Onderhoud aan een houtkachel

Onderhoud aan een houtkachel

Zowel een haard als een schoorsteen heeft regelmatig onderhoud nodig. In landen zoals Duitsland en Finland is het verplicht om ieder jaar de schoorsteen te laten vegen. In Nederland is dit niet verplicht; Hooguit kan uw brandverzekering dit als voorwaarde stellen.

HAVÉ Verwarming raadt het ten zeerste aan om uw rookkanaal ieder jaar te laten vegen. Ook het vervangen van het kachelkoord is belangrijk. Deze zorgt voor afdichting tussen losse delen zoals de kachel en het rookkanaal. Het koord moet vervangen worden als het hard is geworden of uit elkaar valt.

Wat kunt u zelf aan onderhoud doen?

De kachelruit schoonmaken kunt u makkelijk zelf doen. Zo kunt u roet op de kachelruit vaak “schoonbranden” door de kachel hevig te laten branden. Mocht de kachelruit nog niet schoon zijn; pak een vochtige doek en doop deze in de as op de bodem van de kachel. Wrijf hiermee over de ruit tot al het vuil loslaat. Ten slotte wrijft u de losgelaten roetdeeltjes weg met een schone doek. As verwijderen uit de kachel doet u doormiddel van een metalen schep. U schept de as in een (afsluitbare) metalen emmer. Dit doet u omdat as zeer goed isoleert; soms vindt u na meerdere dagen nog gloeiende deeltjes. Gooi de as pas weg als u zeker weet dat er geen gloeiende deeltjes meer in zitten.  De vuurvaste platen in uw houtkachel kunnen na een aantal jaar breken door het steeds opnieuw warm worden en afkoelen, en natuurlijk als er ruw mee omgesprongen wordt. Bekijk of de platen in de kachel nog in goede staat/zonder scheuren zijn. Zorg dat deze platen snel vervangen worden als dit nodig is. Dit zorgt ervoor dat u het meeste rendement uit uw kachel haalt.

 

Wilt u meer weten over het onderhoud van haarden en kachels? Kom langs in ons Experience Center en leer alles over onderhoud van onze adviseurs.