Er zijn veel soorten hout die men kan gebruiken voor de houtkachel of -haard. De houtsoorten verschillen erg van elkaar met elk zijn voor- en nadelen. Welke houtsoorten zijn geschikt voor uw kachel of haard?

Hout als brandstof

Om erachter te komen wat er vrijkomt bij de verbranding moeten wij ons eerst verdiepen in de brandstof die gebruikt wordt, namelijk hout. Hout wordt gevormd door talloze chemische verbindingen. De chemische verbindingen verschillen per boom. Factoren die een grote rol spelen in de chemische samenstelling van het hout van een boom zijn; welke boomsoort het is, in welke grond de boom heeft gestaan, hoe diep hij geworteld is, of hij bemest is of bespoten, of er sprake is geweest van ziekten enzovoort. Deze factoren zorgen ervoor dat geen enkele boom hetzelfde is.

Chemische samenstelling van een boom

Houtsoorten

Een kachel of haard brandt niet, maar het is het hout in de kachel dat brand. Vaak wordt deze stap al over geslagen en denkt men dat het aan de kachel ligt als er veel rook uit de schoorsteen komt of in het ergste geval een schoorsteenbrand ontstaat. De oorzaak moet je altijd zoeken bij de bron, in dit geval het hout en de persoon die het hout laat doen ontbranden. Om hout verantwoord te kunnen stoken is het van belang dat je het juiste hout gebruikt. Er zijn erg veel soorten bomen en dus erg veel houtsoorten. Onderstaand een overzicht met welke houtsoorten wel en welke niet geschikt zijn voor de kachel of haard.

Loofbomen

Het hout van loofbomen is over het algemeen vrij geschikt voor de kachel of haard. Loofbomen bevatten niet veel hars waardoor het niet vonkt en rookt.

  Tabel loofbomen

Naaldbomen

Het hout van naaldbomen is niet geschikt voor de openhaard. Naaldbomen bevatten veel hars waardoor er veel vonken en rook ontstaat bij de ontbranding, dit is erg vervuilend en het is slecht voor het rookkanaal. Wel kan het hout dienen voor het aanmaken van het vuur.

  Tabel naaldbomen

Stookadvies op maat?

Wilt u weten welk hout het beste geschikt is om te stoken? Kom dan langs in ons Experience Center voor een advies op maat.