Anti-houtstook-activisten probeerden onlangs een stookavond bij HAVÉ te verstoren. In deze blog deel ik mijn gedachten hierover en licht ik mijn toekomstvisie betreft houtstook toe.

Recent mocht ik bij HAVÉ weer de presentatie verzorgen tijdens een stookavond. Dit zijn gezellige avonden zonder commerciële insteek (die kachels zijn immers al verkocht). Goedwillende stokers werden bijgepraat over de juiste stooktechnieken om (rook)overlast te voorkomen en het stoken nog leuker te maken.

Anti-houtstook-activisten

Naast alle geregistreerde bezoekers stond al vroeg een drietal ongenode gasten voor de deur. Activistische types die flyers uitdeelden, tegen houtstook.

Ik heb de activisten uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek, op een ander moment. Want deze avond was ik druk met mijn werk én hobby, zonder hen als aanwezigen.

Twee gedachten spelen door m’n gedachten na deze kortstondige ontmoeting:

  1. Kennelijk heeft men bezwaar tegen ongewenste gevolgen van houtstook. Mooi, dat heb ik ook. Het voorkomen daarvan is de hoofdreden waarom we deze avonden organiseren. Overlast door houtkachels is namelijk helemaal niet nodig en is met de juiste tips & trics gewoonweg te voorkomen.
  2. Ondanks mijn afkeer voor de vorm (onlangs stond men met een doodskist bij een bouwmarkt, dat is niet mijn stijl) zie ik ook positieve kanten aan deze acties. Veel stokers én kachelverkopers kunnen meer doen om overlast van houtkachels tegen te gaan. Misschien wordt er iemand wakker geschud.

Gebrek aan nuance of onjuiste informatie leidt tot polarisatie. Terwijl activisten en de kachelbranche een gezamenlijke missie kunnen hebben. Bijvoorbeeld het verder verbeteren van luchtkwaliteit of het uitbannen van onnodige overlast door houtkachels. Over de wijze waarop je die doelen wilt bereiken kun je van mening verschillen. Roep je op hoge toon voor een totaalverbod op houtstook? Dat lijkt een kansloze missie. Of ben je voor maatregelen die ongewenste gevolgen van houtstook kunnen voorkomen? Zoals stookmethodieken, brandstof en katalysatoren? Ik denk wel te weten welke insteek het meest effectief zal zijn.

Visie op houtstook

Mijn fotomoment van de ideale houtstook-toekomst is deze: alle stokers zijn zich bewust van hun bekwame stookgedrag. Training en verdieping heeft geleid tot ontwikkelde vaardigheden. Er wordt op de best mogelijke wijze gestookt. Er is geen of nauwelijks overlast, gewoon zoals het hoort en vandaag al kan.

Ik kan nog even doorgaan met mijn fotomoment: stokers zijn bekend met stooktechnieken zoals de Zwitserse methode en passen deze toe. Het is algemeen bekend dat verkeerd stoken leidt tot ongewenste uitstoot en overlast. Houtgassen worden verbrand en dus niet uitgestoten. Overlast veroorzaken met een te lage verbrandingstemperatuur door gebruik van te nat hout, slechte stooktechnieken of ouderwetse kachels is maatschappelijk ongewenst. Het is ook algemeen bekend dat de uitstoot van fijnstof bij volledige verbranding nagenoeg alleen bestaat uit schone mineralen en zouten. Fijnstof is niet per definitie ongezond. Dankzij het bewuste stoken wordt uitstoot van toxische en carcinogene organische verbindingen zoveel als mogelijk voorkomen. Kortom: je ziet geen rook en je ruikt geen rook.

Stokers die herhaaldelijk de fout in gaan en niet willen verbeteren krijgen een stookverbod opgelegd. Relatief vervuilende producten zoals open haarden en tuinkachels worden niet meer aangeboden of gestookt.

Zouden de activisten dit artikel ook lezen? Ik hoop dat het ze inspireert. Samen tegen onnodige overlast. Een positieve houding en een gezonde dosis nuance maakt het leven zoveel leuker dan chagrijn en polarisatie. 

 

Harm-Jan van Veldhuizen - directeur HAVÉ Verwarming

Kom naar ons Experience Center en leer alles over verantwoord stoken

Meer weten over verantwoord hout stoken? Kom dan langs in het Experience Center van HAVÉ Verwarming.