Een houtkachel: een prachtig vuur en authentieke gezelligheid en warmte. Bij de aankoop van een kachel komt veel kijken. Waar moet u op letten? Wij helpen u hier graag verder bij!

Wat is uw doel?


U heeft het voornemen om een houtkachel te gaan kopen, een goede keuze wat ons betreft. Maar voordat u over gaat tot aankoop moet u uzelf afvragen wat uw doel is met de aanschaf van een houtkachel. Gaat het u om de sfeer? Om het uiterlijk van het toestel, of dient de kachel puur voor de warmte? Want met sommige kachels kunt het hele huis verwarmen. Een middenweg is uiteraard ook mogelijk.

Maar het is dus van belang om het doel van de houtkachel scherp te hebben, want dit heeft invloed op de grootte en de bouw van de kachel.

Houtkachels zijn in vele soorten en maten, gaat u voor een vrijstaande, inbouw of inzethaard?


De keuze bij het uitzoeken van een houtkachel is reuze. Houtkachels zijn er namelijk in vele soorten en maten. Kiest u voor een vrijstaande houtkachel? Of gaat u voor een strakke inbouw- of inzethaard? Houdt bij het maken van deze keuze wel rekening met het vooraf opgestelde budget. Een plaatstalen haard is bijvoorbeeld goedkoper dan een speksteen houtkachel, maar een speksteen houtkachel geeft een fijnere warmte en blijft die warmte ook langer afgeven. Om u een meer inzicht te geven in de verschillende types en haarden en kachels zetten wij de voor- en nadelen tegenover elkaar voor u:

Vrijstaande houtkachel

Voordelen: een vrijstaande houtkachel is eenvoudig te plaatsen en past vrijwel in elke ruimte. Vaak is dit ook de goedkoopste optie vergelijking met bijvoorbeeld inbouw- of inzethaard en de opties zijn eindeloos.

Nadelen: het rookkanaal van een vrijstaande houtkachel is vrijwel altijd in het zicht.

Inzet houthaard

Voordelen: een inzethaard is de ideale oplossing voor een bestaande situatie of een renovatie van een huidige stookplaats (open haard). Een inzethaard heeft vaak een hoog rendement en een goed en schoner alternatief voor een open haard. En inzethaarden zijn goedkoper dan inbouwhaarden.

Nadelen: een inzethaard beschikt over het algemeen over een lager vermogen dan een gemiddelde houthaard- of kachel. En de kaders en randen zijn altijd zichtbaar.


inbouw houthaard

Voordelen: Een inbouw houthaard is perfect geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een strakke en nieuwe situatie. Ze realiseren over het algemeen een hoog rendement en zijn vaak simpel te bedienen.

Nadelen: In veel gevallen is het aan te raden om een externe luchttoevoer toe te passen bij een inbouwhaard, zodat de kachel (qua trek) optimaal kan functioneren. Het totale kostenplaatje bij een inbouwhaard valt over het algemeen wat hoger uit.

Hangende houtkachel

Voordelen: Met een hangende houtkachel kunt op een efficiënte manier de ruimte benutten. En daarbij zorgen ze voor een ruimtelijk effect, ogen ze strak en zo is een hangende houtkachel dus een echte eye-catcher.

Nadelen: geen mogelijkheid om aan te sluiten met externe luchttoevoer.

Waar moet ik nog méér op letten bij de aanschaf van een houtkachel?

Materiaalsoort

De eigenschappen van een houtkachel hangen niet alleen af van de grootte, nee ook het materiaalgebruik is hierbij van belang. Gaat u voor een stalen of een gietijzeren houtkachel? 

Vermogen

Het is van groot belang om te letten op het vermogen van de kachel. De houtkachel moet uiteraard goed passen bij uw wensen, maar ook bij uw woonsituatie. Kijk daarom altijd naar het vermogen dat u nodig heeft om de betreffende ruimte te verwarmen. Te weinig vermogen is namelijk niet goed, maar te veel ook niet. Vooral bij dat laatste punt gaan veel (toekomstige) stokers nog wel eens de fout in. Laat u hier over adviseren door een van medewerkers van HAVÉ Verwarming.

Het rookkanaal

Een ander belangrijk punt is de aanwezigheid van een goed rookkanaal. Dit heeft veel invloed op hoe goed uw houtkachel brandt. Met een verouderd rookkanaal werkt de kachel minder goed en zal hij veel warmte verliezen. Er zijn tegenwoordige simpele oplossingen om een verouderd rookkanaal te moderniseren, onder andere door een flexibel kanaal te trekken. En ook niet onbelangrijk is om te letten op de maat van het bestaande rookkanaal, zoek een kachel uit die past bij het rookkanaal dat u heeft.

Met welke kosten moet ik rekening houden bij de aanschaf van een houtkachel


Het ligt voor de hand om online te zoeken naar de goedkoopste aanbieder van een haard of kachel. Vandaag de dag is internet uw beste vriend en gaan mensen vaak blind af op de goedkoopste aanbieder.
Bij haarden en kachels ligt dit alles complexer. Een haard of kachel kan bij dealer A online goedkoper aangeboden worden dan bij dealer B. Dat is aantrekkelijk, maar niet realistisch, want aan het einde van de rit kan het maar zo zijn dat u bij dealer A duurder uit bent dan bij dealer B. Dit komt omdat er meer kosten komen kijken bij de aanschaf van een haard of kachel dan alleen de (online) consumentenadviesprijs. Het toestel moet namelijk ook geïnstalleerd worden en daar moeten ook verschillende overige installatiematerialen bij worden toegepast.

De totale aanschafprijs ligt dus hoger dan velen in eerste instantie denken. Voor dat u schrikt van de totaalprijs, het kan maar zo zijn dat de aanschafprijs van de kachel keer twee moet rekenen om bij de totaalprijs uit te komen. Het is goed om hier rekening mee te houden. 

Lees hier meer over de kosten voor de aanschaf van een houtkachel.

Laat u informeren over de aanschaf van een houtkachel in ons Experience Center

Wij leggen graag uit waar u op moet letten bij de aankoop van een houtkachel. Kom langs bij ons Experience Center in Lunteren en laat u adviseren door onze specialisten.