Regelmatig komt de vraag in ons Experience Center voorbij of het mogelijk is om een televisie boven een haard of kachel te kunnen plaatsen. In de meeste gevallen is het geen probleem om de tv boven de haard te plaatsen. Toch komen er wel een aantal dingen bij kijken, wil je de levensduur van de televisie niet te veel verkorten. 

Is het mogelijk om een televisie boven een haard te plaatsen?

In de meeste gevallen is het geen probleem om een televisie boven een haard te plaatsen. Voor veel mensen is dit de perfecte uitkomst om de haard en tv te combineren, omdat beide een bron van ontspanning zijn.

Hout- of gashaard

Dat een haard of kachel warmte afgeeft spreekt voor zich, maar de hoeveelheid verschilt per haard of kachel. Het is van belang om te weten wat de maximale temperatuurafgifte is bij het stoken van de haard, wanneer je wilt weten of de tv erboven kan worden geplaatst. Televisies kunnen tot een bepaalde hoogte tegen de hitte. Bij gashaarden is het over het algemeen gemakkelijker de warmteafgifte te regelen dan bij houtkachels. Door de warmte is het mogelijk dat de levensduur van de tv wordt verkort maar door de juiste maatregelen te treffen kan dit zo beperkt mogelijk blijven.

Inbouwen van gashaard

Indien mogelijk, is het verstandig om de gashaard in te bouwen. Op die manier komt er nog minder warmte bij de televisie.

Bio-ethanol haard

Wanneer de haard is afgedicht aan de bovenkant, dan kan een televisie zonder gevaar boven het merendeel van de bio-ethanol haarden geïnstalleerd worden. Er zijn hangende bio-ethanol haarden die aan de bovenkant open zijn en die aan de voorkant glas hebben. Deze haarden kunnen niet gebruikt worden in combinatie met een televisie erboven, omdat de televisie zal beschadigen door de rechtstreekse warmte. 

Elektrische haard

Er kan ook gekozen worden om een televisie te combineren met een elektrische haard. Sommige elektrische haarden bieden de mogelijkheid tot verwarmen, maar deze haarden geven minder warmte af dan gashaarden, houtkachels en pelletkachels. Zo beleeft u de gezelligheid en sfeer van een haard in de buurt van de tv, maar hoeft u zich geen zorgen te maken.

Plaats de televisie in een nis

Wanneer de televisie in een nis geplaatst wordt, is de tv beter beschermd tegen de warmte van de haard. Wel zitten er een aantal voorwaarden aan het plaatsen van een nis. Zo moet de nis minimaal 300mm van de haard geplaatst worden. De tv moet daarentegen weer 100mm boven de nis geplaatst worden. Een grotere afstand gaat gepaard met een langere levensduur van televisie. Naast dat de nis functioneel is, is het vaak ook stijlvol en zijn er vele variaties qua vormgeving mogelijk.

 

 

Haard naast de televisie  

Een eenvoudigere oplossing is het plaatsen van de tv naast de haard, op een televisiemeubel. Hierbij staan beide objecten nog wel bij elkaar maar hoeft u zich geen zorgen te maken over de warmteafgifte die de haard met zich meebrengt.

 

Advies op maat

Wilt u alles weten over de combinatie van televisie met haarden en kachels? Breng dan een bezoek aan ons Experience Center en laat u informeren door één van de adviseurs van HAVÉ Verwarming.