De Nederlandse overheid heeft eindelijk duidelijk gemaakt hoe een pelletkachels, houtkachels en gashaarden aangesloten mogen worden.

Het op een correcte manier aansluiten van een (pellet)kachel

Tot voor kort was er in Nederland veel onduidelijkheid over de manier waarop (pellet)kachels en haarden moeten worden aangesloten. De een was van mening dat de afvoer van een kachel direct door de gevel heen mocht, de andere was van mening dat dit niet de juiste manier van aansluiten is en dat de afvoer moet uitmonden boven op het dak. De regelgeving van de Nederlandse overheid was daar niet heel duidelijk in, waardoor er veel onduidelijkheid bestond en elke specialist het op zijn eigen manier deed. Daar is nu verandering in gekomen, Eindelijk heeft de overheid duidelijkheid gegeven in de vorm van heldere regelgeving.

Nieuwe regelgeving aansluiten (pellet)kachels en haarden

Per november 2019 is de NEN-2757:2019 van kracht geworden. Deze normering regelt de uitmondingen van zowel hout- pellet- en gaskachels. Betreft het uitmonden van de rookgasafvoer staat het volgende expliciet vermeld in deze normering: Uitmondingen in gevels zijn uitsluitend toelaatbaar voor voorzieningen voor de afvoer van rookgas waarop:

  1. met gas gestookte gesloten toestellen met en zonder ventilator zijn aangesloten
  2. met gas gestookte open toestellen met ventilator zijn aangesloten.

 

Verder is er in deze normering informatie te vinden over de rookgasafvoer van hout- en pelletkachels (vaste brandstoffen). Deze moet voldoen aan afstanden van naastgelegen gebouwen, boven de nok van het dak uitmonden (tenzij er een ventilator buiten het toestel gebruikt wordt) en moet voldoende uit het dak steken. Deze nieuwe normering geeft veel duidelijkheid waardoor er geen discussie meer kan ontstaan. Geveluitmondingen zijn vanaf heden verleden tijd want deze wetgeving heeft daar nu in voorzien.

Meer weten over de afvoer van uw haard? En het op een correcte manier aansluiten van een (pellet)kachel?

Kom dan gerust eens langs bij ons Experience Center in Lunteren, onze adviseurs zullen u een advies op maat geven.