Om op een verantwoorde manier hout te stoken is het van belang dat installatie van houtkachel goed is en dat het toestel goed wordt bediend. Voor dit laatste punt heeft houtkachelfabrikant Charlton & Jenrick een uniek regelsysteem.

Charlton & Jenrick, uniek regelsysteem op de Purevision houtkachels

De Purevision houtkachels van Charlton & Jenrick zijn inmiddels een begrip in de markt als één van de topseries met hoog rendement en een super schone verbrandingstechniek. Deze twee eigenschappen zit hem in de verfijnde techniek waarmee de toestellen uit deze serie zijn uitgerust. Zo beschikken de houtkachels uit de Purevision serie van Charlton & Jenrick over een uniek instelbaar regelsysteem van de smoorklep; uniek omdat er vrijwel geen andere houtkachelfabrikanten werken met een ingebouwd fijnafstellingsysteem om de verbranding te optimaliseren.

Hoe ziet deze techniek er in de praktijk uit?

Als basis tijdens het ontwerpen van deze innovatieve toepassing is Charlton & Jenrick er van uit gegaan dat de kachel tijdens het opstarten razendsnel op temperatuur moet komen om daarmee supersnel een schone verbranding en schone uitstoot te kunnen garanderen. Om dit te bereiken werd een regelbaar smoorklepsysteem in de houtkachels ingebouwd die drie verschillende functies hebben en met het eenvoudig bedienbare schakelmechanisme linksboven achter de deur ingesteld kan worden.

  1. Stand IGN (Ignition = ontbranding/ontsteking)

Het simpel te bedienen schakelmechanisme in deze stand (als het aanmaakhout correct gestapeld is volgens de Zwitserse methode en klaar is om aan te steken) zet de smoorklep volledig open, de vuile ontbrandingsrook verdwijnt rechtstreeks in het rookanaal dat hierdoor net als de kachel zelf onmiddellijk opgewarmd wordt en daardoor razendsnel schonere emissie heeft. Het mechanisme kan al na 5 - 10 minuten in de stand AUTO gezet worden waarna het systeem zichzelf regelt gedurende de hele stooksessie. 

  1. Stand AUTO (automatisch)

Deze stand van het mechanisme regelt het systeem automatisch dus hoeft het vuur alleen maar met de normale enkele luchtschuif geregeld te worden. Bij het openen van de deur voor bijvullen etc. gaat de smoorklep automatisch open waardoor vrijwel alle rook rechtstreeks in het rookkanaal verdwijnt en dus niet in het vertrek komt; veel gebruikers ervaren dit als een bijzonder voordeel. Bij het sluiten van de deur sluit ook de smoorklep weer zodat de warmte niet direct in het rookkanaal verdwijnt maar eerst via de regulaire route door de kachel afgevoerd wordt.

  1. Stand CLOSED (gesloten)

Wanneer de trek in het rookkanaal extreem sterk is (bijvoorbeeld door opwarmen in combinatie met harde wind of een erg hoog kanaal) verdwijnt veel kachelwarmte in het rookkanaal. In deze stand blijft de smoorklep gesloten zodat de rook via de regulaire route door de kachel afgevoerd wordt. De smoorklep werkt dan als trekbegrenzer terwijl er normaal gestookt kan worden. Het installeren van een externe extra voorziening is dus niet nodig. Als de extreme schoorsteentrek weer normaal is (bij het wegvallen van harde wind) kan het schakelmechanisme weer in de AUTO stand gezet worden.

Bewonder de houtkachel van Charlton & Jenrick in ons Experience Center

Enthousiast geworden over (de technieken van) de houtkachels van Charlton & Jenrick? Twijfel niet en kom gerust langs bij ons Experience Center in Lunteren voor een advies op maat!