Door het grote aanbod van haarden en kachels is het logisch dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar wat is nou het verschil tussen een kachel van speksteen, gietijzer of plaatstaal? 

Plaatstalen kachels

Plaatstalen kachels hebben meestal een strakkere uitstraling dan gietijzeren kachels. Ze geven over het algemeen directe stralingswarmte af en sommige modellen ook convectiewarmte. Convectiewarmte is warmte die zich door middel van omhooggaande lucht verplaatst. De plaatstalen kachel is snel warm (aan de buitenkant) en reageert ook sneller op wisselingen in luchttoevoer. Zet u de kachel wat lager (luchttoevoer terugzetten en minder hout in de kachel) dan zal deze directer reageren door wat in warmte af te nemen dan een gietijzeren variant en veel sneller dan een spekstenen versie.

Verschillende plaatstalen kachels zijn uitgevoerd als convectiekachel. Dit is te zien aan een rooster aan de bovenzijde van de kachel. Naast de directe stralingswarmte geven deze kachels dus ook convectiewarmte af. Convectiewarmte verplaatst zich beter door de ruimte, zeker als het gecombineerd wordt met een ventilator. Deze warmte is ook wat behaaglijker dan de directe stralingswarmte.

Gietijzeren kachels

De onderdelen van gietijzeren kachels zijn uit één stuk gegoten, en kunnen ook voorzien worden van fraaie decoratieve figuren. Gietijzeren kachels hoeven niet klassiek te ogen, ook moderne kachels kunnen (deels) gemaakt zijn van gietijzer. Gietijzer is erg degelijk, niet voor niets worden motorblokken van auto’s hier ook van gemaakt. Het is van groot belang dat het gietijzer van goede kwaliteit is. Gietijzer van slechte kwaliteit kan gaan scheuren en vervolgens breken. De gietijzeren kachels die wij in ons assortiment hebben komen bij fabrikanten vandaan die al jaren (soms meer dan 100!) ijzer gieten voor hun kachels.

Een gietijzeren kachel zit qua warmteafgifte eigenlijk tussen de plaatstalen en de spekstenen kachel in. Het duurt bij een kachel van gietijzer langer voordat deze is opgewarmd. Het voordeel hiervan is ook dat deze kachel de warmte langer vasthoudt. De meeste gietijzeren kachels zijn niet als convectiekachel gemaakt. Wel ervaren de meeste mensen de warmte van een kachel van gietijzer als zachter dan de warmte van een plaatstalenkachel.

Gietijzer is over het algemeen duurzamer dan plaatstaal (indien goed onderhouden). En omdat gietijzer erg vormvast is, is het mogelijk om een emaille laag toe te passen. Deze emaille laag heeft vooral met het uiterlijk te maken en fabrikanten bieden meestal een bepaalde range aan kleuren aan. De emaille laag is wel kwetsbaar voor beschadigingen en na verloop van tijd kan er craquelé (scheurtjes in de emaille laag) optreden.

Speksteenkachels

Speksteen is een natuursteen die het meeste wordt gewonnen in Finland en Brazilië. Het is een warmtevasthoudend/ accumulerend materiaal. Dit heeft ook een nadeel namelijk dat een kachels van speksteen altijd zwaar is doordat het zo veel massa bezit. In vergelijking met een gietijzeren of plaatstalen kachel neemt speksteen de warmte écht op. Het duurt daarom bij een speksteenkachel langer tot hij van buiten warm is dan bij een andere soort kachel. Door de kachel 3 uur op te stoken, kunt u tot bijna 24 uur genieten van warmte van de kachel. Speksteen geeft vooral stralingswarmte af. Deze warmte, die als onzichtbare infrarode warmte wordt afgegeven, voelt heerlijk aan.

De speksteenkachel levert hierdoor de meest aangename warmte af. De kachel is wel minder goed te sturen. Minder stoken en minder lucht heeft pas na langere tijd effect op de warmte afgifte. Een speksteenkachel is een veilige kachel. Vingers branden aan het steen gebeurt eigenlijk niet. Meubels kunnen ook dichterbij de spekstenen kachel staan dan bij gietijzer of plaatstaal. 

Kom naar ons Experience Center voor een advies op maat

Weet u nog niet precies welke soort kachel het beste tot zijn recht komt in uw huis? De adviseurs van HAVÉ Verwarming helpen u graag beslissen in ons Experience Center te Lunteren.