaatstalen kachels zijn over het algemeen strakker en moderner in uitstraling. 

Gietijzer

Gietijzeren houtkachels zitten qua warmteafgifte tussen plaatstaal en speksteen in. Net als speksteen heeft gietijzer een warmtevasthoudend vermogen. Dit betekent dat de kachel een gelijkmatigere temperatuur blijft afgeven. Gietijzeren kachels hebben een degelijke uitstraling.

Speksteen

Speksteen is een natuurlijk product met uitstekende eigenschappen om warmte op te slaan. Zelfs uren nadat de kachel uit is, blijven de stenen warmte afgeven. De warmteafgifte blijft ook stabiel. Spekstenen warmen langzaam op en eenmaal opgewarmd, geven ze een heerlijke milde warmte. Spekstenen kachels hebben een robuuste uitstraling.

Afbeelding

Type en soorten houtkachels

Houtkachels- en haarden zijn te verkrijgen in vele soorten en maten. Zo zijn er:

Inbouw houthaarden De houthaard wordt ingebouwd en zo prachtig geïntegreerd in uw kamer. Met een doordacht ontwerp en goed advies zorgt u ervoor dat uw inbouw houthaard perfect aansluit bij uw interieur. U kunt uw inbouwhaard aankleden met alle opties die u wenst. Voor iedere situatie is er wel een inbouwhaard te vinden.
Inzet houthaarden Heeft u al een haard en/of schoorsteen? Een inzet houthaard biedt uitkomst! Een inzethaard kan eenvoudig in een bestaande openhaard worden geplaatst. Uw verhoogt daarmee het warmterendement flink. De warmte komt namelijk in uw kamer in plaatst dat het via de schoorsteen verloren gaat.
Vrijstaande houtkachels Geen zin in een verbouwing? Een vrijstaande houtkachel plaatst u waar u wilt.
Hangende houthaarden Flexibiliteit en vrij zicht: met een hangende haard vergroot u het ruimtelijk effect van uw kamer.

Type vuurzicht

Daarnaast zijn er meerdere opties om het vuur van de haard te bewonderen, het zogeheten "vuurzicht". We maken hierbij onderscheid in de volgende types:

Fronthaard Bij een fronthaard kijkt u via de voorzijde naar het vuur.
2-zijdige haard of hoekhaard Dit type haard is in een hoek van een muur ingebouwd. Via zowel de voorzijde als een zijkant geniet u van het vlammenspel.
3-zijdige haard Bij dit type haard kijkt u zowel via de voorzijde als via beide zijkanten naar het vlammenspel.
Doorkijkhaard / Tunnelhaard Bij een tunnelhaard kijkt u door de haard heen. Een doorkijk- of tunnelhaard wordt vaak in een wand geplaatst en verbindt twee ruimtes met elkaar
Roomdivider haard Een roomdivider plaatst u op een hoek van een muur. Bij dit type haard kijkt u, net als bij een tunnelhaard, door de haard heen.

EcoDesign keurmerk

Alle houtkachels en -haarden bij HAVÉ Verwarming voldoen aan het EcoDesing keurmerk. Deze toestellen stoten niet meer dan 40 mg/m3 fijnstof uit en bereiken een rendement van minimaal 75%. Met deze verwarmingstoestellen stookt u dus schoner én warmer. Wanneer u dan ook nog een goede stooktechniek gebruikt, geeft het stoken van een houtgestookt toestel nagenoeg geen overlast meer. Zo kunt u ongestoord en met een gerust hart genieten van een heerlijk avondje stoken.

Het juiste vermogen

Let bij het kiezen van de ideale houtkachel ook op het benodigde vermogen. Afhankelijk van de functie, ruimte en isolatie is een ander vermogen aanbevolen. Lees hier meer over het kiezen van het juiste vermogen houtkachel. Op zoek naar een specifiek vermogen? Bekijk hier ons aanbod: 2kW, 3kW, 4kW, 5kW, 6kW, 7kW, 8kW, 9kW, 10kW, 11kW, 12kW, 13kW, 14kW en 15kW houtkachels.

