Speksteen beschikt over unieke eigenschappen en realiseert een fijne aangename warmte. Ontdek zelf waarom u moet kiezen voor een houtkachel of pelletkachel van speksteen.

Speksteen is een natuurlijk product dat zeer geschikt is voor het bouwen van een kachel. Dit natuurlijk materiaal slaat namelijk warmte op en straalt het vervolgens gelijkmatig uit in de betreffende ruimte. Deze warmte kun je vergelijken met de infrarode warmte van de zon. Infrarode warmte is de meest natuurlijke warmte die er bestaat en verwarmt objecten in de ruimte. De warmte van een speksteenkachel voelt aan als een deken om je heen en verwarmt niet alleen je lichaam maar de gehele omgeving.

Aangenamer klimaat in huis

Met een speksteenkachel realiseer je een fijn klimaat in de woning. De warme lucht voelt anders aan in vergelijking met de warmte van een stalen of gietijzeren houtkachel. Een speksteenkachel zorgt namelijk voor minder luchtcirculatie. Hierdoor droogt de lucht minder snel uit en voelt het in huis minder snel benauwd aan. Bovendien zorgt de stralingswarmte van de speksteenkachel ervoor dat ook de muren “warm” worden. Hierdoor condenseert het vocht uit de lucht niet en blijft de luchtvochtigheid op een aangenaam en gezond niveau.

Hoge verbrandingstemperatuur

Een speksteenkachel realiseert een de hoge verbrandingstemperatuur, hierdoor brandt de kachel schoon en zuinig. Daarom maakt u met het oog op het milieu ook een heel goede keuze. En door de zuinige manier van branden hoeft u ook minder vaak naar uw kachel te lopen om het hout aan te vullen. Alleen maar voordelen dus!

Minder ventilatieverlies

Dankzij de stralingswarmte gaat er minder energie verloren door ventilatie. Bij convectiewarmte zoals een CV gaat veel warmte verloren via kieren, het openen van deuren en door de noodzakelijke ventilatie. Bij de stralingswarmte van een speksteenkachel wordt de lucht minder opgewarmd, maar wordt de warmte gebufferd in de massa van de kachel. Daardoor is het ventilatieverlies een stuk kleiner.

Nog niet helemaal overtuigd waarom u moet kiezen voor een speksteenkachel? Wij zetten de voordelen voor u op een rij:

  • Een speksteenkachel creëert een fijne (infrarode) warmte die door- en door verwarmt
  • Speksteenkachel realiseren over het algemeen een zeer hoog rendement. De energie en warmte die deze kachels afgeven wordt maximaal benut.
  • Geniet langer van de warmte. Speksteen werkt hetzelfde als een accu. Het slaat de warmte op en blijft dit nog uren nadat de kachel is gedoofd afgeven.
  • Speksteen zorgt voor een betere luchtkwaliteit. Normale houtkachels en pelletkachel daarentegen zorgen vaak voor een droge lucht.
  • De temperatuur in de woning blijft constant en de warmte wordt gelijkmatig verdeeld.
  • Speksteenkachels gaan zeer lang mee en de aanschaf kan dus gezien worden als een investering voor de lange termijn.

Ontdek de speksteenkachel zelf

Bij HAVÉ Verwarming zijn we zeer enthousiast over de eigenschappen van speksteen. We zijn ervan overtuigd dat als u eenmaal gewend bent aan de warmte van een speksteenkachel, u vervolgens niet anders meer wilt. Een van de bekendste merken van speksteenkachels is Altech, een oer-Hollands merk die specialist is op het gebied van speksteen houtkachels en pelletkachels. Ontdek de volledige collectie Altech speksteenkachels in ons Experience Center