Bent u op zoek naar een gashaard of kachel in huis? Of installeert u zelf gashaarden en gaskachels? Dan is het goed om te weten dat per 1 januari 2023 niet iedereen zo maar een gashaard of kachel mag installeren.

Verplichte CO-Certificering gasketelwet

Vanaf dan geldt een nieuwe wettelijke CO-certificering. Deze CO-certificering is per 1 januari 2023 verplicht voor bedrijven, in onder andere de haardenbranche, die zich bezighouden met onderstaande werkzaamheden:

 

  • Het installeren van gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen of rookgasafvoervoorzieningen
  • Het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden aan bestaande gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen of rookgasafvoervoorzieningen
  • Het uitvoeren van onderhoud aan bestaande gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen of rookgasafvoervoorzieningen
  • Het in bedrijfstellen en het vrijgeven voor gebruik van een gasverbrandingstoestel na werkzaamheden als bedoeld in de onderdelen 1 tot en met 3 door een vakbekwaam persoon.

 

 

Vakopleiding module Gas

Eén van de eisen is dat alle inbedrijfstellers beschikken over de Module Gas van de Vakopleiding van het NHK

Hoe lang duurt een traject?

  • Personen die voor 1 december instappen in de Vakopleiding, kunnen op zijn vroegst half maart geslaagd zijn.
  • Personen die tussen december en maart instappen, kunnen op zijn vroegst eind juni geslaagd zijn.
  • Personen die tussen maart en juni instappen, kunnen op zijn vroegst half november geslaagd.
  • Personen die na 1 juli 2022 instappen kunnen in 2022 geen examen meer doen en kunnen dus vanaf 1 januari 2023 geen toestellen meer inbedrijfstellen (en het bedrijf geen certificering aanvragen als ze geen andere inbedrijfstellers in dienst hebben).
  • Daarnaast, meldt een bedrijf zich pas half november bij de KIWA (omdat ze dus niet eerder over inbedrijfstellers beschikken), bestaat er een kans dat zij niet voor 1 januari 2023 geaccrediteerd zijn.

Voor een Toelatingsonderzoek staat 4 uur, een auditeur kan dus maximaal 2 bedrijven per dag bezoeken. We adviseren dus om vroegtijdig te beginnen met het behalen van deze certificering.

Stappenplan behalen CO-certificering

Wilt u meer weten over het behalen van de CO-certificering gasketelwet? Bekijk dan hier het stappenplan dat is gepubliceerd door de Nederlandse Haarden en Kachelbranche.