Sinds 1883

Het vuur brandt al meer dan een eeuw

Het is 1883, vijf generaties terug, als Hermen van Veldhuizen uit Rhenen besluit dat hij voor zichzelf begint. Auto’s, telefoons en foto’s zijn nog een ware zeldzaamheid. Gewapend met hondenkar en een voorraad petroleum trekt Hermen langs de boeren in de omgeving. De omzet stijgt al snel, zo laten de Kohieren der directe belastingen zien. Betaalt Hermen in 1902 nog 34 cent belasting, een jaar later is dat 99 cent.

Van generatie op generatie

Geurt Peterolie

In 1913 neemt Geurt van Veldhuizen het bedrijf over. Al van jongs af aan is de zoon van Hermen bij het bedrijf betrokken. Op tweejarige leeftijd gaat hij voor het eerst met zijn vader mee op pad. Als hij 32 is, neemt hij het stokje definitief over. Geurt Peterolie, zo noemen de boeren hem. Het bedrijf verhuist naar Lunteren, waar hij gaat wonen. Iedere dag met paard en wagen op pad. Geurt laat zijn klanten kiezen: een kant en klaar busje met vier liter brandstof óf petroleum op maat.

3e Generatie

Harmen van Veldhuizen

Dan wordt Harmen geboren. Een echte ondernemer. Zijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel in 1932 laat zien dat hij ruim denkt: ‘groothandel in olie- en olieproducten, Esso gas, verwarming en kookapparaten, teerproducten en bindtouw plus persdraad voor loonwerkers’.

Afbeelding
Afbeelding
Harmen van Veldhuizen

Innovatief aan de klomperweg

In 1940 moet Harmen in dienst. In de Grebbelinie maakt hij bange dagen mee, maar hij mag weer veilig thuiskomen. In 1945 treedt Harmen in het huwelijk met Gerretje Beukhof. Het kersverse echtpaar vestigt zich aan de Hulweg in Lunteren. Daar realiseert Harmen de eerste vaste olieopslag van het bedrijf. Het succes is zo groot, dat Harmen in 1947 een nieuw stuk grond koopt aan de Klomperweg.

Harmen, of Hamp, zoals de boeren hem noemen, is innovatief. Hij ontwikkelt een revolutionaire oliekachel voor pluimveehouders, die zijn zuurstof via een pijp uit de buitenlucht haalt. In feite een voorloper van het gesloten systeem voor gaskachels. Maar daar blijft het niet bij. Hamp biedt ook oliekachels voor woningen en kolenkachels aan.

Groeiende zaken

In 1960 neemt de firma Van Veldhuizen de eerste tankauto met elektrische pomp in gebruik. Vijf jaar komt daar nog een DAF tankauto bij. De vraag naar huisbrandolie voor de centrale verwarming stijgt fors. Met de DAF levert Hamp olie aan petroleumdealers, die de brandstof op hun beurt uitventen. De auto wordt steeds meer gemeengoed. Smeerolie blijkt goede handel. Daarom komen er drums met een inhoud van tweehonderd liter uit Pernis. Ze staan op een verhoging, zodat kleinere vaten en bussen eenvoudig gevuld kunnen worden.

4e Generatie

Geurt aan het roer

Ondertussen krijgt Hamp een zoon: Geurt. Ook hij begint met hand- en spandiensten in het bedrijf. Hij werkt als chauffeur van de tankauto, als medewerker in het magazijn en als verkoper in de showroom. Dan moet Geurt in dienst. Dat komt slecht uit: vader Hamp is ernstig ziek. Geurt wordt gestationeerd in Arnhem, zodat hij ’s avonds in de showroom kan blijven helpen. Op 23 september 1973 overlijdt Harmen van Veldhuizen. Geurt is dan inmiddels een jaar mededirecteur.

Geurt z'n beurt

Verdubbeling van de capaciteit

Dan is Geurt aan de beurt. Zijn eerste wapenfeit: hij laat drie grote tanks van 100.000 liter in de grond plaatsen. Daarmee verdubbelt de opslagcapaciteit. Dan breekt de oliecrisis uit. Dankzij de royale voorraad doorstaat de firma de crisis. In 1981 moeten het kantoor, de opslag en de werkplaats plaatsmaken voor nieuwbouw. In 1994 koopt Geurt een bouwperceel op Industrieterrein De Stroet in Lunteren. Op de gevel van het pand prijkt de nieuwe naam: HAVÉ Verwarming B.V.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier

In 2008 viert de HAVÉ het 125-jarig jubileum. Hare Majesteit de Koningin besluit dat het bedrijf als geheel het Predicaat Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier mag dragen. Het staat voor bewezen kwaliteit, soliditeit en continuïteit van de onderneming en symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de vorstin. De onderscheiding vormt een hoogtepunt in de geschiedenis van het familiebedrijf. Daarom is het tijd voor een feest. Alle medewerkers, klanten en leveranciers zijn uitgenodigd.

5e generatie

Op weg naar de toekomst

Zo groeit het bedrijf van petroleumventer Hermen uit tot hofleverancier. In 2010 neemt Harm-Jan het stokje van vader Geurt over. Hij legt de focus op toegevoegde waarde voor klanten en gaat met de tijd mee. Harm-Jan van Veldhuizen: “We willen bijdragen aan het succes van onze zakelijke relaties. Nu en in de toekomst. We doen dit door het aanbod van een breed assortiment, onze kenmerkende betrokken en persoonlijke klantbenadering, hulpvaardige binnendienst en door altijd harder te lopen dan men verwacht. We houden onze reputatie hoog en willen ook op lange termijn staan voor kwaliteit en service.” De directeur vervolgt over de marktomstandigheden: “Het consumentengedrag verandert continu. Daarom willen we onze klanten helpen bij het optimaliseren van hun businesstechnologie. Want de consument oriënteert zich meestal eerst online. Dus daar moet je zijn. Aansluitend biedt HAVÉ zakelijke klanten ook advies bij inrichting van de showroom en delen we onze kennis en ervaring door middel van trainingen. Dankzij onze klanten én de fantastische betrokkenheid en inzet van het hele team zijn we flink gegroeid. Ook op lange termijn willen we samen met onze klanten succesvol zijn.”

Afbeelding

Laat u informeren en inspireren in ons Experience Center

Een houthaard of kachel is een prachtige toevoeging aan uw huis. Om ervoor te zorgen dat u de haard of kachel van uw dromen vindt, kunt u in ons 1.200 m² grote Experience Center terecht. Hier vindt u meer dan 300 haarden en kachels (brandend) opgesteld. Ervaar zelf hoe mooi het vuur brandt, ervaar de heerlijke warmte van een houtkachel en ontdek onze verschillende modellen. Bij HAVÉ Verwarming treft u ervaren adviseurs die onafhankelijk advies geven. Gericht op uw situatie, budget en mogelijkheden. Zodat u de juiste haard vindt. Benieuwd?

Bezoek Experience center have-arrow

Afbeelding
 • 1200 m² experience center midden in Nederland
  1200 m² experience center midden in Nederland
 • Onafhankelijk en persoonlijk advies van specialisten
  Onafhankelijk en persoonlijk advies van specialisten
 • Meer dan 300 haarden en kachels opgesteld
  Meer dan 300 haarden en kachels opgesteld
 • 4,7
  Klanten beoordelen ons met
  4,7 sterren op Google