Vanaf 1 januari 2020 is het voor retailers niet meer toegestaan om hout- of pelletkachels te verkopen die niet aan de EcoDesign-normering voldoen.

Wat houdt de EcoDesign-regeling in? 

Het EcoDesign 2022 is een initiatief van de Europese Unie om de (schadelijke) uitstoot van haarden en kachels te verminderen. Het doel hiermee is om 'oude en vervuilende houtkachels- en haarden' uit te faseren. Verouderde toestellen spelen namelijk een grote rol in de discussie over eventuele voorkomende houtrook overlast. Ondanks dat deze regelgeving in Europa pas per 2022 in gaat, moeten vanaf 1 januari 2020 alle nieuwe houtkachels die worden verkocht in Nederland al voldoen aan een de normering (EcoDesign). Nederland voert deze Europese normering dus al eerder in. Om aan deze normering te voldoen moeten de haarden en kachels een hoger rendement behalen, minimaal 75%. Ook mogen de toestellen nog maar 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten. Nieuwe houtkachels die vanaf 2020 geproduceerd worden en niet voldoen aan deze normen, mogen dan niet meer verkocht worden.

Wanneer is een kachel of een haard EcoDesign Ready?

Een kachel voldoet aan de normering van het EcoDesign als het toestel onafhankelijk is getest door een goedgekeurd testinstituut en aan de strikte emissie- en minimale efficiëntiecriteria voor EcoDesign 2022 voldoet. Deze feiten moet op papier staan en daar is de fabrikant in eerste instantie verantwoordelijk voor.

 

UPDATE: EcoDesign regeling 2020 enkele maanden vertraagd

Per 1 januari 2020 zou de nieuwe Ecodesign regeling in Nederland verplicht worden. Echter vanwege enkele bezwaren van de EU, wordt deze verplichte regeling mogelijk enkele maanden later ingevoerd. Ondanks de vertraging hanteren de leden van het NHK deze regeling alsnog per 1 januari 2020. Deze regeling is wel voor iedereen van belang. Want het ILT (inspectie) heeft aangegeven dat er extra mankracht vrijgemaakt gaat worden om te controleren of retailers zich daadwerkelijk houden aan deze normering.

Op zoek naar een kachel of haard die voldoet aan het EcoDesign (2022)?

Kom dan gerust eens langs bij ons Experience Center in Lunteren, onze adviseurs zullen u een advies op maat geven.

Nog meer weten over EcoDesign2022?

Lees er mee over in ons online kenniscentrum.