Als ik een bestaand schoorsteenkanaal heb, kan ik deze dan voor de rookgasafvoer gebruiken? Of het bestaande schoorsteenkanaal kan blijven, is afhankelijk van de afmetingen van het bestaande kanaal.

Als het bestaande schoorsteenkanaal een diameter van minimaal 150 millimeter heeft, dan is er de mogelijkheid om hier een concentrisch rookgaskanaal van te maken. Concentrische rookgaskanalen worden gebruikt bij gashaarden. Om van een bestaand kanaal een concentrisch kanaal te maken, wordt er een flexibele, roestvrijstalen buis door de schoorsteen getrokken met 100 millimeter doorsnede. Deze buis voert de rookgassen af naar buiten. De overige 50 millimeter zuigt de zuurstof aan van buiten. Rookgassen die naar buiten gaan en zuurstof dat naar binnen gaat worden gescheiden door een speciale rookgasdoorvoer.  

Kan ik de gevel gebruiken voor de rookgasafvoer?

De mogelijkheid bestaat om bij een gesloten gashaard op een gemakkelijke dak- of geveluitmonding een rookgaskanaal te plaatsen. Er hoeft meestal geen nieuwe schoorsteen aangelegd te worden. Het is mogelijk om een rookgaskanaal van maximaal 8 meter horizontaal te verplaatsen.

Heb ik een bouwvergunning nodig om mijn haard te installeren?

Op deze vraag kan niet direct ‘ja’ of ‘nee’ gezegd worden. Een bouwvergunning is niet nodig wanneer: de buitenkant van de woning of de omgeving niet wordt veranderd, en de constructie ervan niet gewijzigd wordt én de woning geen beschermd dorpsgezicht of stadsgezicht is of monument is. Het kan wel degelijk zo zijn dat uw gemeente het wel nodig vindt dat er een bouwvergunning of een andere vergunning gegeven wordt. Daar kan uw gemeente zelf informatie over geven. Ook wanneer een bouwvergunning niet nodig is, dan dient het installeren van uw kachel of haard te voldoen aan de voorwaarden van het Bouwbesluit. Wij raden u daarom aan om het installeren over te laten aan een specialist. Het is leuk om met vuur te spelen, maar het moet wel op een verantwoordelijke manier gebeuren.  

In mijn woning is al een schoorsteen aanwezig. Is het dan verstandig om deze te laten inspecteren voordat een kachel of haard aangesloten wordt?

Dat is een verstandige keuze. Om de kachel of haard op een goede manier te laten werken, moet de schoorsteen niet alleen in buitengewone staat zijn om het brandgevaar voor te zijn, maar moet de hoogte, het aantal bochten, de diameter, etc. ook goed zijn.

Wat zijn de eisen van de uitmonding van een schoorsteenkanaal bij een houtkachel of houthaard?

De uitmonding moet in het merendeel van de gevallen ongeveer 50 centimeter uitsteken boven de nok, zodat de omgeving er geen last van heeft en er beslist trek is.

Als ik een gesloten gashaard heb, welk rookgasafvoer materiaal zou ik dan kunnen gebruiken?

Als kachels en haarden een gesloten verbrandingssysteem hebben, moeten deze op een concentrisch rookgasafvoersysteem aangesloten worden. De gesloten haarden zijn volgens CE-normen getest en gekeurd. Op deze manier weet u zeker dat de afvoer en het toestel goed zijn afgestemd op elkaar en dus goed functioneren.

Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij ons Experience Center in Lunteren voor advies op maat.