Gietijzeren kachel

Gietijzeren kachel

Sfeer en comfort komen samen

Een gietijzeren kachel bestaat uit verschillende onderdelen die worden gegoten in een ijzergieterij. Nadat de mal van de kachel gemaakt is in fijnzand wordt deze gevuld met vloeibaar gietijzer. Door gebruik van deze mallen kunnen de onderdelen in bijna iedere vorm gegoten worden. Zo zijn gietijzeren kachels niet Lees meer

Een gietijzeren kachel bestaat uit verschillende onderdelen die worden gegoten in een ijzergieterij. Nadat de mal van de kachel gemaakt is in fijnzand wordt deze gevuld met vloeibaar gietijzer. Door gebruik van deze mallen kunnen de onderdelen in bijna iedere vorm gegoten worden. Zo zijn gietijzeren kachels niet alleen in klassieke vormen te verkrijgen, maar zijn ze tegenwoordig ook modern vormgegeven. Een gietijzeren kachel heeft geen kwetsbare lasnaden waardoor de kwaliteit uistekend is. Dat is de reden dat vele houtstokers kiezen voor een gietijzeren kachel. 

Lees minder
adjustments Filters
Gietijzer
Bezoek ons Experience center en laat u inspireren en informerenBezoekhave-arrow
Pagina

open haard gas

De verschillen tussen stalen- en gietijzeren kachels

Er zit verschil tussen een stalen en een gietijzerenkachel. Gietijzeren kachels zijn een stuk duurzamer. Mits een gietijzeren houtkachel goed onderhouden wordt, dan gaat zo'n kachel vaak wel tientallen jaren mee. Doordat gietijzer in een mal wordt gegoten, is het mogelijk om hier allerlei figuren en vormen in aan te brengen. Tevens kan door middel van een emaillen laag een kleur worden aangebracht. De gietijzeren modellen geven voornamelijk stralingswarmte, wat inhoudt dat het voornamelijk rondom aangenaam warm wordt.

Plaatstalen houtkachels geven daarentegen meer convectiewarmte, waardoor grotere ruimtes volledig verwarmd kunnen worden. Dit zorgt voor een hoog rendement dat tot wel 90% kan oplopen, waardoor een behaaglijke warmte kan worden verkregen in de ruimte en er daarnaast bespaard kan worden op de centrale verwarming in huis. De plaatstalen houtkachels zijn vaak rechttoe rechtaan en passen goed in een strak en hedendaags interieur.

Type vuurzicht

Er zijn meerdere opties om het vuur van de haard te bewonderen, het zogeheten "vuurzicht". We maken hierbij onderscheid in de volgende types:

Fronthaard Geniet van een prachtig vooraanzicht op het vlammenspel met een fronthaard. 
2-zijdige haard of hoekhaard De naam zegt het al, een hoekhaard wordt op een hoek geplaatst. Hierdoor kijkt u zowel via de voorzijde als via een zijkant naar het vuur.
3-zijdige haard Een driezijdige haard heeft drie vensters en geeft een 180 graden zicht op het vuur. De haard wordt vaak in een ombouw geplaatst.
4-zijdige haard Rondom zicht op het vuur creëert u met een vierzijdige haard. De haard staat perfect als vrijstaand element midden in een ruimte.
Doorkijk-/ tunnelhaard Bij een doorkijk-/ tunnelhaard kijkt u door de haard heen. De afwezigheid van een achterwand vergroot het ruimtelijk effect. Dit type haard is perfect om twee ruimtes stijlvol met elkaar te verbinden en wordt vaak in een wand geplaatst.
Roomdivider haard Net als bij een tunnelhaard kijkt u bij een roomdivider door de haard heen. De haard geeft een ruimtelijk effect en wordt op een hoek van een wand geplaatst.

