Er is veel te doen over het gebruik van aardgas in Nederland. Veel mensen denken dat het niet meer verstandig is om een gashaard te kopen. Men is bang dat de gaskraan op korte termijn helemaal dicht gaat en dat de aankoop van hun gashaard waardeloos is. Echter is niets minder waar! Het alternatief is een gashaard op propaangas!?

Wat is propaangas?

Propaangas is een ‘Liquefied Petroleum Gas’ (LPG). In de volksmond wordt het ook wel petroleumgas of koolwaterstofgas genoemd. Propaan wordt gewonnen uit olie- en gasbronnen, ook is propaan samen met butaan te vormen tot autogas.

Is propaan wel duurzaam?

Propaan is een erg duurzame energiebron. Het is een van de zuiverste fossiele brandstoffen omdat het zeer hoogwaardig, veilig en milieuvriendelijk is. Daarnaast heeft het een zeer lage uitstoot bij de ontbranding waardoor er veel minder broeikasgassen ontstaan. Aardgas is een niet-duurzame energiebron en bij het winnen ervan komt CO2 vrij. Ook wordt het gebruikt door energiecentrales om grijze stroom op te wekken.

Wat is het voordeel van propaan?

- Een van de meest schone brandstoffen op de markt. Propaan is beduidend schoner dan elektriciteit, produceert 15% minder CO2 per kilowattuur dan aardolie en 50% minder dan steenkool.
- Propaan is in allerlei vormen op te slaan van gasflessen tot complete gastanks.
- Het is goed te transporteren.
- Kan voor de meest uiteenlopende huishoudelijke toepassingen gebruikt worden zoals verwarmen, koken en stroomopwekking.
- De meest recente gashaarden zijn om te bouwen tot propaanmodellen dus ook uw bestaande gashaard kan gewoon nog langer mee!.

Meest voorkomende opstelling bij een gashaard op propaan

In de regel gebruikt men 4 gasflessen van 10,5 kilo per jaar. De gasflessen zijn 2 x 2 geschakeld. De haard trekt gas uit 2 flessen, als deze flessen leeg zijn, gaat het systeem automatisch over op de andere 2 flessen, vervolgens wordt online geregistreerd dat 2 flessen leeg zijn en levert uw gasleverancier nieuwe gasflessen. Dit betekent dat u een heel stookseizoen geen omkijken heeft naar de gasflessen! Het is overigens gewoon toegestaan 4 flessen thuis te hebben staan.

Wat kost het nu eigenlijk?

Gemiddeld verbruikt u 4 tot 6 flessen propaangas per jaar. Afhankelijk van de gasprijs betekent dit 125 tot 186 euro per jaar voor 1 tot 2 omwisselingen per jaar.