Bereken het benodigde vermogen (kW) voor uw haard of kachel

Gas
Bereken het benodigde vermogen (kW) voor uw haard of kachel

De behoefte aan warmte is voor veel mensen de aanleiding om een kachel of haard te kopen. Alleen welk vermogen past het beste bij uw situatie? En wat houdt het vermogen van een kachel in?

Het vermogen van een kachel

Het nominale vermogen wordt ook wel de warmteopbrengst genoemd. Dit wordt uitgedrukt in Kw ofwel in Kilowatt. Simpel gezegd geeft het aan hoeveel warmte de haard of kachel afgeeft. Hoe meer kilowatt een haard of kachel bezit, hoe meer warmte kan het afgeven. 

Op de site van HAVÉ Verwarming houden wij 5 categorieën aan:

1 tot 5 KW     = Categorie 1

6 tot 7 KW     = Categorie 2

8 tot 9 KW     = Categorie 3

10 tot 12 KW = Categorie 4

12+ KW         = Categorie 5 

Warmteopbrengst bij kachels, hoe zit dat?

De keuze van de warmteopbrengst of het vermogen is belangrijk en afhankelijk van de volgende factoren:

  •           Dient de haard of kachel als hoofd- of sfeerverwarming
  •           De grootte van de ruimte die de kachel of haard mag verwarmen
  •           De isolatie van het pand
  •           Aanwezigheid van centrale verwarming
  •           Wanneer de haard of kachel wordt gestookt

 

Geen vermogensberekening op deze pagina?

Alle bekende rekenmethoden gaan uit van de haard of kachel als hoofdverwarming, dat is echter meestal niet de praktijk. Er komt nog meer bij kijken, daarom doet een standaard berekening geen recht aan uw situatie. Wist u dat de meest gemaakte fout bij de advisering en aanschaf van een haard of kachel de keuze voor exemplaar met een verkeerd vermogen is? De meeste mensen willen een mooie grote haard met groot vuurzicht, terwijl dit er in veel gevallen voor zorgt dat zij de kachel niet optimaal kunnen stoken. Graag geven we u in ons Experience Center deskundig en persoonlijk advies.

 

Te weinig vermogen

Het blijft te koud en niet zo behaaglijk als zou kunnen. Te hard stoken met een houtkachel zorgt voor rendementsverlies en risico op beschadiging.

 

Te veel vermogen

Gasgestookt

U zet de gashaard zachter, dat geeft kleinere vlammen en minder sfeer. Veel gashaarden hebben tegenwoordig een modulerende functie (de vlammen gaan automatisch van laag naar hoog), dat maakt het probleem kleiner.

 

Houtgestookt

Een te grote houtkachel geeft problemen. De kachel kan niet heet genoeg worden gestookt wat zorgt voor onvolledige verbranding. Kachel en kachelpijp vervuilen, het glasraam wordt zwart en de uitstoot van geurverbindingen is onnodig hoog. Te zacht stoken zorgt vaak voor overlast. Goed hout speelt hierbij een belangrijke rol.

Vermogenindicatie

Middels deze tabel geven we u een indicatie hoeveel vermogen uw haard of kachel moet hebben in de ruimte waar u het toestel plaatst. We geven nog graag de kanttekening dat dit een inidcatie is. Het berekenen van het juiste vermorgen heeft te maken met vele verschillende factoren. Hoe goed de ruimte geïsoleerd is, speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe betere isolatie, hoe minder vermogen. Voor een advies op maat adviseren we u naar ons Experience Center te komen!

vermogen haard berekenen

Bekijk onze video over hoe je hout moet stoken >>

Of bekijk deze pagina over verantwoord hout stoken