Het is lastig om deze vraag te beantwoorden. Het verbruik van een gashaard verschilt per gebruiker en is afhankelijk van het stookgedrag.

Het is sinds 1 januari 2018 verplicht dat alle haarden en kachels een energielabel hebben, dit geeft een indicatie van het verbruik. De kosten van het gasverbruik hangen sterk af van het vermogen, type haard en stookgedrag. Stookt u de haard op vol vermogen, dan verbruikt de haard meer gas dan op een laag vermogen. De stookkosten van een gashaard zijn naast de prijs van het gas van meerdere factoren afhankelijk. 

Warmte opbrengst van een gaskachel

Voor de gaskachel is het lastig om precies te zijn over de opbrengst en het gemiddelde verbruik. Dit omdat het verbruik per persoon anders is, de ene persoon gaat hier verantwoordelijker mee om dan de andere, ook speelt het vermogen van de haard hierbij een rol. 

Hoe bepaal je het vermogen van een gashaard?

Eerst moet u zichzelf afvragen welke ruimte er verwarmd moet gaan worden met de gashaard. Ofwel de inhoud van de ruimte die hierbij belangrijk is. U meet de inhoud van een ruimte door de lengte, de hoogte en de breedte met elkaar te vermenigvuldigen. Naast de inhoud van de ruimte speelt de isolatie van de kamer ook een grote rol bij het bepalen van het vermogen dat nodig is. Wanneer een kamer minder goed geïsoleerd is, is er dus meer vermogen nodig. Een woning die goed geïsoleerd is, is voorzien van dak-, muur- en vloerisolatie en van dubbel glas. Een woning is matig of slecht geïsoleerd als er minimale of geen dak-, muur- en vloerisolatie is en als er niet volledig of geen dubbel glas aanwezig is. Heeft u een goed geïsoleerde woning? Dan kunt u lijn A volgen in de grafiek hieronder om het vermogen van uw woning vast te stellen. Heeft u een matig tot slecht geïsoleerde woning? Dan kunt u lijn B of C volgen in onderstaande grafiek. Aan de linkerkant kunt u het vermogen aflezen. 

Benodigd vermogen in kW

Gemiddeld verbruik

Ondanks dat het lastig is om het gemiddelde verbruik van een gashaard of kachel te meten is er wel een rekensom waarmee u een goede schatting kan doen; Een gemiddelde gashaard heeft een vermogen van 8kW, met 8 kW wordt er zo'n 1,2 kuub per uur verbruikt. Er wordt uitgegaan dat de kachel zo'n drie uur aanstaat in de avond.

U komt dus uit op 1,2 x 3 =3,6 kuub

3,6 kuub delen we door 2 aangezien de kachel niet de hele avond op het volle vermogen draait.

3,6 / 2 = 1,8 kuub
1,8 x €3,95 (de gemiddelde gasprijs op 19 september 2022) = €7,11 per avond.