Er zijn verschillende soorten gas in Nederland. Wat zijn de verschillen? We leggen het u graag uit!

Aardgas

Sinds, in onder andere de plaats Slochteren, grote gasvoorraden aangetroffen zijn, is dit in Nederland gemeengoed geworden. Het aantal kolen en petroleum gestookte apparaten werd rap minder omdat deze werden vervangen voor aardgasvarianten. De wet werd aangepast en bij nieuwbouw moest er ook een aardgasleiding naar de huizen aangelegd worden. Daardoor zijn er weinig huishoudens (het buitengebied en vakantieparken uitgezonderd) die niet op het aardgasnetwerk aangesloten zijn. Maar daar komt nu een kentering in. Vooral ingegeven door grotere beschikbaarheid van gas uit het buitenland en natuurlijk door de aardbevingproblematiek in Groningen. Dit betekent dus dat de kraan voor, in Nederland gewonnen, gas (gedeeltelijk en op termijn wellicht geheel) dicht gaat. Dit brengt uitdagingen met zich mee.

K-gas en G-gas 

Aardgas is een verzamelnaam. Maar de samenstelling van het aardgas verschilt nogal en is afhankelijk van de plaats van herkomst. De aardgasbronnen in Nederland leveren een zogenaamd laagcalorisch gas ook wel G-gas genoemd. Het meeste gas uit het buitenland heeft juist een hoog calorische waarde en wordt ook wel K-gas genoemd.

Aanpassen van de gashaard

Door de wijziging in calorische waarden moeten de gastoestellen zoals gaskachels en haarden aangepast worden (dat geldt dus ook voor kooktoestellen en CV-installaties). Anders werken ze niet goed. Overigens is er pas sprake van overgang naar het genoemde K-Gas rond 2033. Vanaf 1 januari 2018 mogen er geen gastoestellen meer verkocht worden die niet om kunnen gaan met het 'nieuwe' K-Gas. De fabrikanten van de meeste merken die wij voeren hadden dat begin 2017 al voor elkaar. Dat betekent dat, wanneer u een gashaard of kachel bij ons in het Experience Center uitzoekt, deze geschikt is voor het K-gas straks en u er nog heel lang van kan genieten

Gas