Om een houtkachel te laten branden is er zuurstof nodig. Hier zijn twee mogelijkheden voor. U kunt de zuurstof direct uit de ruimte halen waar de kachel brandt óf van buitenaf. Dit laatste noemen we externe luchttoevoer.

Bij de meeste kachels is het mogelijk om een externe luchttoevoer te installeren. Dit kan bijvoorbeeld door de zuurstof vanuit de buitenlucht te halen met een pijp door de muur, of je haalt de zuurstof vanuit de kelder of kruipruimte door middel van een pijp door de vloer.

 

 

Wanneer er geen externe luchttoevoer aanwezig is, wordt de zuurstof uit dezelfde ruimte gehaald waar de kachel brandt. Dit kan voor moeilijkheden zorgen wanneer de woning bijvoorbeeld een open keuken heeft met afzuigkap. De stroomrichting zal dan omkeren en de afzuigkap zuigt dan de rookgassen van de kachel op. Deze problemen kunnen ook opduiken bij woningen met een mechanisch ventilatiesysteem of een WTW-installatie. Daarnaast kan het voorkomen dat de trek wegvalt, wat betekent dat je woonkamer binnen de kortste keren volstaat met rook.

Wanneer de houtkachel voorzien is van een externe luchttoevoer is deze niet meer afhankelijk van de ruimte waarin de kachel staat. Hierdoor wordt de stroomrichting niet omgekeerd en zal de kachel goed blijven branden. Om deze redenen is het aan te raden om een externe luchttoevoer te installeren.

Experience Center

Wilt u meer weten over de externe luchttoevoer? Kom langs bij ons Experience Center in Lunteren en laat u adviseren door de specialisten.