Om de overlast en uitstoot van houtrook te verminderen heeft Ecolink Solutions een houtrookfilter ontworpen namelijk de ABCAT.

Wat is de ABCAT?

De ABCAT is ontwikkeld om de uitstoot van rookgas uit schoorstenen van hout gestookte kachels en ketels te verminderen. Daarbij is vooral aandacht besteed aan het verminderen van de geurbelasting van de houtrook. De ABCAT wordt direct achter de stookinstallatie, als kachelpijp, van een bestaande (retrofit) of een nieuwe kachel of ketel geplaatst.

De ABCAT bevat een edelmetaal katalysator en is in zijn geheel uit staal vervaardigd. Het systeem wordt in principe geleverd voor alle voorkomende diameters van rookgaspijpen en voor kachels en ketels met verschillende vermogens. De ABCAT is zeer robuust en de bediening en het onderhoud van het systeem zijn zeer eenvoudig.

Werking van de ABCAT

Het filter in de ABCAT bestaat uit een module (katalysator) die is gevuld met krullen die gemaakt zijn palladium en platina. Het katalysator materiaal bevindt zich in een ronde module die als een soort doorlatende klep in de kachelpijp is gemonteerd. Het grootste gedeelte van de houtrook gaat door deze katalysator. De katalysator kraakt onvolledig verbrande verbindingen zoals koolwaterstofverbindingen die de kleur en de geur aan houtrook geven. Daarnaast werkt de katalysator als filter waarmee een deel van het fijnstof (vliegas) wordt afgevangen. Een katalysator heeft temperatuur en (rest-) zuurstof uit de houtrook nodig om chemische verbindingen te kraken en vlamloos na te verbranden. Al vanaf een houtrooktemperatuur van circa 100°C worden verbindingen gekraakt. Voor het omzetten van hardnekkige verbindingen is een temperatuur van 300- 350°C vereist. De ABCAT wordt daarom direct op of achter een kachel geplaatst.

Het ABCAT houtrookfilter wordt desgewenst geleverd met een insteekthermometer met een meetbereik tot 500°C en een analoge schaal. Daarop kan de temperatuur van het rookgas en daarmee de bedrijfstoestand van de katalysator constant (real time) worden afgelezen.

Handboek ABCAT houtrookfilter

Voor meer informatie over onder andere de installatie, levensduur, gebruik en onderhoud kunt u het handboek lezen van de ABCAT.

Lees het handboek

Of kijk op de website van de ABCAT; www.houtrookfilter.nl