 

Ontdek onze merken

Naast houtkachels verkopen wij ook andere sfeerhaarden zoals gashaarden, pelletkachels, elektrische haarden en bio-ethanolhaarden van merken zoals:

Leer alles over houthaarden en houtkachels in ons kenniscentrum

Een houtkachel is een investering. Maar hoe kiest u het toestel die het beste bij uw situatie en wensen past? Hoe zit het met het onderhoud? Welk rendement aan warmte kan mijn ruimte aan zonder dat een goede verbranding verloren gaat? Dergelijke antwoorden krijgt u niet alleen van onze adviseurs stellen in ons Experience Center, maar vindt u ook in ons kenniscentrum. Lees bijvoorbeeld:

Nieuwe gasketelwet
Bent u op zoek naar een gashaard of kachel in huis? Of installeert u zelf gashaarden en...
De opties bij een gashaard
Gashaarden zijn niet alleen echte sfeermakers, maar bieden ook vele mogelijkheden en opties. Wij vertellen u...
Wat zijn de kosten van een gashaard of gaskachel?
De aankoop van een kachel is een investering voor een lange tijd. Daarom is een goede voorbereiding erg handig. Hieronder...
Veel gestelde vragen over schoorsteenkanalen en rookgasafvoeren
Als ik een bestaand schoorsteenkanaal heb, kan ik deze dan voor de rookgasafvoer gebruiken?...
Welke varianten gashaarden zijn er?
Gashaarden zorgen voor veel gemak; met het indrukken van één knop komt de kachel tot leven. De warmte...
Een roomdivider: hip en functioneel!
Een haard in het midden van de living? Op deze manier creëert u twee verschillende...
Help! Welke kachel of haard kies ik met een renovatie?
Wordt uw huis gerenoveerd en wilt u ook de gezelligheid van een haard of kachel in huis? Dat kan! Wij bespreken hieronder...
Veelgestelde vragen over houtkachels
Is een haard of kachel eenvoudig uit te breiden?

De meeste haarden en kachels kunt u geheel naar wens samenstellen. Laat u adviseren door een haarden- en kachelspeciaalzaak. Zij weten exact welke mogelijkheden er zijn. 

Hoe stook ik mijn houtkachel?

Bij het stoken van een houtkachel is het belangrijk dat dit op een verantwoorde manier gebeurt. Dat doet u door gebruik te maken van de Zwitserse stookmethode. Bij deze methode steekt u de kachel van boven naar beneden aan in plaats van andersom. Hoe deze methode precies werkt, kunt u terugvinden in ons kenniscentrum.

Welke types houtkachels zijn er?

Het aanbod in verschillende houtkachels is erg groot. Hieronder zetten we deze voor u op een rijtje:

Leest meer over alle verschillende types houtkachels.

Wat zijn de voordelen van een houtkachel?

Een houtkachel heeft veel voordelen. Wij zetten er graag een aantal voor u op een rijtje:

 • Sfeer: De vlammen van een écht houtvuur blijft het gezelligste vuurspel dat er is
 • Milieuvriendelijk: Hout is een hernieuwbare energiebron
 • Kosten: Het is mogelijk om zelf voor hout te zorgen om zo de kosten te verminderen
 • Onafhankelijk: U zit niet vast aan een energiecontract voor gas of elektriciteit
Wat is het rendement van een houtkachel?

Het rendement van een houtkachel is een percentage dat aangeeft hoeveel warmte de kachel oplevert, ten opzichte van de hoeveelheid energie die je erin hebt gestopt. Het vertelt eigenlijk hoeveel warmte er daadwerkelijk in de woonruimte terecht komt. Het overige percentage verdwijnt door de kachelpijp naar buiten. 

Kan een houtkachel op een bestaande schoorsteen?

Vaak is het niet mogelijk om zonder aanpassingen een bestaande schoorsteen te gebruiken voor een houtkachel. Heeft u bijvoorbeeld een gemetseld rookkanaal? Dan is er veel zuurstofverlies in de betreffende kamer, kost het veel tijd en hout om het kanaal op te warmen, is het moeilijker te vegen en is er meer kans op schoorsteenbranden. Om dit op te lossen kunt u een flexibel kanaal aanleggen.

Houtkachel kopen? Bezoek ons Experience Center

Een houtkachel is een prachtige toevoeging aan uw huis. Om ervoor te zorgen dat u de houthaard van uw dromen vindt, kunt u in ons 1.200 m² grote Experience Center terecht. Hier vindt u meer dan 300 haarden en kachels, waarvan een groot deel brandend opgesteld. Ervaar zelf hoe mooi het vuur van een houtkachel brandt en welk toestel het beste bij u past. Laat u inspireren. En informeren. Bij HAVÉ Verwarming treft u ervaren adviseurs die onafhankelijk advies geven. Gericht op uw situatie, budget en mogelijkheden. Zodat u de juiste haard of kachel vindt. Benieuwd?

Bezoek Experience center have-arrow

Afbeelding

 • 1200 m² experience center midden in Nederland
  1200 m² experience center midden in Nederland
 • Onafhankelijk en persoonlijk advies van specialisten
  Onafhankelijk en persoonlijk advies van specialisten
 • Meer dan 300 haarden en kachels opgesteld
  Meer dan 300 haarden en kachels opgesteld
 • 4,6
  Klanten beoordelen ons met
  4,6 sterren op Google