Overweegt u om een houtkachel te kopen en wilt u graag weten hoe de prijs is opgebouwd? We lichten graag toe met welke kosten u rekening moet houden bij het aanschaffen van een haard of kachel.

Kosten van het rookkanaal

Aan de aanschaf van een haard of kachel zijn nog meer kosten verbonden dan alleen de aanschafprijs. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor het aanleggen/ aanpassen van het rookkanaal en de mogelijke kosten voor installatie. We kennen twee verschillende soorten situaties; de aanwezigheid of afwezigheid van een rookkanaal. Als uw woning al voorzien is van een rookkanaal die op een correcte en veilige manier is geplaatst, dan is een nieuw rookkanaal niet nodig. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten van de installatie.

 

De kosten kunnen daarentegen wel flink stijgen als er sprake is van een nieuwe situatie. Het materiaalgebruik in combinatie met de gewerkte uren drijven de prijs vaak op. Deze kosten zijn wel een goede investering want een kwalitatief goed en veilig rookkanaal is erg belangrijk, omdat het kanaal de afvoergassen op een veilige manier naar buiten leidt.

Berekening

Hier volgt een globale berekening van waar u aan moet denken. Let hierbij op dat iedere situatie anders is en de kosten zullen afwijken per installatie. Daarom kunnen hier ook geen rechten aan ontleend worden:

 • Situatie 1
  • Er zijn nog geen voorzieningen in de woning en u wilt een houtkachel plaatsen in de woonkamer. Hiervoor dienen er gaten in de betonnen vloeren geboord te worden. Ook moet er een rookkanaal geplaatst worden. Op de benedenverdieping gaat het dan om een zichtbaar kanaal. De rest van de verdiepingen wordt er een dubbelwandig geisoleerd kanaal gebruikt. Deze dient ook omtimmerd te worden. Gaan we uit van de standaard situatie dan zal dit een kanaal zijn met doorsnede 150mm. Voor de kosten van het kanaal moet u rekening houden met kosten van de rond de €2.200,-. Qua uren  en materiaal komt hier nog een €1.500,- bij.
 • Situatie 2
  • U wilt een houtkachel plaatsen in uw woning er er is al een bestaand, gemetseld kanaal. Dan dient hier een zogenaamde flexibele afvoer doorheen getrokken te worden. In de meest standaard situatie met een afvoerdiameter van 150mm moet u qua materiaal denken aan ongeveer €1100,-. Het trekken van deze flexibele voering en aansluiten zal zo rond de €700,- kosten.
 • Situatie 3
  • Er zijn nog geen voorzieningen in de woning en u wilt een inbouwhaard plaatsen in de woonkamer. Hiervoor dienen er gaten in de betonnen vloeren geboord te worden. Ook moet er een rookkanaal geplaatst worden. De rest van de verdiepingen wordt er een dubbelwandig geisoleerd kanaal gebruikt. Deze dient ook omtimmerd te worden. Gaan we uit van de standaard situatie dan zal dit een kanaal zijn met doorsnede 200mm. Voor de kosten van het kanaal moet u rekening houden met een bedrag van de rond de €3.000,-. Qua uren en materiaal (de haard moet ook ingebouwd worden) komt hier nog een €2.000,- bij.
 • Situatie 4
  • U wilt een houtkachel plaatsen in uw woning en er is al een bestaand, gemetseld kanaal. Dan dient hier een zogenaamde flexibele afvoer doorheen getrokken te worden. Wanneer het om een inbouwhaard gaat en het past door uw bestaande kanaal heen, gaat het om een 200mm afvoerkanaal en moet u qua materiaal denken aan ongeveer €1200,-. Het trekken van deze flexibele voering en aansluiten zal zo rond de €650,- kosten.

 

Kosten van een houtkachel

De kosten van de aanschaf van een houtkachel hangen volledig af van uw woonsituatie en uw voorkeur. Zo heeft u keuze uit een vrijstaande, hangende of speksteenkachel, maar ook uit een inbouwhaard of inzethaard. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. U heeft zelfs de mogelijkheid om uw houtkachel te kopen in combinatie met een natuurstenen schouw of plateau.

 

Bij sommige haarden heeft u de keuze om te kiezen uit een liftdeur of draaideur. De ruit van de haard kan in dit geval omhoog of juist omlaag bij een liftdeur. Zo kunt u met zowel een gesloten als een open houthaard stoken. We vinden dit systeem vooral terug bij inbouwhaarden, die over het algemeen wat prijziger zijn. Deze haarden worden geïnstalleerd met brandwerend plaatmateriaal in een nieuwe woonsituatie.

 

U kunt ook kiezen voor een speksteenkachel of vrijstaande houtkachel. De kosten zijn dan veel lager, omdat de wanden van de haard onbeschadigd blijven. Als laatste is er nog sprake van installatiekosten, maar dit verschilt ook per situatie en specialist.

 

Concluderend

Kortom, wat zijn de kosten van een houtkachel? Dit ligt heel erg aan uw voorkeur en woonsituatie. Heeft u al een rookkanaal en is deze goed geïnstalleerd? Dan bespaart u al op de installatiekosten. Bovendien verschilt de prijs ook per design. Een speksteenkachel kost namelijk veel meer geld dan een klein kacheltje van staal.

 

Bezoek ons Experience Center voor een advies op maat

Kom voor een advies op maat naar het Experience Center van HAVÉ Verwarming. Daar staan onze adviseurs klaar om u verder te helpen bij uw zoektocht naar een houtkachel- of haard.