Pelletkachels hebben veel voordelen, maar een nadeel is het geluid dat deze kachels kunnen maken. We hebben hieronder de informatie over het geluid van pelletkachels voor u op een rijtje gezet.

Waarom maakt mijn pelletkachel geluid?

Veel pelletkachels zijn voorzien van ventilatoren en deze zorgen voor het geluid. In de meeste gevallen zijn dit er twee. De eerste wordt gebruikt om de warme lucht te verspreiden door de ruimte. Deze zorgt er dus voor dat u op een afstandje van de warmte van de haard kunt genieten en dat de ruimte al snel een prettige temperatuur bereikt. De andere ventilator, de rookgasventilator, voorkomt een rooklucht in de ruimte een zorgt ervoor dat stinkende dampen netjes afgevoerd worden.

Op welke manier kunt u het geluid verminderen?

Als het rookkanaal goed functioneert, dan zorgt dit al voor minder geluid. Als het rookkanaal wat ruimer is, dan zal de natuurlijke trek voldoende zijn in de kachel. Gebruikelijke luchtstromen voeren de rookgassen dan af en daardoor zal de rookgasventilator eigenlijk niet gebruikt worden. Naast het feit dat er één ventilator minder geluid maakt, heeft het ook nog als bijkomend voordeel dat de levensduur van uw pelletkachel verlengd wordt.

Worden er ook kachels zonder elektrische ventilator verkocht?

De elektrische ventilator is het meest ‘luidruchtig’. Bovendien verbruikt deze ook energie. Het is daarom goed om alternatieven te bekijken. Er worden op de markt ook pelletkachels verkocht die geen elektrische ventilatoren hebben, maar ventilatoren die door een veer worden aangedreven. De voordelen hiervan zijn dat de ventilator veel stiller is, er geen elektriciteit wordt verbruikt en dat de draaisnelheid op een automatische manier op de warmtevraag wordt aangepast.

 

Varianten waar u de ventilator uit kunt schakelen

Door innovaties worden er nu ook pelletkachels verkocht waar je de ventilator kan uitschakelen. Dit tot blijdschap van veel kacheleigenaren. Met deze innovatieve pelletkachels kan de ventilator ingeschakeld worden als u veel warmte wilt, maar kan deze ook uitgeschakeld worden als u alleen van het vlammenspel wilt genieten zonder het geluid van een ventilator.

Varianten zonder ventilator en dus zonder geluid

De échte genieter van een haardvuur is toch op zoek naar een stille pelletkachel, zodat de kachel helemaal tot zijn recht komt. Gelukkig bestaan deze kachels! Ze zijn op zo’n manier ontworpen dat ze ultieme warmte af kunnen geven met behulp van natuurlijke stromen van warmte. De warmteventilator wordt dus niet gebruikt. Daarnaast is het ontwerp van de rookgasventilator en de aanvoer van pellets zo modern dat deze kachels ongeveer geen geluid maken.

Bent u benieuwd geworden naar deze kachels? In ons Experience Center zijn de verschillende varianten te bezichtigen en kunt u zelf komen luisteren hoeveel geluid de kachels maken.