Bij de keuze van uw haard kunt u kiezen voor een inbouw of een inzethaard. Een inbouwhaard wordt ingebouwd in bijv. een schouw en beschikt vaak over een liftdeur. Een inzethaard wordt ingebouwd in een al bestaande situatie.

Inbouwhaard

De inbouwhaard wordt toegepast in nieuwe situaties. De inbouw houthaard is een losse kachel die op zijn plaatst gezet wordt. Vervolgens wordt er een ombouw omheen gemaakt. De haard kan ook verwerkt worden in een compleet meubel. Wanneer de inbouwhaard geplaatst is wordt deze ombouwd met brandwerende gipsvezelplaat of met gasbeton blokken.

Om de warmte uit deze ombouw kwijt te raken van de haard en van het kanaal dient deze voorzien te worden van vier convectieroosters. Twee onder, aan beide kanten en twee boven aan beide kanten. Er zijn ook installateurs die ervoor kiezen om de ombouw niet helemaal naar het plafond dicht te bouwen zodat de warmte daar uit kan ontsnappen. Ook wordt er weleens een houtvak toegepast die open gelaten wordt zodat daar zuurstof naar binnen kan. Op die manier komt ook de natuurlijke convectie tot stand en heeft u geen convectieroosters nodig.


Externe luchttoevoer 

Zeker bij nieuwbouw (en eigenlijk in alle gevallen) heeft u bij een inbouwhaard een externe luchttoevoer nodig. Deze zorgt voor de toevoer van lucht voor de verbranding. Deze kan, wanneer de haard tegen de buitenmuur geplaatst is, door de buitenmuur toegevoerd worden. Er wordt dan een rooster aan de buitenkant geplaatst. Ook kan deze zuurstof toegevoerd worden vanuit de kruipruimte. Deze dient dan wel goed geventileerd te zijn. Door te werken met een exterene luchttoevoer is de verbranding van de kachel niet afhankelijk van de zuurstof in uw woning. Dit zorgt voor een betere leefomgeving maar ook vermindert het de kans van rook in de kamer wanneer u de kachel bijvult.

Inzethaard (bestaande situatie)

Een inzethaard is makkelijker te plaatsen dan een inbouwversie. Er is vaak weinig tot geen sloopwerk voor nodig en ook de installatie neemt minder tijd in beslag. De inzethaarden zijn in verschillende maten te krijgen. De maten zijn over het algemeen aangepast aan de standaard maten van de opening van een openhaard. De inzethaard is over het algemeen een stuk goedkoper dan een inbouwhaard. Dit komt mede doordat de inzethaard uitgerust is met een draaideur tegenover de inbouwhaard die meestal wordt uitgerust met een liftdeur. Ook hebben inzethaarden over het algemeen een lager vermogen. Dit komt omdat ze dus moeten passen in een bestaande openhaard situatie. Een voordeel bij goed geïsoleerde woningen waarbij de haard hoofdzakelijk voor een stuk sfeer gebruikt wordt.

Geen roosters nodig

De inzethaard is uitgerust met convectiesleuven. Hierdoor is het niet nodig om met convectieroosters te moeten gaan werken terwijl u wel hetzelfde rendement behoudt.

Openhaard vervangen

Heeft u nu een openhaard dan zou u heel goed het gebruik van een inzethaard kunnen overwegen. Zonder een al te grote ingreep gaat u dan van een haard met een rendement van misschien nog geen 10% naar een haard met een rendement van hoger dan 75%!  Een gesloten (inzet)haard, stookt dus veel zuiniger dan een openhaard maar ook veel schoner. Naast dat het veel makkelijker stookt zorgt u ook voor (veel) minder overlast voor de omgeving en het millieu. Een bijkomend voordeel is dat u met een gesloten haard makkelijk even een boodschap kan gaan doen als de haard aan is of op een gegeven moment gewoon naar bed kan. Dat doet u met een openhaard niet. Dus de kans is groot dat u ook veel vaker gebruik gaat maken van de haard. Daarnaast zijn er nog de voordelen van minder rommel, weinig tot geen rook in de kamer en veel minder rest-as.

Experience Center

Kom ook eens kijken in ons Experience Center waar u de inbouw en inzethaarden met elkaar kunt vergelijken. We hebben bijvoorbeeld inbouw- en inzethaarden van Spartherm en de inzet (en vrijstaande) houthaarden van Wanders voor u opgesteld staan. Daarnaast kunnen wij bijna ieder ander merk leveren.