Wat zijn de kosten van een kuub hout?

Wat zijn de kosten van een kuub hout?

Wanneer u een houtkachel in uw woning heeft staan, kan er natuurlijk geen kwalitatief goed hout ontbreken. Kwalitatief goed hout is zowel voor de houtkachel, het milieu als voor uw eigen gezondheid gunstig. In dit artikel leggen we de verschillen tussen soorten hout uit met de daarbij horende kosten.

Een kuub hout

Een kuub is een afkorting voor een kubieke meter. Dit is een kubus van 1 bij 1 bij 1 meter, oftewel 1m3. Er zijn twee soorten manieren hoe hout geleverd kan worden, namelijk gestapeld of losgestort. Er is geen kwaliteitsverschil in deze twee manieren, maar het verschil is te zien in hoe de kuub hout gevuld wordt. Bij gestapeld hout worden de houtblokken op een nette manier op de pallet gestapeld. De ruimte wordt dus op een goede manier gebruikt. Bij losgestort hout worden de blokken hout in een aanhanger, stalen kooi of bigbag gegooid. Hierdoor ontstaat er veel lege ruimte tussen de blokken hout. De kuub wordt dus niet op een optimale manier benut. U kunt het volgende in uw achterhoofd houden: een kuub losgestort hout is circa twee keer zo klein als een kuub gestapeld hout.    

Goedkoop haardhout? Waar zit het prijsverschil in?

Een prijsverschil kan ook ontstaan door het verschil in houtsoorten. Essenhout is een harde houtsoort en is behoorlijk wat duurder dan elzenhout, wat een zachte houtsoort is. In Nederland wordt essenhout gezien als de meest geschikte houtsoort om de kachel mee te stoken.

Wat kost een kuub hout voor kachel?

Er kan een verschil worden gemaakt tussen drie soorten hout: droog en nat losgestort hout en droog gestapeld hout. Het goedkoopste hout is nat losgestort hout, dit kost namelijk per kuub maar 50 euro. Nat hout kan echter heel nadelig zijn, omdat dit hout slecht verbrand. Dit resulteert allereerst in de bevuiling van het rookkanaal en de haard door roet- en teerresten die ontstaan. Bovendien komen er veel onverbrande houtgas- en roetstoffen in de lucht, wat slecht is voor het milieu. Er wordt daarom aangeraden om nat hout eerst circa twee jaar te laten drogen.

Kies voor droog stookhout

Wanneer u voor gedroogd hout kiest, is dit een stuk gemakkelijker en daarnaast milieuvriendelijker. Een kuub droog, losgestort hout kost ongeveer 90 euro. Een kuub droog gestapeld hout, wat ongeveer twee keer zoveel is, kost circa 200 euro.

Meer weten over welk soort hout u het beste kunt stoken?

Kom dan naar HAVÉ Verwarming en bezoek ons Experience Center in Lunteren voor een advies op maat.