Waarom droog hout stoken?

Waarom droog hout stoken?

Verantwoord stoken begint met het stoken van droog haardhout. Voor een volledige verbranding is het van belang dat het haardhout zo droog mogelijk is. Een te hoog vochtgehalte in het hout zorgt voor onvolledige verbranding en zorgt voor vervuiling van het milieu, de haard of kachel en rookkanaal.

Waarom droog hout?

Het stoken van droog hout is van groot belang. Het is niet alleen schoner stoken, maar ook effectiever. HAVÉ Verwarming geeft 5 redenen waarom u voor droog hout moet kiezen bij het stoken van uw haard of kachel.

Reden 1

We stoken hout om te kunnen profiteren van de warmte. Bij het verbranden van droog hout komt warmte vrij. Het verdampen van water uit hout tijdens de verbranding kost warmte.

Reden 2

Bij het verbranden van nat hout komt er veel waterdamp vrij. Deze waterdamp neemt zoveel ruimte in in de verbrandingskamer dat deze de verbrandingslucht verdringt. Het gevolg is een verbranding die slecht verloopt. De zuurstof mengt zich slecht met het houtgas en het houtgas kan onverbrand de kachel verlaten. Dergelijk houtgas bevat veel sterk ruikende en voor de schoorsteen en het milieu sterk vervuilende verbindingen.

Reden 3

Vele stokers hechten waarde aan een mooi vlammenbeeld. Een mooi vlammenbeeld bestaat uit vlammen en vlammentongen die een gele kleur hebben die hoort bij een mooie verbranding en een mooi vuur. Waterdamp koelt het brandbare gas dat uit het hout ontwijkt sterk af. Waterdamp remt de verbranding en heeft als het ware de neiging om het vuur te doven. Dat bederft het vlammenbeeld en de volledige verbranding, hierdoor zal de kleur van de vlam niet geel maar oranje zijn.

Reden 4

Een kachel of haard is een serieuze investering, daarom zijn veel stokers zuinig op hun kachel. Waterdamp reflecteert veel infrarood warmtestraling van het vuur. Daardoor kan de temperatuur van de kachelwand ongewenst hoog oplopen. Een gemetselde binnenwerk of spekstenen wand kan hierdoor schade oplopen.

Reden 5

Wanneer de temperatuur in de kachel hoog genoeg is wordt waterdamp gekraakt en valt het uiteen in zuurstof en waterstof. Wanneer er door één van de bovengenoemde redenen veel roet (=vrije koolstof) wordt gevormd kan het waterstofgas nieuwe verbindingen aangaan met de koolstof en de ongewenste koolwaterstofverbindingen zoals PAK's vormen. Dit zijn sterk ruikende teer en creosoot vormende en ongezonde verbindingen. Kortom, droog hout veroorzaakt minder geuroverlast.

Kijk hier eens naar alle houtkachels die wij in het assortiment hebben waarin u uw mooie droge hout kan verbranden. Of wilt u eerst alles leren over verantwoord stoken? Bezoek dan ons online kenniscentrum