Type en soorten haarden en kachels

Haarden en kachels zijn te verkrijgen in vele soorten en maten. Zo zijn er:

Inbouwhaarden Een inbouwhaard wordt ingebouwd en zo prachtig geïntegreerd in uw kamer. Met een doordacht ontwerp en goed advies zorgt u ervoor dat uw inbouw gashaard perfect aansluit bij uw interieur. U kunt uw inbouwhaard aankleden met alle opties die u wenst. Voor iedere situatie is er wel een inbouwhaard te vinden.
Inzethaarden Heeft u al een haard en/of schoorsteen? Een inzet gashaard biedt uitkomst! De ombouw kan (vaak) blijven staan en u kunt genieten van de laatste technieken, zoals een prachtig vlammenspel en bediening via smartphone of domotica. Let wel: laat u vooraf goed informeren over de mogelijkheden. Een inzet gashaard is niet altijd mogelijk.
Vrijstaande kachels Geen zin in een verbouwing? Of bent u erg gecharmeerd van de uitstraling van een houtkachel? Een vrijstaande gaskachel plaatst u waar u wilt.
Hangende haarden Flexibiliteit en vrij zicht: met een hangende gashaard heeft u een haard waar u het vuur van verschillende kanten kunt bekijken.

Ontdek onze merken

Naast gietijzeren haarden verkopen wij ook andere haarden, zoals haarden gemaakt van plaatstaal of speksteen van merken zoals:

Leer alles over haarden en kachels in ons kenniscentrum

Een gashaard is een investering. Maar hoe kiest u de gashaard die het beste bij uw situatie en wensen past? Hoe zit het met het onderhoud? Wat is het verschil tussen een open en een gesloten gashaard? Dergelijke antwoorden krijgt u niet alleen van onze adviseurs in ons Experience Center, maar vindt u ook in ons kenniscentrum. Lees bijvoorbeeld:

Alles wat u moet weten over de nieuwe gasketelwet!
Bent u op zoek naar een gashaard of kachel? Of bent u zelf installateur? Dan is het goed om te weten dat per 1 april 2023 niet iedereen zomaar een gashaard of kachel mag installeren. Vanaf dan geldt namelijk de nieuwe gasketelwet.
Waarom kiezen voor een pelletkachel?
Een pelletkachel is een kachel die brandt op pellets. Pellets zijn geperste houtkorrels die van schoon afvalhout komen.
Openhaard vervangen door een inzethaard
Stel, u heeft een open haard en wil zonder veel grote ingrepen uw rendement verhogen. Een inzethaard kan hiervoor een perfecte optie zijn. 
Houtkachel kopen: waar moet ik op letten?
Een houtkachel: een prachtig vuur en authentieke gezelligheid en warmte. Bij de aankoop van een kachel komt veel kijken. Waar moet u op letten? Wij helpen u hier graag verder bij!
Waarom kiezen voor een houtkachel?
Naast de warmte die een houtkachel afgeeft, brengt het vuurspel ook veel sfeer. Niets overtreft immers de beleving van een knisperend houtvuurtje in uw woonkamer.
Hoe kies ik de juiste haard of kachel?
U bent op zoek naar een haard of een kachel? Maar wat voor haard of kachel past het beste bij u en uw woning?
Wat is het verbruik van een elektrische haard?
Elektrische haarden bieden veel praktische voordelen, maar zijn er ook economische voordelen? Hoeveel stroom verbruiken deze haarden en kachels en hoeveel kost dat? Wij delen het graag met u!

Haard of kachel kopen? Bezoek ons Experience Center

Een haard of kachel is een prachtige toevoeging aan uw huis. Om ervoor te zorgen dat u de haard van uw dromen vindt, kunt u in ons 1.200 m² grote Experience Center terecht. Hier vindt u meer dan 300 haarden opgesteld. Ervaar zelf hoe mooi het vuur brandt, hoe levensecht de vlammen zijn of wat ontspiegeld glas met het vuurzicht doet. Laat u inspireren. En informeren. Bij HAVÉ Verwarming treft u ervaren adviseurs die onafhankelijk advies geven. Gericht op uw situatie, budget en mogelijkheden. Zodat u de juiste haard vindt. Benieuwd?

Bezoek Experience center have-arrow

Afbeelding

 • 1200 m² experience center midden in Nederland
  1200 m² experience center midden in Nederland
 • Onafhankelijk en persoonlijk advies van specialisten
  Onafhankelijk en persoonlijk advies van specialisten
 • Meer dan 300 haarden en kachels opgesteld
  Meer dan 300 haarden en kachels opgesteld
 • 4,7
  Klanten beoordelen ons met
  4,7 sterren op Google