Bent u op zoek naar een gashaard of kachel in huis? Of installeert u zelf gashaarden en gaskachels? Dan is het goed om te weten dat per 1 april 2023 niet iedereen zomaar een gashaard of kachel mag installeren. Vanaf dan voert de overheid namelijk een nieuwe gasketelwet in.

De gasketelwet bepaalt dat alleen gecertificeerde bedrijven gasverbrandingsinstallaties, zoals cv-ketels, geisers en gashaarden mogen installeren, onderhouden en repareren. Dit is bepaald in het wettelijke CO-stelsel, dat erop is gericht om incidenten met koolmonoxide te voorkomen.

Verplichte CO-Certificering gasketelwet

Vanaf 1 april 2023 geldt dan ook een nieuwe wettelijke CO-certificering. Deze CO-certificering is verplicht voor bedrijven, in onder andere de haardenbranche, die zich bezighouden met onderstaande werkzaamheden:

  • Het installeren van gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen of rookgasafvoervoorzieningen
  • Het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden aan bestaande gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen of rookgasafvoervoorzieningen
  • Het uitvoeren van onderhoud aan bestaande gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen of rookgasafvoervoorzieningen
  • Het inbedrijfstellen en het vrijgeven voor gebruik van een gasverbrandingstoestel na werkzaamheden als bedoeld in de onderdelen 1 tot en met 3 door een vakbekwaam persoon.

 

 

Stappenplan behalen CO-certificering

Eén van de eisen is dat alle inbedrijfstellers van gastoestellen in het kader van de wettelijke CO-certificering voor gastoestellen dienen te beschikken over het certificaat van de Module Gas (afgegeven na 1 juli 2021) van de Vakopleiding Installateur Haarden, Kachels en Rookkanalen. Wilt u meer weten over het behalen van de CO-certificering gasketelwet? Bekijk dan hier het stappenplan dat is gepubliceerd door de Nederlandse Haarden en Kachelbranche.