Een CV-haard is een haard of kachel die u aan kan sluiten op uw CV-installatie. Het is een alternatieve manier om uw huis te verwarmen waar steeds meer vraag naar komt. 

Als alternatief voor de CV-ketel

De laatste tijd ontvangen we steeds vaker de vraag of een CV-haard of pelletkachel een goed alternatief is voor de CV-ketel. Vaak zijn het drukken van de hoge stookkosten of het onafhankelijk willen zijn de aanleiding voor dit vraagstuk. De eerste en meteen ook de belangrijkste vraag die onze adviseurs daarbij stellen is: 'Waarvoor gaat u de haard of kachel gebruiken?'. Deze vraag stellen we ook wanneer u opzoek bent naar een 'gewone' haard of houtkachel

We beperken ons in dit kenniscentrum item tot de sfeervarianten van de kachels en haarden. Over pelletketels en (stuk)hout CV-haarden is ook van alles te melden maar deze plaatst u normaliter niet in een woonruimte.

Waarvoor wilt u de haard of kachel gaan gebruiken?

Om te weten te komen waarvoor u de haard of kachel wilt gebruiken, moet u natuurlijk weten welke mogelijkheden er zijn. Zo wordt een normale haard of kachel vaak niet alleen gebruikt voor verwarming maar ook voor de sfeer. Wellicht wilt u in de winter wel het hele huis of chalet verwarmen met de nieuwe haard of kachel en werkt deze daarom voor u puur functioneel. 

 

Hoe werkt een haard of kachel in combinatie met een CV?

Om bij het begin te beginnen wordt de kachel aangesloten op de aanvoer en retourleiding van het CV-Systeem. Koud water wordt aangevoerd en waneer de kachel gestookt wordt en de juiste temperatuur bereikt heeft, zal een pomp (bij inbouwhaard extern en bij een pelletkachel in de behuizing al aanwezig) het water langs/door een warmtewisselaar leiden. Het verwarmde water wordt vervolgens het CV-Systeem doorgepompt waardoor de radiatoren en/of vloerverwarming verwarmt wordt. Wanneer de warmtevraag minder is dan de aangeboden warmte (u wilt voor de sfeer lekker door blijven stoken) zal bij een CV-Haard warm water geloosd worden en koud water worden toegevoerd. Een pellet-CV kachel zal gewoon uitschakelen of op een heel lage standby stand gaan draaien.

Wilt u meer profijt hebben van een CV-haard of kachel dan is het raadzaam om er een buffervat bij aan te schaffen. Deze kan bijvoorbeeld op zolder of in een schuur geplaatst worden. Het vergt natuurlijk wel extra aanlegwerk maar het rendement van uw systeem wordt wel meteen veel hoger. Wanneer u gaat werken met een buffervat met meerdere spiralen wordt het teveel aan warmte daarin opgeslagen. Dus er is geen afstort nodig wat verloren energie (en water) is. Daarbij maakt het buffervat het mogelijk dat de kachel ook het tapwater (bijvoorbeeld om te douchen) verwarmt. Doordat u met verschillende spiralen werkt, is de CV-ketel (en eventueel zonnecollectoren) ook aan te sluiten. Wanneer de warmtevraag dan hoger is dan het aanbod (bv wanneer het hele gezin gaat douchen) schakelt de CV-ketel bij. Daarbij stookt u de haard niet in de zomer en dan is het ook wel fijn om toch over warm water te kunnen beschikken. Bij aansluiting van de eerder genoemde zonnecollectoren kunnen die in de zomermaanden voor al een voorverwarming van het tapwater zorgen. Met zo een complete installatie komt het 'off the grid' wonen al een stuk dichterbij.  

werking-cv-haard

Verschil haard-CV en Pellet-CV

Voor de basis verschillen tussen een houthaard en een pelletkachel verwijzen wij u graag door naar de andere berichten in het kenniscentrum. Waar we ons hier vooral op richten is het verschil in het CV-zijdige gedeelte. Zoals al is aangegeven heeft de pelletkachel in de eigen behuizing al een waterpomp, drukvat en beveiligsnippels en kranen. Deze dienen bij een houthaard nog los aangeschaft en aangesloten te worden. Ook is het handig dat u er makkelijk bij kan en dat is bij een inbouw houthaard wat lastiger of in ieder geval minder fraai te realiseren tenzij het in een toegankelijke ruimte achter de haard (meterkast, trapkast of garage bijvoorbeeld) geplaatst kan worden. Daarnaast wordt de pelletkachel elektronisch gestuurd en zal deze automatisch lager branden of uitgaan wanneer de warmtevraag afneemt of stopt.

Voor- en nadelen CV haarden en kachels

Een aantal voor- en nadelen hebben we in het bovenstaande genoemd maar hierbij alles nog een keer op een rij:

Voordelen

  • Besparing op gaskosten
  • Sfeer en warmte (door het hele huis)
  • Gedeeltelijk onafhankelijk
  • Grotere haard zonder teveel warmte in de ruimte waar deze staat opgesteld (haard-CV)
  • Bij een pellet-cv veel benodigdheden al in de kachel zelf
  • Te combineren met andere systemen

Nadelen

  • Relatief kostbaar
  • Neemt in combinatie met een buffervat veel ruimte in

Wilt u meer weten over CV-haard? Bezoek ons Experience Center voor advies op maat!