Het stoken van een kachel en haard gaat niet zonder het nodige onderhoud. Daarom adviseert HAVÉ Verwarming om zowel de haard als de schoorsteen regelmatig een onderhoudsbeurt te geven.

Schoonmaak en onderhoud van de houtkachel

In een goed onderhouden en schone kachel komt het vuur beter tot zijn recht en brandt het hout beter en schoner. Het genieten van de haard krijgt zo een extra dimensie. Het regelmatig laten vegen van de schoorsteen verkleint daarnaast het risico op schoorsteenbrand en schade aan uw installatie en zorgt ervoor dat uw kachel of haard langer meegaat.

De ruit van de houtkachel schoonmaken

De kachelruit schoonmaken kunt u gemakkelijk zelf doen. Zo kunt u roet op de kachelruit vaak “schoonbranden” door de kachel hevig te laten branden. Mocht de kachelruit nog niet schoon zijn; pak een vochtige doek en doop deze in de as op de bodem van de kachel. Wrijf hiermee over de ruit tot al het vuil loslaat. Ten slotte wrijft u de losgelaten roetdeeltjes weg met een schone doek.
U voorkomt een vieze kachelruit door verantwoordelijk hout te stoken, door middel van bijvoorbeeld de Zwitserse Stookmethode. Wanneer u droog en goed hout gebruikt, zorgt dit voor een optimale verbranding en dus een schone kachelruit.

As verwijderen uit de kachel

As verwijderen uit de kachel doet u door middel van een metalen schep. U schept de as in een (afsluitbare) metalen emmer. Dit doet u omdat as zeer goed isoleert; soms vindt u na meerdere dagen nog gloeiende deeltjes. Gooi de as pas weg als u zeker weet dat er geen gloeiende deeltjes meer in zitten.

De controle van de vuurvaste platen

De vuurvaste platen in uw houtkachel kunnen na een aantal jaar breken door het steeds opnieuw warm worden en afkoelen, en natuurlijk als er ruw mee omgesprongen wordt. Bekijk of de platen in de kachel nog in goede staat/zonder scheuren zijn. Zorg dat deze platen snel vervangen worden als dit nodig is. Dit zorgt ervoor dat u het meeste rendement uit uw kachel haalt.

Vervangen van het kachelkoord

Ook het controleren van het kachelkoord is van groot belang. Het koord heeft de functie om de deuren van de kachel goed af te sluiten. Vervangen van het kachelkoord is belangrijk. Deze zorgt voor afdichting tussen losse delen zoals de kachel en het rookkanaal. Het koord moet vervangen worden als het hard is geworden of uit elkaar valt.

Problemen met trek in de ruimte?

Trek komt op gang door een warme luchtstroom. Het is daarom verstandig om bij het stoken van de haard materialen te gebruiken die snel kunnen verbranden, zodat de warmte luchtstroom snel in werking wordt gezet. Kranten of aanmaakhoutjes van houtsoorten die snel branden, zoals wilg, dennen of els kunnen hier goed voor gebruikt worden. Ook kunnen problemen met trek vermeden worden verantwoordelijk hout te stoken, zoals hier boven uitgelegd. Hout dat nog vochtig is zorgt voor een onvolledige verbranding, het gaat smeulen en daardoor kunnen er problemen ontstaan met de afvoer. Het is slim om over te stappen op houtsoorten die langzaam branden als het vuur eenmaal brandende is. Daarnaast is het verstandig om het vuur levendig te houden.  

Zorgt de rookafvoer regelmatig voor problemen?

Als de trek van de schoorsteen regelmatig voor problemen zorgt, dan is het raadzaam om het rookkanaal door iemand te laten controleren. De problemen kunnen namelijk komen doordat er bijvoorbeeld veel bochten zitten in het kanaal of omdat het kanaal juist te smal is. Het is sowieso verstandig om je rookkanaal goed te laten inspecteren door de installateur bij het plaatsen van de kachel of haard. Dit zorgt ervoor dat het probleem met het rookkanaal voorkomen kan worden. 

Blijven de problemen met trek aanhouden?

Wanneer er mechanische ventilatie in de ruimte aanwezig is, dan kan er als gevolg onderdruk ontstaan. De rook wordt dan als het ware terug het huis in getrokken. Dit kan gebeuren als u een reguliere mechanische ventilatie heeft, maar ook als de afzuigkap gebruikt wordt in de keuken (als u bijvoorbeeld een woonkeuken heeft). Als er problemen ontstaan is het slim om ergens een raampje te openen en om de afzuigkap niet te gebruiken. Wanneer er structureel problemen zijn, kunnen die ook verholpen worden door een buitenluchtaansluiting te plaatsen. 

Is het erg als mijn rookkanaal rook lekt?

Wanneer een er rook ontsnapt uit een rookkanaal, dan kan dit gevaarlijk zijn. Daarnaast kan aanslag zorgen voor lelijke plekken op het plafond. Voordat u de haard of kachel weer laat branden, is het verstandig om het lek eerst te laten maken door een installateur of dealer. 

Schoonmaken van de kachelruit

Onderhoud door een specialist 

Naast het kleine onderhoud vraagt het stoken van een kachel of haard ook om groot onderhoud. Denk hierbij aan het vegen van de schoorsteen. HAVÉ Verwarming raadt het ten zeerste aan om uw rookkanaal ieder jaar te laten vegen. Indien de kachel veel stookuren maakt, is het verstandig om de schoorsteen twee keer per jaar te laten vegen.

Meer weten over het onderhoud aan houtkachels?

Wij vertellen u graag alles over het onderhoud rondom houtkachels en haarden. Kom langs in ons Experience Center en leer alles over onderhoud van onze adviseurs.