Bij de zoektocht naar een haard of kachel die het beste bij u past komen veel factoren kijken. Wij helpen u graag op weg en vertellen u waar u op moet letten.

Welke haard past bij mij?

Bij het kiezen van een haard of kachel komen verschillende aspecten kijken die voor u belangrijk zijn. Allereerst is het belangrijk om voor uzelf uw verwachtingen van de haard op een rijtje te zetten. Gaat het voornamelijk om de sfeer of toch om het verwarmen van de desbetreffende ruimte? Welk vermogen heeft u nodig?

Vermogen van de haard

Het gevaar schuilt dat u vaak een haard of kachel met een te groot of te klein vermogen kiest. Hoe groter de ruimte is waar de haard komt te staan, hoe hoger het vermogen van de haard moet zijn. Als u een haard heeft gekozen met een te hoog vermogen, is het gevolg dat u hem maar kort kunt laten branden of alleen op een lage stand. Dit leidt tot een slechte verbranding bij een houthaard, wat dus zorgt voor een hoge uitstoot en zwarte ruiten. Bij gashaarden kunt u niet optimaal genieten van het vlambeeld. Naast de grootte van de ruimte, is het voor de hoogte van het vermogen ook van belang hoe goed het huis geïsoleerd is.
In de onderstaande grafiek kunt u gemakkelijk aflezen welk vermogen bij de ruimte past waar u de haard wilt gaan plaatsen. In de grafiek ziet u het benodigde vermogen (kW) bij het aantal kubieke meters (m3) vermeldt. Hierna kunt u dus aflezen hoeveel vermogen u nodig heeft. Welke van de drie lijnen u moet hebben hangt af van in welke mate uw huis is geïsoleerd. Let op: Dit is altijd nog een indicatie en niet het precieze vermogen. Het bepalen van exacte vermogen hangt namelijk van vele factoren af. Kom voor een advies op maat naar ons Experience Center.

Lijn A:

• Goed geïsoleerd
• Voorzien van dubbele beglazing
• Voorzien van muurisolatie en vloerisolatie

Lijn B:

• Redelijk geïsoleerd
• Minimaal voorzien van dubbele beglazing
• Minimaal voorzien van muurisolatie en vloerisolatie

Lijn C:

• Slecht geïsoleerd
• Geen dubbele beglazing
• Geen muurisolatie en vloerisolatie

Open of gesloten verbranding

Ook maakt u de keuze tussen een op of gesloten verbrandingssysteem. Bij een open verbranding wordt de benodigde zuurstof uit de ruimte gehaald waar de haard staat. Een houthaard heeft standaard een open verbranding. De woning moet dan wel goed geventileerd zijn.
Bij een gesloten verbranding wordt de lucht van buiten aangevoerd i.p.v. de woonruimte. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een concentrisch afvoerkanaal. Dit betekent een kanaal binnen een kanaal. De binnenste wordt, net als bij een open systeem, gebruikt voor het afvoeren van verbrande gassen. Het buitenste kanaal wordt gebruikt om zuurstof aan te zuigen. Hierdoor ontstaat er een gesloten systeem van aan- en afvoer.

Lees hier meer

Kom naar ons Experience Center

Wilt u meer weten over welke haard of kachel het beste bij u past? Breng dan een bezoek aan ons Experience Center en laat informeren door één van de adviseurs van HAVÉ Verwarming.