Als u een haard of kachel aanschaft, wilt u natuurlijk het maximale rendement behalen. Kies dan voor een HR-houtkachel. Wij vertellen u er graag meer over. 

Wat is een HR-houtkachel?

Een Hoog Rendement houtkachel is een houtkachel die door een innoverende techniek een hoger rendement heeft. Hierdoor is het erg efficiënt, u hoeft veel minder hout te stoken dan bij een normale houtkachel. Zo kunt u uw huis heerlijk warm houden met minder brandstof en minder moeite. Daarnaast is het ook nog eens beter voor het milieu. Als een kachel minder brandstof nodig heeft, dan is de uitstoot van schadelijke stoffen ook minder. Dit zorgt ervoor dat de kachel een schonere verbranding heeft. Bij een schonere verbranding haalt de kachel het maximale uit het hout. Een investering in een HR-kachel, is een investering in het milieu en een besparing op de stookkosten.

Rendement

Houtkachels van vroeger zijn nog maar nauwelijks te vergelijken met de modellen van nu. Vroeger hadden houtkachels een rendement van rond de 50%. Een HR-houtkachel moet over een minimale rendement van 72% beschikken. U kunt ook voor een kachel met nog een hoger rendement kiezen, namelijk een houtkachel met een rendement van ongeveer 95%. Dit rendement is alleen haalbaar bij voorgedroogd hout of briketten. De hoogte van het rendement is afhankelijk van twee factoren: de kachel zelf en het stookgedrag van de gebruiker. Een HR-houtkachel is zuinig en laat weinig as achter, waardoor het beter is voor het milieu.

 

Stookkamer HR-houtkachel

De verbeteringen van de houtkachel zitten hem vooral in de stookkamer van de houtkachel. De brandkamer heeft een andere indeling dan vroeger. Door de nieuwe indeling gaat de rook nog een keer door het vuur, waardoor alle deeltjes verbrand worden. Daarnaast blijft de verbranding zo heet mogelijk. De temperatuur in de stookkamer van een HR-houtkachel ligt tussen de 600 en 700 graden Celsius. Hierdoor kan de houtkachel meer warmte afgeven en is het dus efficiënter.

ABCAT verhoogt rendement

De ABCAT is ontwikkeld om de uitstoot van rookgas uit schoorstenen van hout gestookte kachels en ketels te verminderen. De ABCAT is een houtrookfilter in de vorm van een katalysator die afrekent met onverbrande deeltjes in de houtkachel. Deze wordt als een filter op de houtkachel geplaatst. Hierdoor kan het rendement van de houtkachel nog hoger worden.