Onderhoud aan een houtkachel

Onderhoud aan een houtkachel

Het stoken van een kachel en haard gaat niet zonder het nodige onderhoud. Daarom adviseert HAVÉ Verwarming om zowel de haard als de schoorsteen regelmatig een onderhoudsbeurt te geven.

Schoonmaak en onderhoud van de houtkachel

In een goed onderhouden en schone kachel komt het vuur beter tot zijn recht en brandt het hout beter en schoner. Het genieten van de haard krijgt zo een extra dimensie. Het regelmatig laten vegen van de schoorsteen verkleint daarnaast het risico op schoorsteenbrand en schade aan uw installatie en zorgt ervoor dat uw kachel of haard langer meegaat.

Wat kunt u zelf aan onderhoud doen?

De kachelruit schoonmaken kunt u makkelijk zelf doen. Zo kunt u roet op de kachelruit vaak “schoonbranden” door de kachel hevig te laten branden. Mocht de kachelruit nog niet schoon zijn; pak een vochtige doek en doop deze in de as op de bodem van de kachel. Wrijf hiermee over de ruit tot al het vuil loslaat. Ten slotte wrijft u de losgelaten roetdeeltjes weg met een schone doek. As verwijderen uit de kachel doet u door middel van een metalen schep. U schept de as in een (afsluitbare) metalen emmer. Dit doet u omdat as zeer goed isoleert; soms vindt u na meerdere dagen nog gloeiende deeltjes. Gooi de as pas weg als u zeker weet dat er geen gloeiende deeltjes meer in zitten.  De vuurvaste platen in uw houtkachel kunnen na een aantal jaar breken door het steeds opnieuw warm worden en afkoelen, en natuurlijk als er ruw mee omgesprongen wordt. Bekijk of de platen in de kachel nog in goede staat/zonder scheuren zijn. Zorg dat deze platen snel vervangen worden als dit nodig is. Dit zorgt ervoor dat u het meeste rendement uit uw kachel haalt.

Vervangen van het kachelkoord

Ook het controleren van het kachelkoord is van groot belang. Het koord heeft de functie om de deuren van de kachel goed af te sluiten. vervangen van het kachelkoord is belangrijk. Deze zorgt voor afdichting tussen losse delen zoals de kachel en het rookkanaal. Het koord moet vervangen worden als het hard is geworden of uit elkaar valt.

Schoonmaken van de kachelruit

Onderhoud door een specialist 

Naast het kleine onderhoud vraagt het stoken van een kachel of haard ook om groot onderhoud. Denk hierbij aan het vegen van de schoorsteen. HAVÉ Verwarming raadt het ten zeerste aan om uw rookkanaal ieder jaar te laten vegen. Indien de kachel veel stookuren maakt is het verstandig om de schoorsteen twee keer per jaar te laten vegen.

Meer weten over het onderhoud aan houtkachels?

Wij vertellen u graag alles over het onderhoud rondom houtkachels en haarden. Kom langs in ons Experience Center en leer alles over onderhoud van onze adviseurs.