Steeds vaker krijgen onze adviseurs de vraag of het nog verstandig is om een gashaard aan te schaffen. Want in de media krijgen we vaak te horen dat Nederland van het gas af wil. Hoe zit dat nou?

Klaar voor de toekomst

De winning van aardgas in Nederland staat ter discussie. De vraag neemt toe, terwijl de productie in Nederland afneemt. Steeds meer zijn wij op zoek naar alternatieven voor het Groningergas. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen, wordt bijvoorbeeld gas geïmporteerd vanuit het buitenland. U vraagt zich wellicht af wat dit betekent voor het stoken van uw gashaard. Terecht, want (aard)gas van een andere herkomst heeft inderdaad niet altijd dezelfde samenstelling en is dus niet altijd zonder meer bruikbaar in één en hetzelfde toestel. Nieuwe haarden zijn echter allemaal voorbereid op ‘het nieuwe gas’ en dus klaar voor de toekomst. 

Met de huidige discussies kunt u zich afvragen of het gebruik van gas nog toekomst heeft in Nederland. In de media wordt hierover veel gezegd en geschreven, maar bent u zich bewust van alle feiten? In Nederland gebruikt ca. 95% van alle huishoudens nog steeds gas. Als al deze huishoudens (ruim 7 miljoen) over zouden gaan op elektrisch, dan hebben we enorme hoeveelheden extra elektriciteit nodig. Het huidige elektriciteitsnet zou dit niet aankunnen en de elektriciteit dient ook nog op een duurzame manier opgewekt te worden, want elektriciteit ontstaat niet vanzelf. Een andere invalshoek is dat de huizen, die nu nog gebruik maken van gas, moeten worden voorzien van andere installaties voor onder andere de verwarming. Helaas zijn daarvoor nog geen echt goede alternatieven beschikbaar. Daarnaast spelen ook de kosten van het ombouwen in de miljoenen woningen in Nederland een belangrijke rol. Het is dus helaas geen gemakkelijke opgave voor Nederland om in de toekomst geleidelijk of geheel afscheid te nemen van gas.

De feiten op een rij!

  • 95 procent van de 7,6 miljoen huizen stookt op gas.
  • Tot 2021 komen er in ieder geval 100.000 nieuwe huizen met aardgasaansluiting bij.
  • Slechts 1/5 van het Groninger aardgas wordt gebruik voor verwarmen en koken.
  • 4/5 wordt gebruikt voor allerlei industriële doeleinden of export.
  • In 2018: meer import van gas uit het buitenland dan eigen productie.
  • Status nu: de aardgaswinning in Groningen wordt in 2030, of misschien iets eerder, beëindigd.
  • Elektriciteit wordt nog voor 88 procent opgewekt met behulp van fossiele bronnen, waaronder aardgas. 14 procent van de elektriciteit komt uit een groene bron.
  • De Nederlandse staat investeert 500 miljoen euro in een nieuwe stikstofinstallatie voor buitenlands gas.

Kortom: voor bijna alle woonhuizen blijft aardgas de komende vijftien jaar gewoon beschikbaar. Een gashaard is en blijft een prima investering. Het afbouwen van het gebruik van gas zal geleidelijk plaatsvinden. Mocht de gemeente uw woning gaan overzetten op bijvoorbeeld elektriciteit, dan is uw gashaard altijd aan te passen naar bijvoorbeeld propaangas. Onze gashaarden zijn gereed voor een duurzame toekomst.

Wilt u advies op maat?

Kom dan naar het Experience Center van HAVÉ Verwarming. Daar staan onze experts klaar om u een advies op maat te geven!

Meer informatie?

Bekijk hier de brochure Gas Erbij!