Helaas zorgen houtkachels nog weleens voor overlast. Jammer, want dit is doorgaans vrij eenvoudig te voorkomen door verantwoord te stoken. Eén van de belangrijkste onderdelen van verantwoord stoken zijn de weersomstandigheden.

 

Stoken onder ideale weersomstandigheden

Naast het stoken van goed hout en kennis van de juiste stooktechnieken zijn de weersomstandigheden belangrijk om op een verantwoorde manier te stoken. Door vooraf van het stoken van hout rekening te houden met de weersomstandigheden kunt u eventuele overlast bij uw buren verminderen of vrijwel voorkomen. Zo is het bij windstil en mistig weer minder verstandig om te stoken. In het ideale geval moet de kracht van de wind minimaal 2 zijn. Onder deze omstandigheden kan de rook verwaaien en blijft de eventuele vrijkomende geur niet hangen. Wanneer de rook blijft hangen en u niet op een verantwoorde manier stookt, kan dit resulteren in houtrookoverlast.

Stookalert

HAVÉ Verwarming geeft graag advies welke onder welke omstandigheden u het beste kan houtstoken. Met behulp van een Stookalert, kunt u op eenvoudige wijze checken of u op een bepaald moment verstandig is om uw houtkachel te stoken. Het stookalert werkt als volgt:

Code Groen

De verwachte weersomstandigheden zijn prima om uw haard of kachel te stoken. Er staat een windje en het is niet mistig. U kunt genieten van een behaaglijk houtvuur zonder overlast, mits u verantwoord stookt. Belangrijk hierbij zijn de “Zwitserse Methode” om de kachel aan te steken, het stoken van goed en droog hout, goede (eco) kachel die voldoet aan het Ecodesign2022 en dat het rookkanaal schoon is en regelmatig geveegd wordt.

Code Oranje

Deze weersomstandigheden hebben uw aandacht extra nodig. De meest moderne houtkachels kunnen waarschijnlijk wel gestookt worden onder deze weersomstandigheden, ondanks dat de kans aanwezig is dat er rook de omgeving van uw schoorsteen blijft hangen. Indien u een wat oudere kachel heeft en u niet op een verantwoorde manier stookt kan er onder deze weersomstandigheden, dus bij 'Code Oranje', overlast ontstaan en raden wij aan om uw houtkachel niet te stoken.

 

 

(bron widget: Sfeerverwarmingsgilde)

Wilt u meer leren over verantwoord stoken? Lees er alles over in ons online kenniscentrum of breng een bezoek aan ons Experience Center